Kwb onbegrensd

Samenwerking werkt!

 

Samenwerking kwb Weerde - vzw AZIZ

Sinterklaas-, Kerst- en Nieuwjaarsfeest en Halloween zijn, zoals in zovele kwb-groepen, jaarlijkse activiteiten van de kwb-afdeling Weerde. Leden en hun kinderen worden uitgenodigd om gezellig samen te zijn met een hapje en een drankje of optreden van een clown of zanger.

“Maar hoe kunnen we hier een ‘toegevoegde waarde’ aan geven?”, dachten ze in Weerde. Tijd voor een babbel met kwb’ers Luk en Ronald.

Zijn deze feesten niet typisch voor onze cultuur en is het dan niet moeilijk om deze als inrijpoort tot een samenwerking te gebruiken?

Luk: ”Inderdaad, vluchtelingen kennen deze feesten niet in hun herkomstland en cultuur. Maar, de vluchtelingen leven nu hier en nemen deel aan onze samenleving. Hun kinderen gaan hier naar school en op school gaat veel aandacht naar deze feesten. De kinderen zien het dan ook als een buitenkans om aan zo een feest te kunnen deelnemen. Ouders zijn gemakkelijker te motiveren voor iets dat aan hun kinderen wordt aangeboden.”

Is de stap voor hen naar een vereniging makkelijk?

Ronald: “We mogen niet vergeten dat de meeste vluchtelingen niet vertrouwd zijn met vrijwilligerswerk en verenigingsleven zoals wij dit kennen. In de beginfase leven ze in grote armoede, en dan is ‘ontspanning’ geen prioriteit. Een andere hindernis is dat vluchtelingen/nieuwkomers geen of weinig personen van de vereniging kennen en nog niet zo vlot zijn met onze taal. Hindernissen genoeg dus.”

Dus je begint bij het begin en spreekt de mensen aan?

Luk: “Inderdaad, dit is vaak de moeilijkste stap. Als kwb nemen we dan contact met de Dienst Integratie van de gemeente of met de school. We leggen uit wat we willen doen en overleggen hoe we de vluchtelingengezinnen op de hoogte kunnen brengen van onze activiteiten en uitnodigen. Het gemakkelijkste werken is via een lokale vluchtelingenorganisatie, dan kan je aan hen vragen om de uitnodiging te bezorgen én om brugpersoon te zijn (vaak zijn er onder hen ook kwb-leden). Wij voorzien een gratis lidkaart of in elk geval gratis deelname aan de activiteit.”

"Het gemakkelijkste werken is via een lokale vluchtelingen-organisatie."

Als deze mensen dan ingaan op de uitnodiging, zijn er dan zaken waarop je let tijdens het feest? Ronald: “Spreek enkele leden aan en vraag of ze de gasten aanspreken en begeleiden. Vaak kennen ze de gemeente nog niet goed en weten ze ook de zaal niet te vinden. Behandel de vluchtelingen als een gast, net zoals alle anderen. Let erop dat ze voldoende kans krijgen om met anderen te spreken en gebruik Nederlands. Betrek de kinderen en ook de ouders in de interactie. Kinderen nemen soms spontaan deel aan de interactie (zoals ze op school doen). Wees erop bedacht dat je ze in de interactie probeert te betrekken als dit niet vanzelf gebeurt.”

En het feestmaal? Volledig veranderen of…

Luk: “Wel, joden en moslims eten geen varkensvlees in welke vorm dan ook. Eigenlijk moet er geen ‘speciaal’ eten voorzien worden, maar er moet ook kaas of vegetarisch voedsel aangeboden worden.”

En het vervolg...

Ronald: “Zodra het contact gelegd is, kan je met de afdeling ook voor andere acties uitnodigen, bv. voor een wandeling of fietstocht of voor een knutselactiviteit. Belangrijk is dat het activiteiten zijn met veel ‘praat’-gelegenheid (geen film of toneel). Geef deze mensen ook een gratis lidkaart van kwb, zo laat je zien dat kwb openstaat voor hen en wordt de kennismaking duurzamer.”


Dit artikel is overgenomen uit de brochure 'Aan de slag', die je hiernaast kan downloaden.

Delen