Holiday Suites

Beleef een TOPVAKANTIE

meer

TOPVAKANTIE bij Holiday Suites

In het spoor

van de asielzoeker

 
Welke weg legt een asielzoeker af bij zijn aankomst in België? Waar moet hij of zij naartoe om te beginnen? En wat gebeurt er dan? Een heleboel vragen die wij als Belg niet eens kunnen beantwoorden, laat staan een asielzoeker. De tocht ‘In het spoor van een vluchteling’ is een begeleide tocht en een duidelijke les in gastvrijheid, in rechtvaardigheid en in menselijkheid. De afgelegde route is een confrontatie tussen mensen en de administratieve wirwar die een asielzoeker moet bewandelen.

Tijdens de wandeling ‘In het spoor van een asielzoeker’ laat Tochten Van Hoop je een aantal plaatsen, instellingen en initiatieven in Brussel zien die voor asielzoekers belangrijk zijn. Je hoort er tussendoor enkele getuigenissen van hoe het er dagelijks aan toe gaat.

Het vertrekpunt van de wandeling ligt aan de Dienst Vreemdelingenzaken, vlakbij het Brusselse Noordstation. Daar begint ook meestal de asielprocedure. Wat verderop ligt de Sint-Rochuskerk. Geregeld worden ook hier mensen opgevangen. Pastoor Hugo Van Geel: “Op sommige dagen liggen hier tot 100 mensen. Meer mensen mogen er niet binnen van de brandweer voor de veiligheid. Asielzoekers worden soms van straat geplukt met kletsnatte dekens. Van ’s avonds 20 uur tot 10 uur ’s morgens kunnen ze hier terecht voor een koffie en wat brood.” De kerk doet ook dienst als sorteercentrum voor kledij die mensen schenken.

In het Soeppunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen kunnen asielzoekers terecht voor een kom soep en meer informatie over de verdere procedure. Via de Begijnhofkerk en Voyaach, waar ook mensen zonder papieren voor een aantal zaken terecht kunnen, gaat de tocht verder. Ook bij het Klein Kasteeltje, een opvangcentrum voor asielzoekers, houden we even halt.

We nodigen je uit om tochtgenoot en getuige te worden van de (lijdens)weg van een asielzoeker. Deze confrontatie inspireert je om mee de strijd aan te gaan tegen de vooroordelen en moeilijk- heden die deze mensen dagelijks meemaken.
 

Waar en wanneer

 

Wil je meer info over de activiteiten hieronder, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zij kunnen je alle praktische gegevens bezorgen.