Chasse patate

Voorwoord Raak april

Lente. De zon die warmte geeft. De geur van de bloesem. De pasgeboren lammetjes die dartelen in de wei. Net als de lente is het fietsseizoen aan het uitbreken, de voorjaarsklassiekers zijn er! Het wielrennen ontwaakt uit zijn winterslaap.

Het is meer dan 100 jaar geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen werd gereden. Sindsdien is er veel veranderd – in de koers, maar ook in de maatschappij. Maar de kern blijft in beide gevallen hetzelfde: je kan mee of niet, je hoort erbij of je bengelt achteraan. Het gaat hem over ongelijkheid: het krijgen van kansen, goeie omkadering, materiaal, talent, training …

Een mooi woord uit het wielerjargon is een chasse patate. Dit is volgens het Van Dale Wielersportwoordenboek een uitzichtloze achtervolging van één of meer renners over vele kilometers, waarbij een te grote voorsprong is opgebouwd op het peloton om zich terug te laten zakken en een te grote achterstand is ontstaan op de vluchters om hen nog in te kunnen halen.

 

In een wedstrijd worden vaak coalities gesmeed over ploeggrenzen heen. Dus kan je als renner in de dagelijkse omgang beter zo goed mogelijk proberen op te schieten met zo veel mogelijk collega’s. Ex-wielrenner Michel Pollentier zegt hierover: “elke vijand is er één te veel: je hebt elkaar nodig, zonder vrienden win je niks!”

Doen wij dus een jasje uit en steken we een tandje bij? Om zo een aantal renners uit de wind zetten, terug te brengen naar de kopgroep en te zorgen voor een hergroepering? Of beter nog, zorgen we voor een patattenchasse? Dat is het deel van de zesdaagse waarin de zwakkere renners een paar rondjes mogen terugwinnen.

Willens nillens spookt voortdurend het liedje ‘Jimmy’ van Boudewijn De Groot door mijn hoofd. Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant.

‘De koers is van ons’, luidt de slogan waarmee een Vlaamse krant reclame maakt. Maak daar wat mij betreft maar van: ‘De koers is van iedereen.’

Wim Verlinde
algemeen voorzitter kwb