Persoonlijkheid van het jaar

Voorwoord Raak maart

Afgelopen maanden liepen de vrijwilligers veelvuldig in beeld bij Het Journaal, in duidingsprogramma’s of week- en andere bladen. En terecht, want dankzij de talloze vrijwilligers hebben de vele vluchtelingen de afgelopen weken en maanden een menswaardige opvang gekregen, na een lange reis vanuit landen en streken waar het vandaag niet ok is.

Door die vele vrijwilligers in Duitsland werk Angela Merkel door het Amerikaanse blad ‘Time Magazine’ uitgeroepen tot Persoonlijkheid van het jaar 2015, en ook door diezelfde vele vrijwilligers werd in Nederland ‘vrijwilliger’ verkozen tot Woord van het jaar 2015.

Dichter bij ons gaat elk jaar opnieuw een warme gloed door het land tijdens ‘Music for Life’, als we zien hoeveel acties en organisaties er zijn waarvoor mensen zich inzetten om voor anderen het leven een beetje leefbaarder, aangenamer of makkelijker te maken.

Tussen die vele vrijwilligers, beste kwb’ers, vinden we ook jullie terug. Ook jullie inzet, dag in dag uit, daar én in de vele kwb-afdelingen is onuitputtelijk. Verzorgde ledenfeesten, leuke familie-uitstappen, samen praten over moeilijke onderwerpen, enzovoort: jullie doen het allemaal. Bovendien hebben jullie er oog voor dat iedereen mee kan doen: respect en dank u wel daarvoor.

 

Vele jaren ervaring hebben jullie ondertussen met z’n allen vergaard en daar kunnen onze leden dankbaar gebruik van maken. Ervaring hebben jonge vrijwilligers nog niet. Zonder opgedane ervaringen en de bijhorende fouten en kleine of grote incidentjes kunnen zij niet groeien in hun engagement. Vandaag verdienen zij dan ook onze waardering om, in en om het laboratorium van het jeugdverenigingsleven, te groeien, zodat ook zij straks ervaren en wel kunnen aansluiten bij ons volwassen verenigingsleven. Laten we er als kwb’ers oog voor hebben dat onze jonge vrijwilligers in onze omgeving die noodzakelijke ruimte kunnen hebben en begrip kunnen genieten.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat wij, alle vrijwilligers samen, anderen kunnen aansteken om zich in te zetten in een vereniging, in (of buiten) onze kwb, om het voor anderen - en ook een beetje onszelf - plezant, leerrijk en gezellig te maken.

Beste kwb’ers, stuk voor stuk verdienen jullie dan ook de erkenning als ‘Persoonlijkheid van het jaar’.

Bedankt voor zo veel inzet

Wim Wouters
Algemeen Medevoorzitter streamer: ‘Jullie inzet, dag in dag uit, is onuitputtelijk’