Het internet is vervuilender dan je denkt!

Voorwoord Raak februari 16

Het internet, je vindt er alles! Dat is juist, maar bepaalde info is er makkelijker te vinden dan andere. Wat er bijvoorbeeld minder makkelijk te vinden is, is de becijfering dat wie elke dag 20 mails leest, evenveel broeikasgassen produceert als iemand die jaarlijks 1.000 kilometer met de auto rijdt. Tenminste, als de mails niet ook nog een zware bijlage hebben of worden uitgeprint.

Het ziet er niet naar uit dat we minder gaan surfen en mailen. Uit berekeningen van IDC (International Data Corporation) blijkt dat de hoeveelheid data blijft toenemen. Zowel bedrijven als individuele gebruikers zijn verantwoordelijk voor de groei. Elke 18 maanden verdubbelt de datahoeveelheid.

Al die informatie wordt ergens opgeslagen. Meer en meer gebeurt dat in de ‘cloud’. Dat zijn, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen wolken maar wel echte gebouwen. Wereldwijd zijn er op dit moment 4,3 miljoen datacenters en serverruimtes te vinden. Google alleen heeft al meer dan 1 miljoen servers. Deze datacentra leggen een ongelooflijk groot beslag op elektriciteit en water, noodzakelijk voor de koeling. Vandaag stelt men dat de uitstoot van broeikasgassen door IT-sector al groter is dan die door de luchtvaart.

 

Het internet is dus niet zo ‘proper’ als het op het eerste gezicht lijkt. “Wat kan ik daar aan doen?”, hoor ik de vraag stellen. Wel, misschien is niet elke minuut die we op internet zitten strikt noodzakelijk. Mailen en surfen kan interessant en ontspannend zijn, en dankzij sociale netwerken als Facebook of toepassingen als Skype kunnen we met de hele wereld in contact komen. Allemaal voordelen dus, maar het is niet nodig dat we het internet helemaal ‘opsurfen’. Als we met z’n allen per dag een kwartiertje minder surfen, helpen we het klimaat een handje. Of andermaal een voorbeeld van hoe vele beetjes een verschil kunnen maken.

Wim Verlinde, algemeen voorzitter kwb

Delen