Gelukkig Nieuwjaar

Voorwoord Raak januari

'Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld is dit op 1 januari, in andere culturen vaak op andere data. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk', zo leert Wikipedia.

Het eind van een jaar is een goed moment om even terug te kijken op het voorbije jaar en onszelf af te vragen of we op de goede weg zijn. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Voor veel mensen is de jaarwisseling een moment van bezinnen. Het is ook dan dat voornemens worden uitgesproken, er worden keuzes gemaakt. Het nieuwe jaar staat immers symbool voor vernieuwing en frisheid.

Gelukkig nieuwjaar wensen, voornemens hebben, streven naar,… Het is allemaal leuk, maar misschien is volgende insteek van psycholoog Jeffrey Wijnberg nog veel belangrijker: "Natuurlijk mag je plannen koesteren en idealen hebben, maar als je jezelf kunt aanvaarden zoals je bent, heb je al heel wat bereikt." Iets om even over na te denken.

 

De nieuwjaarmaand is ook de tijd bij uitstek om eens iets voor een ander te doen. Mensen betekenen heel graag iets voor iemand anders. We gaan steeds meer op zoek naar manieren om anderen te helpen. Misschien kunnen we in onze eigen omgeving beginnen? Wie in onze buurt kan op vandaag een extra steuntje in de rug gebruiken? Hoe kunnen we … voor vuurwerk zorgen?

Vuurwerk is ontstaan uit angst voor kwade geesten. De kans dat deze met oud en nieuw opdoken was groot. Vandaar dat mensen van oudsher rond de jaarwisseling veel lawaai produceerden en daarom dan ook vuurwerk afstaken.

Voor wie zouden wij een beetje ‘vuurwerk’ kunnen zijn?

Gelukkig Nieuwjaar!

Wim Verlinde, algemeen voorzitter kwb