Van hebben naar delen

Voorwoord Raak december

Heb jij een boormachine? Wist je dat een boor gemiddeld slechts 15 minuten gebruikt wordt tijdens zijn hele levensduur? Wist je dat een auto bij normaal gebruik 90 procent van de tijd stil staat? Dat doet toch even nadenken. En stel je eens de vraag welke dingen uit je tuinhuis er doorgaans werkloos bij liggen. Mensen bezitten graag dingen, want die zorgen voor een zekere status. Daardoor kopen we heel vaak zaken die we niet echt, of toch niet vaak nodig hebben. Het is tijd voor de deeleconomie. Hebben is duur, lang leve het delen.

Delen is hot. Muziek, fietsen, auto’s, kleding, gereedschap en zelfs lege kamers … We delen steeds meer en met steeds meer mensen. Voor steeds meer mensen is het een way of life - en niet langer een verschijnsel dat enkel geitenwollensokken of hipsters aanspreekt. Het is een manier van leven en van kijken die doordringt in alle vezels van onze maatschappij. Je moet het niet meer hebben, je kan het ook delen.

 

Voor onze portemonnee, sociale contacten en het milieu is het goed om meer te delen in plaats van te kopen. Die tendens zal nog versterkt worden dankzij het groene gedachtegoed (delen laat een kleinere ecologische voetafdruk na), het spookbeeld van de crisis (delen spaart geld uit) en ten slotte ook de technologie die sociaal netwerken promoot. En laat dit nu net ook de zaken zijn waar kwb voor gaat en staat.

Bewust consumeren, delen en consuminderen zijn mogelijkheden die wij hebben om groei om te buigen in de richting die wij willen: een groei in duurzaamheid, levenskwaliteit en welzijn. Dat geeft stof tot nadenken bij het aankopen van Sinterklaas- en kerstcadeautjes. Kopen we iets nuttigs voor elkaar? Iets duurzaams? Dat doet me denken aan de ‘Ieder kind een sint’-campagne van heel wat kwb-groepen in West-Vlaanderen, of de gsm-inzamelactie, die er binnenkort zit aan te komen. Twee acties die – hoewel ze erg eenvoudig zijn – écht een verschil kunnen betekenen.

De kracht van gewoon dóén is niet te onderschatten!

Wim Verlinde - algemeen voorzitter