Kwb blijft inzetten op vrije begeleiding

Persbericht 20/10/15

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft bekendgemaakt dat hij het rijexamen strenger wil maken. Zowel het theoretische gedeelte als het praktijkexamen zullen hervormd worden. De vrije rijbegeleiding staat daarbij onder druk. Kwb wijst op de noodzaak aan een betaalbare en kwalitatieve opleiding.

Om de verkeersveiligheid te verhogen, wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts het rijexamen strenger maken. Zo zou opnieuw meer aandacht gaan manoeuvres tijdens het praktische gedeelte van het rijexamen en zal het theoretische examen strenger gequoteerd worden. Kwb, de socioculturele gezinsvereniging, juicht het toe dat er meer aandacht gaat naar verkeersveiligheid. “Een extra focus op rijvaardigheid en een strenger examen zijn belangrijke aspecten daarvan, naast structurele maatregelen rond sensibilisering, sanctionering en infrastructuur”, vertelt Filip Lelie van kwb. “Bij de hervorming van de rijopleiding is het voor kwb evenwel belangrijk dat ook de vrije rijbegeleiding een plaats blijft krijgen.”

 

Al tientallen jaren stimuleert kwb de vrije rijbegeleiding. “Deze manier is een goede en betaalbare methode om je rijbewijs te behalen. Onderzoek toont dat vrije rijbegeleiding even kwalitatief is als een opleiding door professionele instructeurs. Alle onderzoeken die er in het verleden geweest zijn naar zowel slaagkansen op het examen als risico op ongeval na het behalen van het rijbewijs tonen aan dat de vrije begeleiding hier evenwaardig of beter scoort. Mede door het hoge aantal oefenuren bewijst deze opleidingsmethode haar deugd.”

Cruciaal bij vrije begeleiding, is een gedegen voorbereiding voor leerling én begeleider. “Kwb biedt deze opleidingen al jaren aan, tot grote tevredenheid van toekomstige begeleiders en chauffeurs. Naast een opfrissing van de verkeersregels worden de juiste technieken en vaardigheden in een stappenplan aangeleerd, door bekwame lesgevers.” “Dat de minister opnieuw wil inzetten op manoeuvres, juichen we toe. De voorbije decennia zorgde kwb in tal van Vlaamse gemeenten voor openbare oefenparcoursen om de manoeuvres onder de knie te krijgen. Deze worden elk jaar nog altijd door duizenden leerling-bestuurders gebruikt.”

Voor kwb heeft vrije rijbegeleiding dus absoluut nog een plaats in het behalen van een rijbewijs. “We rekenen erop dat de minister de voordelen van vrije rijbegeleiding niet uit het oog verliest. We zijn alvast bereid om met de minister het gesprek aan te gaan over het belang van de vrije rijbegeleiding.”

Contactinfo: Filip Lelie - 0476-96.16.13 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.