Voorwoord Raak juni 2022

Positief nieuws maken

zonnebloemTijdens de paasviering een paar weken geleden kwamen enkele kinderen zonnebloemzaadjes uitdelen om in de tuin te planten. Niet zo bijzonder? Tot je even begint na te denken over de symboliek ervan.

Je weet wellicht al dat de zonnebloem het nationaal symbool is van Oekraïne, maar als je nog dieper gaat graven in de symboliek ben je geneigd om je hele tuin vol te planten!

Deze mooie grote bloem tovert meteen een glimlach op ieders gezicht. Want wat doet nu meer denken aan de zomer, mooie fietstochten, fijne wandelingen … Ja, de zomer staat voor de deur en het belooft een mooie, warme editie te worden met vele kwb-activiteiten.

Wist je trouwens dat de zonnebloem zich steeds naar de zon draait? Iets wat we met kwb ook veel meer willen doen. Onze eigen mooie activiteiten en onze organisatie in het licht plaatsen, in de zon zetten. Op de algemene vergadering die onlangs plaatsvond werd daarom beslist onze communicatiestrategie door te lichten. We willen ons klaarmaken voor de komende jaren en zorgen dat we iedereen bereiken op de manier die het meest relevant is. Zo blijft kwb ook in de toekomst relevant.

Wees trots op jullie kwb-activiteiten en zet ze in het zonnetje in jouw buurt!

Ik hoop uiteraard dat ook de vele honderden kwb-activiteiten steeds de nodige aandacht krijgen en in het zonlicht geplaatst worden. Op die manier kunnen we mensen in de buurt nog meer samenbrengen en werken aan de mooiste zomer ooit. Wees trots op jullie kwb-activiteiten en zet ze in het zonnetje in jouw buurt!

De zonnebloem doet ons echter ook denken aan minder fraaie dingen enkele honderden kilometers oostwaarts. Nooit meer oorlog, het klinkt als een evidentie. Maar vele duizenden Oekraïners zijn moeten vluchten om hun leven te redden. Ook in jullie zijn er wellicht enkele gezinnen die een familie opvangen.

Ook hier wil kwb zijn mooiste kant aan de zon tonen. Reeds vele kwb-afdelingen namen initiatief om deze mensen te helpen, welkom te heten en uit te nodigen op hun activiteiten. Nu hebben we het kinderboek dat verscheen ter gelegenheid van de paastochten laten vertalen in het Oekraïens. Kwb-afdelingen die een Oekraïens gezin willen welkom heten in hun bruisende buurt kunnen dit boek aan hen schenken. Zo helpt kwb niet alleen om hen zich thuis te laten voelen in hun buurt, maar ook om te werken aan hun Nederlands.

Laat de zonnebloem deze zomer bloeien. Ik roep jullie graag op om heel snel nog zonnebloemzaden in je tuin te planten. Wacht niet te lang, want ze hadden eigenlijk al in de grond moeten zitten, maar begin juni moet zeker nog lukken. Ze worden niet alleen symbool van gastvrijheid, maar ook van vrede, van mensen samenbrengen, van zomer, zon, liefde en ook een beetje van kwb.

Ik wens jullie allemaal een onvergetelijke zomer met heel veel zonnige momenten!