Voorwoord Raak mei 2022

Positief nieuws maken

positiefDe lente is in het land: het seizoen van positivisme, nieuw ontluikend leven. Het seizoen dat kwb laat dromen over hoe we met nieuwe activiteiten nog meer mensen met elkaar gaan laten verbinden. Het nieuwe programma-aanbod voor lokale kwb-activiteiten wordt weldra voorgesteld. We kunnen dus weer gaan plannen maken.

Maar ik huiver de laatste weken van het nieuws. Ik ben bang mijn krant open te slaan en onheilspellende berichten te lezen over onze toekomst. Want het positivisme is ver weg. Ik lees dat de oorlog in Oekraïne misschien wel jaren kan aanslepen. Dat prijzen hierdoor nog erg zullen stijgen. Er wordt luidop nagedacht over wie de coronafactuur en de dure energietarieven zal moeten betalen. Ik lees over duurdere voedselprijzen, dure bouwmaterialen, onbetaalbare energiegrondstoffen. Ik zie afgrijselijke beelden van een oorlog hier niet zo ver vandaan. Ik merk dat de watersnood van voorbije zomer nog steeds mensen in ellendige omstandigheden laat overleven.

Niemand lijkt op dit moment zonder zorgen door het leven te kunnen gaan. En die spanning sleept eigenlijk veel te lang aan. Je hebt momenten dat het niet goed gaat, maar die worden afgewisseld met veel rustigere perioden of succesvolle momenten. We hunkeren met zijn allen naar positief nieuws.

We zullen het heft in eigen handen moeten nemen en zorgeloze momenten organiseren

Ik vrees dat we dat positieve nieuws zelf zullen moeten maken. Het zit er niet meteen vanzelf aan te komen. We zullen het heft in eigen handen moeten nemen en zorgeloze momenten organiseren. Er is een ware evenementengolf op gang gekomen: ik zie nieuwe festivals ontstaan, en grootse evenementen. Maar ik geloof dat de nood op dit moment vooral lokaal en kleinschalig ligt. We hebben nood aan nieuwe verbindingen, nieuwe ontmoetingen, dichtbij en lokaal. Gemeenschapsvorming in de buurt zal van cruciaal belang zijn om elkaar er weer bovenop te helpen.

We hebben in de voorbije coronaperiode volop onze eigen buurt leren kennen en appreciëren, maar we hebben nog niet de gelegenheid gehad om met al die fijne mensen in de buurt samen te komen, elkaar te ontmoeten. Nochtans is dat een logische volgende stap die we moeten zetten. En velen hebben er zin in om met hun buurt nieuwe initiatieven te nemen.

Aan kwb-afdelingen die activiteiten organiseren wil ik graag een oproep doen om deze keer nog eens extra je best te doen om mensen uit de buurt die je nog niet (goed) kende uit te nodigen op je activiteiten. Laat je van je meest gastvrije kant kennen en ontvang hen goed, laat hen zich thuis voelen en hou de uitnodiging al klaar voor de volgende keer.

Zo ben je opnieuw bezig met het opbouwen van een bruisende buurt. Zo breng jij positief nieuws. Dat soort nieuws wil ik wel wat meer zien en lezen de dag van vandaag.