Voorwoord Raak februari 2022

Allemaal tijgers!

TijgerOp 1 februari wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd, en 2022 wordt het jaar van de Tijger. Volgens de Chinese horoscopen is dat een jaar dat je beter wat voorzichtiger aan kunt doen, want de energie van de tijger kan best intens zijn. Ik hoop vooral dat die energie bij ons allen naar boven komt dit jaar en dat we die op een heel positieve manier gaan omzetten in tijd met en voor elkaar.

Want de tijd is gekomen dat we met zijn allen nu een knop moeten omdraaien. Er is veel energie gegaan naar voorkomen, voorzichtig zijn. We zijn met zijn allen wat meer op onszelf of op ons gezin gekeerd omdat er geen alternatieven waren. Het sociaal weefsel brokkelt stil maar zeker af. We kennen door de vele coronawandelingen onze buurtwegen beter, maar kennen we onze buren ondertussen ook beter? We kregen er vaak de kans niet toe.

De knop omdraaien dus, en dat vergt inspanningen en dus energie. Laat de tijger in jezelf los en zoek bij jezelf de dingen die je graag doet. Breng ze samen met kwb naar buiten en maak er een leuke activiteit van. Breng mensen samen in je buurt en zorg voor meer contact. Laat verenigingen doen waar ze goed in zijn: mensen verenigen en in gesprek laten gaan, amusement en inhoud op de tafel brengen, discussie en humor, sport en cultuur, lopen en soms even stilstaan.

Laat ons de handen in elkaar slaan om samen grootse momenten te maken

En vooral: laten we het samen doen! En daarbij doe ik een heel belangrijke oproep aan beleidsmakers. Een bruisende gemeente, en er zijn wel wat gemeenten die deze bewoording gebruiken, begint bij bruisende buurten. Laat het nu net kwb zijn die daar zijn missie van maakt! Ik roep alle gemeenten op om te empoweren. Dat wil zeggen: zorg dat je inwoners en je verenigingen zelf dingen organiseren. Je kan iemand aanwerven om activiteiten te organiseren, maar je kan ook iemand aanstellen om ervoor te zorgen dat er meer inwoners aan het organiseren slaan. Het vermenigvuldigingseffect zal groot zijn. Het plezier van het organiseren en de voldoening achteraf krijgt de vrijwilliger er gratis bij! En bovendien heeft die ongetwijfeld weer vele nieuwe mensen uit de buurt leren kennen.

Wij, met kwb, stellen ons graag ter beschikking om jullie hierbij te ondersteunen. We zijn al meer dan 75 jaar experts in het organiseren van activiteiten en het bij elkaar brengen van vrijwilligers. Laat ons de handen in elkaar slaan om samen grootse momenten te maken, om de energie van de tijger om te zetten in een bruisend sociaal leven in elke gemeente, in elke buurt.