Het kwb-vaccin

2021 zal niet bekend worden als topjaar, dat vertelde ook de wijnboer toen ik ging wandelen tussen de wijngaarden op de kwb-wandeldag van kwb Houwaart.
Het was wat mij betreft een ‘stretch’-jaar. We moesten ons in allerlei bochten wringen om nog kwb-activiteiten te organiseren, en we moesten veel harder werken voor minder resultaat. Ook dat was herkenbaar voor de wijnboer.
Toch wil ik vol hoop uitkijken naar wat komen zal. De voedingsbodem lijkt alvast vruchtbaarder dan ooit. Dan mag je op zijn minst hoopvol zijn. Al zijn er ook dingen die mij zorgen baren. De laatste weken merk ik op dat onze samenleving meer dan ooit verdeeld is. En iedereen moet een mening hebben of kamp kiezen. En deze keer gaat het niet over politieke standpunten of over links en rechts, het gaat over een prik of geen prik. Opiniestukken gaan maar over 1 ding - ai, ben ik nu zelf ook in die val getrapt?

Ik wil het graag anders bekijken, een beetje nuanceren, wat mildheid aan het debat toevoegen. Ik wil niet gratuit oordelen en veroordelen. Ik heb vanuit mijn verenigingsreflex de neiging om te luisteren naar mensen en hun verhalen. Sterker nog, ik wil een gesprek aan gaan met mensen, ook al hebben ze een andere mening dan ikzelf. En alhoewel we na een gesprek misschien nog steeds niet dezelfde mening hebben, begrijp ik dan toch meer de persoon die bij me zit.
Zo heeft elk persoon zijn uniek verhaal, en elk verhaal is waardevol. Zowel het verhaal van iemand die zich laat vaccineren als het verhaal van diegene die daar niet voor koos. Door een flinke afname van onze contacten krijgen we die unieke verhalen echter niet meer te horen. Er zijn veel minder gesprekken en we baseren ons oordeel op eenzijdige verhalen die we lezen. Soms zijn opiniestukken nog genuanceerd of gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, maar we lezen ook verhalen op sociale media die dat veel minder zijn. En als je iets leest, blijft het eenrichtingsverkeer. We praten er niet meer over, we absorberen alleen.
En dan komen we in een gevaarlijke situatie terecht. Het wordt vooral gevaarlijk als we hierdoor elkaar nog meer gaan veroordelen, we in twee kampen terechtkomen en leven in een wereld waarin die twee kampen elkaar gaan bestrijden. Mag ik het polarisering noemen?


Wij hebben nochtans het beste vaccin daartegen … de kwb! Er dreigt een groot tekort aan dit vaccin. Als mensen niet meer bij elkaar kunnen komen in een vereniging zal de polarisering alleen maar toenemen. Als ontmoetingskansen ons worden ontnomen, kunnen we niet luisteren naar elkaar of in gesprek gaan met elkaar.
Ik wil daarom in het begin van 2022 oproepen om meer te investeren in dit vaccin zonder prik. Het is een investering in de samenleving, die de strijd aangaat met erg zware infecties als eenzaamheid, rusteloosheid, verveling, egoïsme en zo veel meer. En het heeft heel positieve bijwerkingen: geluk, plezier, empathie en veel sociale contacten. Door hierin te investeren wordt er plots veel meer samengekomen in de buurt, kennen mensen elkaar en vooral … wordt er gepraat met elkaar.
Er werd ook al een langetermijneffect vastgesteld bij dit verenigingsvaccin (waarvan het kwb-vaccin aanzien wordt als een topper): mensen beginnen spontaan te werken aan een leefbare buurt, aan een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en waar iedereen welkom is. De mensen die er leven, denken na over hoe het nog beter kan worden in hun buurt en er wordt van alles georganiseerd. Het is er écht tof om te wonen en te leven.

Laat ons in 2022 massaal dit vaccin uitrollen!
Ik wens alle Raak-lezers een goede gezondheid en een bruisende buurt!

Delen