Voorwoord Raak december 2021

Een warme winter

BuitenIk hou van december. Velen zijn het nochtans niet met mij eens. Ze vinden het een donkere maand, een koude en kille maand; sommigen kijken op tegen de feestdagen, vinden al die kerst maar ‘kitsch’, laat staan dat het nog begint te sneeuwen. Ik niet. Ik kijk elk jaar uit naar december. Niet alleen voor de kerstversiering en gezellige bijeenkomsten of de middernachtmis waar ik veel andere geëngageerde dorpsgenoten ontmoet, want december is een maand waarin zoveel gebeurt en waarin je veel engagement ziet. Bij mezelf denk ik dan spontaan aan de non-profit-kerstmarkt die ik vroeger mee organiseerde in mijn thuisstad. Wat een enthousiasme mocht ik daar telkens ervaren van kleine organisaties die iets willen betekenen voor anderen. Ik denk aan de ‘Soep op de Stoep’-momenten die ik mee organiseerde voor Welzijnszorg of aan een avond verzoekplaatjes draaien ten voordele van WSM en haar partners in het Zuiden.

De voorbije jaren kreeg dat decembergevoel nog een extra boost door De Warmste Week van jongerenzender StuBru. Typisch voor jongeren is dat zij regelmatig vernieuwen, en dat deed ook StuBru dit keer. Jongeren bepalen vanaf nu zelf de agenda van De Warmste Week, en dit jaar wordt er een thema naar voor geschoven dat razend actueel is: ‘Kunnen zijn wie je bent’. Het maakt december meteen 10 graden warmer.

In elke mens zit een stuk engagement verscholen

In die ‘warme maand’ december zie ik dan verschillende mensen opstaan die spontaan en creatief activiteiten organiseren. Ik vergelijk ze allemaal met het warme kwb-gevoel dat ik bij ons het hele jaar door zie. Engagement komt bovendrijven, zelfs bij mensen waarvan we het niet verwacht hadden. Het doet me veel plezier dat in elke mens een stuk engagement verscholen zit. Het maakt me niet alleen hoopvol om een belangrijk thema in de kijker te zetten, maar ook hoopvol om op andere momenten eveneens aan de slag te gaan met dit verborgen engagement.

De komende maand zal ik dus weer heel erg genieten van de kerstmarkten, de zelfgebakken koekjes of vers gemaakte soep, de feestjes, de loopwedstrijden, de quizzen of de optredens.

Ik kijk erg uit naar de warme verhalen die ongetwijfeld aan bod zullen komen tijdens de uitzendingen van De Warmste Week, en hier en daar steun ik ongetwijfeld een lokale actie. Maar blijf in deze solidaire feestmaand ook gaan voor jouw goede doelen. Van WSM tot Welzijnszorg of misschien voor de lokale helden in jouw omgeving die zich inzetten voor anderen, want ook zij hebben financiële middelen nodig om hun doel te bereiken. Dat raakt vaak wat ondergesneeuwd in het De Warmste Week-geweld.

Ik wens alle kwb’ers een ‘warme’ maand december. Blijf wie je bent, en ga voor veel sociaal contact. Geniet van deze feestelijke maand en doe het zeker op jouw manier!