Tocht van hoop – Driekoningentocht 2022

Matonge – Kleur je mee

Ontdek de kleurrijke wijk Matonge.

griezeltocht

De Driekoningentocht 2022 gaat door in de Matongewijk in Elsene. Deze wijk staat bekend als Congolese wijk, genoemd naar de bruisende wijk Matonge in Kinshasa, maar is ook een ontmoetings- en zakencentrum. Hier vind je onder andere het culturele Vlaams-Afrikaans Huis en vele voedingswinkels, kapsalons, restaurants… uitgebaat door vooral Aziaten en Afrikanen.

Deze wijk staat ook symbool voor de politieke contestatie tegen de inmenging van België, de toenmalige koloniale macht, in de politieke zaken van Congo, maar ook tegen het slechte bestuur, het gebrek aan democratie en de schending van de mensenrechten in de DR Congo. De wijk Matonge is de plaats waar de erkenning van de strijd voor de emancipatie van en de verzoening tussen volkeren wordt opgeëist.

Tijdens de Driekoningentocht 2022 tonen gidsen van het Vlaams-Afrikaans Huis KUUMBA en van Tochten van HOOP je alle facetten van deze wijk. Deze wandeling biedt een andere kijk op Matonge waar sporen van het koloniaal verleden, diversiteit, cultuur en ondernemerschap naast elkaar bestaan. Kwb, Tochten van Hoop en IC nodigen je uit voor een wandeling van ontmoeting, dialoog en verzoening.

Je kan kiezen tussen verschillende data en formules.

Formule 1

Wens je de Tocht in groep te doen o.l.v. een steward, max. 15 personen omwille van de verkeersveiligheid op straat, dan kan je kiezen tussen 3 data – tekens vertrek tussen 10u en 15u (je duidt bij je aanvraag via de kwb-site je voorkeurstijdslot aan).

  • Zaterdag 8 januari
  • Zaterdag 15 januari
  • Zaterdag 22 januari

Je kan opteren voor een formule met een Afrikaans buffet (45’) in het KUUMBA huis, zowat halverwege op de wandeling. Hiervoor nemen we na de inschrijving contact met je op.
We voorzien een opleiding voor stewards naar keuze op zaterdag 20 november van10u tot 13u of op vrijdag 26 november van 14u-17u. Afspraak uitgang Luxemburgstation. Duid in je afdeling iemand aan die één van deze stewardsopleidingen kan volgen.

Formule 2

Wens je als afdeling de tocht tijdens de week te organiseren - dan voorzien we meer mogelijkheden naar keuze. We werken samen met OKRA een formule uit die je op een zelfgekozen datum kan organiseren, op alle weekdagen – behalve maandag- vanaf 8 januari tot 12 februari. Ook hier kan je opteren voor de formule met een Afrikaanse buffet.

Formule 2

Gezien het succes van de digitale formule in 2021 werken we nu ook een wandeling uit die je in kleine groepjes of met je gezin kan doen met je smartphone in de hand - op het moment van je eigen keuze vanaf 10 januari tot 12 februari. We raden af de tocht op een zondag te doen, omdat er dan weinig beweging is in de Matongéwijk.

Groepen van Okra kunnen hier de nodige info vinden.

Kostprijs

Formule 1: Leden van kwb en partnerorganisaties betalen €5; niet-leden €7. Voor een tocht met maaltijd betaal je €20 (leden)/ €22(niet-leden) euro.

Formule 2: gratis, maar je dient wel in te schrijven om de juiste link te ontvangen zodat je de beschrijving kan downloaden.

We voorzien op aanvraag ook een gedrukt boekje aan kostprijs + verzendingskost voor wie de tocht zonder smartphone wil doen. Dit kost 10 euro per boekje + 5 euro voor de verzending.

Inschrijven

Je kan als groep/afdeling al inschrijven via de nationale website vanaf 15 oktober. Hier kan je de formule van jouw keuze aanduiden + het tijdslot kiezen waar nog vrije plaatsen zijn voor jouw groep.

Formule 2 betreft enkel Individuele inschrijvingen.

Schrijf je nu in

Vragen/Info – mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.