Voorwoord Raak oktober 2021

Een extra zetje

BuitenOp het kwb-secretariaat is het deze dagen een flinke bedrijvigheid. Onze verenigingen zijn duidelijk van plan om stevig uit de startblokken te schieten. Aanvragen voor activiteiten lopen vlot binnen. Het is zelfs alle hens aan dek om ze te verwerken. En natuurlijk maakt me dat intens gelukkig.

Ik stel ook vast dat kwb’ers alles in het werk stellen om die activiteiten veilig te laten verlopen en werk maken van promotie. We doen er weer alles aan om mensen bij elkaar te brengen, om buurten te doen bruisen. Meer nog, we hebben er echt terug zin in!

Maar we zijn er nog niet. Terwijl onze bestuursleden en vrijwilligers enthousiast hun organisatietalent boven halen, zijn er nog veel mensen die met een groot gevoel van angst achterblijven. Er zijn wel wat mensen die nog niet buiten durven komen, ook al gebeuren georganiseerde activiteiten in de meest veilige omstandigheden. Het zal niet alleen werk maar ook onze aandacht vragen om die mensen terug buiten te brengen, uit hun isolement te halen. Je kan mensen in beeld brengen die samen staan te dansen op een covidsafe evenement of de gezellige sfeer van het dorpsfeest komen opsnuiven, maar dat beeld vertelt niet hoeveel mensen niet durven komen. Mensen die thuis blijven kan je niet vinden op die beelden.

Het lokale verenigingsleven is gratis en vrijwillig blijven inzetten op het actief houden van het sociaal netwerk in de eigen buurt

Daar zullen we de komende weken, maanden aandacht voor moeten hebben. Met mondjesmaat zullen we mensen weer moeten overtuigen dat het wel weer kan om aan een wandeldag, quiz of ledenfeest van kwb mee te doen, en er mensen te ontmoeten die je misschien al meer dan een jaar niet meer tegenkwam. Misschien moeten we aandacht hebben voor de leden, de buren die vroeger steeds aanwezig waren op het ledenfeest of het buurtfeest en dit jaar niet. Hebben ze een extra zetje nodig? Een klein aanmoedigingsgesprek? Of misschien is de angst nog heel groot, maar hebben ze wel heel veel deugd van een kort bezoekje?

Ik doe graag een oproep aan alle media om lokale verenigingen hierin te ondersteunen. Ons lokaal vrijwilligerswerk, het verenigingsleven heeft nu nood aan een positieve vibe. Aan het lokale beleid wil ik vragen om hun lokale verenigingen niet alleen te ondersteunen maar ook te promoten. Het lokale verenigingsleven is immers heel erg creatief en volhardend, maar vooral ook gratis en vrijwillig blijven inzetten op het actief houden van het sociaal netwerk in de eigen buurt. Daar kan een gemeentelijke promotiecampagne voor de lokale verenigingen een mooie beloning van zijn.

En er zal waakzaam moeten toegekeken worden op het ontstaan van een nieuwe eenzaamheid. Angstgevoelens moeten weggenomen worden, mensen aangemoedigd om terug naar hun vertrouwde vereniging te stappen. Iedereen is er welkom, om mensen uit hun eigen buurt te ontmoeten, te leren kennen.