Voorwoord Raak september 2021

Een zomer vol verhalen

BuitenOver de voorbije zomer kan je wel wat verhalen vertellen. Extreme temperaturen maakten dit jaar plaats voor extreme waterellende. Na enkele jaren van extreme droogte kregen we te maken met het andere uiterste. Toen ik in La Roche enkele dagen op rust wilde komen en genieten van onze mooie Ardennen kreeg ik een flinke portie ellende te zien. Ik zag en hoorde getroffen mensen hun verhaal vertellen, aan elkaar en voor de camera, waardoor deze ramp ook een menselijk gezicht kreeg. Het gaat immers over mensen en gezinnen - vaak niet de meest kapitaalkrachtige - die deze flinke tegenslag te boven zullen moeten komen.

Toen caravans, koelkasten en zoveel meer voor mijn neus door de Ourthe werden meegesleurd, begon ook mijn telefoon te rinkelen. Kwb-vrijwilligers en personeelsleden die de beelden hadden gezien, de verhalen hadden gehoord en nu de handen uit de mouwen wilden steken. Wat kunnen we doen? Hoe kunnen we deze getroffen mensen helpen? Het siert onze kwb’er!

Het deed me denken aan 45 jaar geleden toen in Ruisbroek (Klein-Brabant) de dijk van De Vliet het begaf. Kwb nam er het voortouw toen werd vastgesteld dat de overheid het niet alleen kon. Kwb’ers uit heel het land kwamen de getroffen inwoners van Ruisbroek helpen en spontaan werd er ook geld ingezameld. Elke getroffen inwoner kreeg hiermee een startbudget om hun dringendste kosten te kunnen betalen.

Bij kwb wordt er plaats gemaakt om op verhaal te komen. Steeds opnieuw laten we mensen hun verhaal vertellen

Ook nu namen kwb-afdelingen spontaan contact op met burgemeesters in getroffen gebieden, kwb-afdelingen in gemeenten met watersnood en het Rode Kruis om te helpen waar het kon. Als de nood hoog is, zijn kwb-vrienden heel dichtbij!

Al hoop ik dat jullie deze zomer ook mooiere verhalen maakten. Ik ontdekte bijvoorbeeld nog meer van mijn gemeente en van mijn geboortedorp tijdens de ontdekkingstochten van kwb. Ik zag meermaals gezinnen op de fiets, op zoek naar een foto tijdens de vele fietszoektochten. Sommige kwb-afdelingen durfden het aan om een groter evenement te organiseren, of lieten Bert Gabriëls in openlucht optreden. Kortom, kwb deed weer vele buurten bruisen en zo konden vele mensen genieten van een zomer dichtbij huis.

We konden elkaar deze zomer weer wat meer ontmoeten en vertelden graag wat we meemaakten tijdens de lange periode dat we elkaar minder zagen. Er werden duizenden verhalen verteld, er werden duizenden verhalen gemaakt. We hebben allemaal de behoefte om ons verhaal te vertellen. Het is wat kwb ook sterk maakt: bij ons wordt er plaats gemaakt om op verhaal te komen. Er wordt geluisterd naar elkaar, soms ook gediscussieerd, maar steeds opnieuw laten we mensen hun verhaal vertellen. Vaak gaan we er ook mee aan de slag, en volgen er nieuwe activiteiten, acties, oproepen. Het is de kracht van een lokaal middenveld, van het lokale verenigingsleven.

Ik wens jullie allemaal een mooie nazomer! Maak tijd om een verhaal te lezen, naar een verhaal te luisteren of om rustig deze Raak uit te lezen. En doe mee met kwb, maak ook daar nieuwe verhalen.