Voorwoord Raak juni 2021

We halen iedereen terug buiten deze zomer!

BuitenOok jij kent ze. De buurtbewoners die al meer dan een jaar geen voet uit huis durven zetten. Heel plichtsgetrouw enerzijds, veel angst anderzijds, hebben ze zich een lang coronajaar opgesloten in hun woning. Ondertussen hebben velen van hen al een of zelfs twee vaccinaties achter de rug, en kunnen ze het normale leven terug opnemen naargelang er ook meer mogelijk is. Maar velen van hen zijn het kwijt. Ze durven niet meer. Ze weten niet meer waar naartoe. Ze durven zelfs met niemand meer af te spreken. En hun favoriete vereniging mag nog niet veel activiteiten organiseren.

Het valt op dat eenzaamheid in het begin van de coronaperiode een heel belangrijk item was, en er nu bijna niet meer over wordt gesproken. Naarmate er meer versoepelingen komen, praten we enkel nog over wat er allemaal wél mogelijk is. We doen een terrasje, nodigen schoorvoetend een bevriend koppel uit op een barbecue in de tuin of plannen met enkele vrienden een fietstocht.

Maar velen doen dat niet (meer). De vaste patronen zijn doorbroken en geraken niet meer opgestart. Er is nu nog veel meer eenzaamheid dan voor corona.

Nu de zomer voor de deur staat, vraag ik jullie aandacht voor de mensen die je plots niet meer ziet

Nu de zomer voor de deur staat en we meer en meer onze vrijheid herwinnen, vraag ik jullie aandacht voor de mensen die je plots niet meer ziet. Buren waarvan je weet dat ze niet veel familie hebben, het jonge koppel dat net in de buurt kwam wonen maar nog niet veel mensen kent, de buurman die door corona zijn job is kwijtgespeeld waar heel zijn vriendenkring ook zat, de overbuurvrouw die haar man verloor, of de alleenstaande man die twee jaar geleden genas van een zware ziekte maar door corona niet meer durfde buitenkomen.

Ga eens bij hen langs, nodig hen uit voor een aperitiefje in de tuin, voor een kort gesprekje aan de deur, een wandelingetje door de straat. Of laat ze proeven van jouw zelfgebakken koekjes of die heerlijke kersen aan je boom.

Sommigen hebben een zetje nodig om terug actief te worden. En, hé, vertel ze natuurlijk ook over jullie leuke kwb-groep waarmee jullie talrijke activiteiten doen en waar je hen zeker eens mee naartoe wil nemen.

Laat deze zomer de zon maar schijnen op al die vele nieuwe contacten in je buurt. Want het leven begint opnieuw als je buiten komt, en als je onder mensen bent. We halen iedereen terug buiten deze zomer! Dat is waar kwb goed in is, dat is waar jullie goed in zijn!

Geniet!