Voorwoord Raak maart 2021

Knaldrang

KnaldrangWellicht wordt ‘knaldrang’ een van de kanshebbers om het woord van 2021 te worden. De Nederlandse zangeres Merol gebruikte het in een van haar liedjes. Het is een term die vooral doelt op het onweerstaanbaar verlangen om uit te gaan, te dansen, te feesten. Wat mij betreft kreeg het woord ook heel wat bijkomende betekenissen. Bij de start van een nieuwe professionele uitdaging heb je immers ook de behoefte om te knallen. Je wil nieuwe mensen leren kennen, je professionele omgeving aftasten en meteen ook een aantal zaken in beweging brengen. En vooral: je wil niet alleen knallen om te feesten. Je wil op een of andere manier verloren tijd inhalen. Je wil mensen zien, je wilt van alles gaan doen met anderen. Je wil uitbreken uit je bubbel.

De pauze knop werd bij kwb helemaal niet ingeduwd. Jullie bleven massaal activiteiten organiseren. Het succes van de griezeltochten was er niet naast en nu blijken de tochten rond Pasen nog veel succesvoller. 179 kwb-afdelingen zullen de komende weken gezinnen op zoek laten gaan naar de paashaas - ook dat is ‘knallen’. Een eerste gevoel als nieuwe gedelegeerd bestuurder is er dan ook een van pure trots. Trots op de inzet van het kwb-personeel dat hier keihard voor gaat, en trots op die vele kwb-vrijwilligers, die op digitale vergaderingen beslissen om te blijven organiseren.

Vanaf het moment dat het weer veilig is, gaan we samen onze buurt uit hun kot halen en samen het (samen)leven vieren

Ik hoop dat jullie de komende maanden gaan blijven ‘knallen’. Vanaf het moment dat het weer veilig is om mensen bij elkaar te brengen, moeten we er ook massaal voor gaan. We gaan samen onze buurt uit hun kot halen en samen het (samen)leven vieren! Dus trek alle registers open, breng mensen bij elkaar, engageer mensen in je vereniging om er een feest van te maken, en vergeet je lokale handelaars er niet bij te betrekken, want ook zij hebben afgezien in deze periode. Ga op zoek naar nieuwe mensen die willen meewerken. Ga op zoek naar nieuwe partnerschappen om jouw buurt, dorp of stad te doen bruisen. Want er komt een tijd aan waarin we broodnodig zullen zijn om het gemeenschapsgevoel terug te herstellen.

Besteed zeker ook aandacht aan mensen die de hele tijd alleen waren in deze periode. Durf hen aan te spreken en nodig hen uit op jullie activiteiten. Nodig je buur eens uit om mee te gaan naar een activiteit. En laat vooral zien dat wij een open vereniging zijn waar iedereen zichzelf kan zijn, waar iedereen elkaar respecteert, waar iedereen kan ‘knallen’ op zijn manier.

‘Knallen’ zal een groepsgebeuren zijn. Mensen willen vooral andere mensen ontmoeten, ze willen samenkomen. En dat is nu net waar kwb voor staat: mensen in de buurt bij elkaar brengen! Dat is onze kracht, onze sterkte, dat zit in ons DNA. Ik hoop dat ik binnenkort op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel kan vaststellen dat wij het in ieder geval niet verleerd zijn. Integendeel: dat we er meer dan ooit zin in hebben!

Tot binnenkort! Op een of andere ‘knallende’ activiteit.

Jo De Smet
gedelegeerd bestuurder kwb