Voorwoord Raak maart 2021

Hoe gaat het met je?

Hoe gaat het met je?Op onze Facebookpagina kon je begin februari lezen dat er 125 griezeltochten werden georganiseerd door de vrijwilligers van kwb. Voor alle tochten samen werden er zo’n 15.000 registraties genoteerd. Als je ervan uit gaat dat deelnemers per drie à vier op pad gingen, hebben we met z’n allen een voetbalstadion van 50.000 à 60.000 toeschouwers gevuld. Het Koning Boudewijnstadion telt iets meer dan 50.000 plaatsen, en het voetbalstadion van Wuhan, je gelooft het of niet, 60.000.

En net daar is het dat het gekende virus voor het eerst opdook. Een virus dat onze vrijwilligers het afgelopen jaar in hun hele doen en laten door elkaar heeft geschud. Het DNA van wat we doen, voor wie we het doen en hoe we het doen: niets kon plots nog. Met respect voor iedereen in groep samenwerken aan een nieuwe kwb-activiteit kon niet meer. Het magische gevoel van samen iets voor anderen te betekenen, werd plots buiten de wet gesteld.
Plots stond wat en wie we zijn, en wat we zo graag doen, haaks op de realiteit van social distancing, anderhalvemetercontacten …
Alle kwb- en andere vrijwilligers worden vandaag uitgedaagd om dat wat ze zo graag doen waar te maken op een nog nooit geziene manier, en jullie lukken daar met z’n allen in. Proficiat!

Vrijwilligers worden vandaag uitgedaagd om dat wat ze zo graag doen waar te maken op een nog nooit geziene manier

Voorbeelden hiervan binnen en buiten kwb zijn talrijk en divers terug te vinden in het leven van alle dag: in de eerste plaats waren er natuurlijk de griezel- en straks de paashaastochten. Daarnaast worden eetdagen omgebouwd tot afhaalmaaltijden of eetboxen in alle soorten en maten, worden er online quizzen, (kook)workshops en ledenfeesten georganiseerd, bubbelwandelingen afgepijld …
Voor zoveel creativiteit van jullie, vrijwilligers, willen we welgemeend zeggen: dankjewel!

Bindend en verbindend bezig zijn, nabij zijn om te helpen, nabij zijn om te voelen wat er leeft, of met Raak en de nieuwe lidkaarten langsgaan bij je leden kan vandaag nog maar moeilijk of niet.
En toch ligt daar de grote uitdaging in de periode waarin we nu leven. Zolang kwb bestaat, bestaat ons huisbezoek. Dat beetje tijd maken voor anderen is o zo belangrijk voor de persoon die wordt bezocht of gebeld, omdat je misschien wel zijn of haar enige echt contact met de buitenwereld bent.
Misschien kan je een belronde organiseren met je bestuur, langsgaan met extra bescherming (door bijvoorbeeld naast het mondmasker ook een plexiglas plaatje) en de gewenste afstand, of misschien zijn zelfs digitale babbels kansen om de banden aan te halen met jullie leden, in jullie buurt.
Want een persoonlijk contact op een coronaveilige manier, anderen zien en met anderen praten zijn even belangrijk zijn als eten en drinken.
Zou het elk van jullie lukken om in de maand maart met één iemand op welke manier ook contact op te nemen? Het zou knap zijn, die vele tienduizenden contacten dankzij kwb.

Beste vrijwilligers, zeker is dat jullie geweldig worden uitgedaagd, en dit al een jaar lang. Dat jullie erin lukken is niet evident, maar wel een feit - daarom duizend maal DANKJEWEL.

Wim Wouters
voorzitter kwb

Deze maand werd het voorwoord uitzonderlijk geschreven door voorzitter Wim Wouters. Vanaf april schrijft onze nieuwe delegeerd bestuurder het voorwoord. Ben je benieuwd wie dat is? Je ontdekt het in Raak!