Voorwoord Raak december 2020

Geven maakt ons gelukkig

Geven maakt ons gelukkigGeluksonderzoeker Leo Bormans stelt, ook in deze coronatijden: wie een ander helpt, voelt zich beter. Wie iets doet voor een ander is tot 10 procent gelukkiger. Er is al veel onderzoek gedaan naar het welbevinden van mensen gemeten, en de parameter vrijwilligerswerk blijkt voor dat welzijn zeer bepalend te zijn.
Uit Canadees onderzoek blijkt ook dat mensen eigenlijk liever geven dan krijgen. Proefpersonen kregen 20 dollar om een geschenk te kopen. De helft moest iets kopen voor zichzelf, de andere helft voor een ander. Wat bleek? Bij het meten van het effect ervan op hun geluk bleken de mensen die iets mochten kopen voor iemand anders dubbel zo gelukkig dan wie iets kocht voor zichzelf.

Mensen tijd en aandacht geven is heel belangrijk. Het gaat om een positieve levensstijl die een sociaal kapitaal opbouwt. Dat zijn onze relaties, onze vrienden, de mensen die we kennen. Hoe meer je doet voor verschillende soorten mensen, hoe gelukkiger je wordt. Als je alleen maar vrienden hebt die allemaal op je lijken, dan zal je minder gelukkig zijn dan wanneer je je openstelt voor mensen die helemaal anders zijn dan jij. En als je iets doet voor mensen in de zorg, voor een sportclub of in kwb kom je allerlei mensen tegen die niet op jou lijken. Dat is jouw sociaal kapitaal. En daar worden we eigenlijk gelukkiger van dan van ons kapitaal op de bank.

Er zijn veel manieren om iets te geven: hulp, tijd, een schouderklopje

Kwb-lidmaatschap is dus een goeie belegging. Het is een betekenisvolle bezigheid, het zorgt voor een gevoel van samenhorigheid, en je kan er plezier maken. Verder is ook aangetoond dat wie lid is van een vereniging gelukkiger is en een groter geloof heeft in de mensheid en de overheid. In kwb leer je omgaan met andere meningen. Je leert compromissen maken en toont mildheid tegenover mensen die anders denken of zijn dan jijzelf.

Straks komen de feestdagen eraan. Die zullen er anders uitzien, maar cadeautjes zullen wellicht wel van de partij zijn. Sta dan even stil bij het volgende. Het is fijn als je iets krijgt, een pakje of een verrassing, maar jij kunt ook veel geven aan anderen. Het maakt ons gelukkig, en er zijn veel manieren om iets te geven. Je kunt hulp geven. Of tijd, aandacht, een schouderklopje. En ‘dank je wel’ zeggen voor de hulp die je zelf krijgt.

Zorg goed voor elkaar. Fijne feestdagen!