← Terug naar overzicht

Kleurenpracht in de tuin

Met gekleurde bloemen ziet je tuin, terras of balkon er altijd vrolijk uit. Het brengt leven in de brouwerij, en daar word je meteen gelukkig van.

bloemen

Als je veel kleur en bloei wil, zijn eenjarigen de bloemen waar je snel veel genot van hebt. De meeste bloemen hebben graag veel en lang zon. Een plaats waar de zon vier à vijf uur per dag schijnt, is ideaal.
Op hun korte leven hebben eenjarigen ook voldoende voeding nodig en regelmatig wat water. Overdrijf daar echter niet mee, aangezien deze planten oorspronkelijk uit een droog klimaat komen. Zorg ook dat het teveel aan water weg kan lopen.

Op een plantenetiket zie je vaak zon, halfzon/halfschaduw of schaduw staan, maar wat betekent dat? Zonplanten moeten minimaal vijf uur per dag zon hebben, tijdens het warmste deel van de dag. Halfzon/halfschaduw planten zet je maximaal vier uur per dag in volle zon, en nadien op een plek met (lichte) schaduw. Schaduwplanten geef je maximaal twee uur (volle) zon per dag en staan de rest van de dag het liefst in de schaduw.

Bekende eenjarige bloemen:

Afrikaantje: deze bloem komt voor in verschillende soorten en allerlei kleuren. Deze bloem heeft een extra troef, want Afrikaantjes jagen luizen weg. Deze bloem houdt van halfzon.

Begonia: de Begonia heeft tropisch uitziende bloemen in opvallende kleuren. Een voordeel van de begonia is dat hij altijd doorbloeit. Deze bloem houdt van halfschaduw.

Petunia: een klassieker onder de terrasplanten. Deze bloem houdt van half zon.

Vlijtig liesje: een sterke plant die blijft bloeien tot de eerste nachtvorst. De bloemen zorgen voor een mooi kleurcontrast. Deze bloem houdt van halfschaduw en niet van wind.

Viooltjes: Deze bloem houdt van zon. De bloemetjes hebben meestal een drietal kleuren. Na de bloei volgen de driekleppige zaaddoosjes met de zogenaamde 'mierenbroodjes'. Dit zijn zaden of vruchten met kleine aanhangsels die vol oliën zitten. Mieren nemen de mierenbroodjes mee naar hun nest als voeding.

Vergeet-me-nietje: deze plant heeft prachtige blauwe bloemetjes, en houdt van schaduw.

In de tuin

Hak een emmer compost per vierkante meter lichtjes in en zaai de bloemenmengeling. Plantjes zet je minstens 20 centimeter uit elkaar.
Bloembollen stop je twee- à driemaal hun lengte onder de grond, met een minimum van 6 centimeter. Om bloembollen te helpen overwinteren kun je de grond erboven bedekken met een laagje stro.

Op het terras of balkon

Je kan allerlei maten bloempotten en- bakken gebruiken, maar let erop dat in de onderkant van de potten en bakken gaten zitten zodat het overtollige water kan weglopen. Doe de potgrond in een pot of bak en strooi de zaadjes niet al te dicht naast elkaar. Strooi hierna nog een dun laagje aarde over de zaadjes en geef voorzichtig water. Na twee à drie weken zullen de zaadjes gaan ontkiemen.

← Terug naar overzicht