← Terug naar overzicht

Zelf pompoen kweken

Wist je dat de pompoenplant oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, uit een warm tot tropisch klimaat dus? De groente bevat veel vitaminen A , B, C en E, calcium én vezels die goed zijn voor je darmflora en spijsvertering.

pompoen

Soorten

De pompoen behoort tot de zeer uitgebreide, grote komkommerplantenfamilie (Cucurbitaceae) en komt voor in vele vormen, kleuren en maten. Zo kennen we sierpompoenen, reuzenpompoenen, muskuspompoen met een nootachtige smaak, Ayote en de vijgenbladpompoen.
Zelfs de courgette is deel van de pompoenfamilie!

Pompoen zaaien

Pompoen een groente die makkelijk te planten is in je moestuin. Het enige dat ze nodig hebben is veel zonlicht en voldoende water. De zaden kiemen bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Je kan zaden kopen of gedroogde zaden van het jaar ervoor gebruiken.
Vanaf half mei, nadat de ijsheiligen geweest zijn , kan je de zaden zaaien in volle grond. De planten kruipen over de grond en hebben dus veel ruimte nodig. Daarom zet je ze best anderhalve meter tot twee meter van elkaar. Zaai de zaden op een diepte van 3 tot 5 centimeter.

Geef na het zaaien de zaden wat water, maar niet te veel: pompoenzaad rot immers gemakkelijk bij teveel water. Pompoenen houden van humusrijke, waterdoorlatende grond.
Zodra er pompoenen aan de plant verschijnen, kun je de vruchten op een laagje stro leggen. Dat vermindert de kans op rotten.

Oogsten en bewaren

Afhankelijk van de soort kan je pompoenen van de zomer tot en met de herfst oogsten. In september en oktober kunnen de meeste pompoenen geoogst worden.
Als de steel rimpels en groeven heeft, is de vrucht rijp en kan ze geoogst worden. Doe dit met een scherp proper mes. Zorg dat je nog een stukje van 5 centimeter steel aan de vrucht houdt bij het afsnijden. Daarmee verleng je de houdbaarheid van de pompoen.

De meeste pompoenrassen kan je lang bewaren. Laat de pompoen eerst enkele weken drogen op een luchtige plaats. Daarna kan je de vruchten op een donkere koele plek enkele maanden bewaren, of ze gebruiken voor Halloween. Een handig stappenplan en enkele sjablonen helpen je daarbij!

← Terug naar overzicht