← Terug naar overzicht

Haag snoeien

Je kan hagen indelen in drie groepen:

  1. Snelle groeiers: liguster, meidoorn, coniferen, buxus ...
  2. Trage groeiers: taxus, laurierkers, olijfwilg …
  3. Bloeiende hagen: boerenjasmijn, rozen, dwergmispel, hulst, heesterganzerik ...
haag

Wanneer moet ik mijn haag snoeien?

Je haag groeit beter dicht als je ze snoeit, en ziet er dan bovendien strak en ordelijk uit. Anders krijg je bruine of kale plekken in je haag. Snelle groeiers snoei je tussen half mei en half juni, trage groeiers ongeveer half juli en bloeiende hagen zo snel mogelijk na de bloei. Zomer -en najaarbloeiers snoei je eind maart, begin april.
Kies een bewolkte droge dag om te snoeien. Zo voorkom je dat de jonge blaadjes verbranden door een overvloed aan zonlicht. Vooral haagbeuk en beukenhaag zijn hier gevoelig voor.
Je snoeit best jaarlijks. Snelle groeiers kan je twee keer per jaar snoeien. Is je haag uit zijn vorm, kan je eens drastisch snoeien: een derde van de haag of meer. Dat doe je het beste in de winter als het niet vriest. Coniferen kan je niet drastisch snoeien, want daar kan je enkel in het groene deel knippen.

Nieuwe haagplanten kan je meteen na het planten al eens bijsnoeien. Door de uitstekende takken terug te knippen zal je haag mooi vertakken en sneller dichtgroeien. Van de bovenkant moet je wel een jaar afblijven.

Welk gereedschap heb ik nodig?

Snoeischaar: met een snoeischaar kan je alles ter dikte van een potlood of dunner inkorten.
Takkenschaar: de langere armen zorgen voor een grotere hefboomkracht, waardoor het knippen van dikkere takken lichter gemaakt wordt.
Snoeizaag: is vrij compact, waardoor je gemakkelijk op moeilijk bereikbare plekken geraakt.
Heggenschaar: heeft langere messen waardoor je snel grotere oppervlakten kan snoeien.

Hoe begin je eraan?

Je behoudt het makkelijkst het overzicht als je van onder naar boven snoeit, en zo voorkom je ook dat gesnoeide takken in het nog te snoeien deel vallen. Zorg dat de onderkant minimum 10 centimeter breder is dan de bovenkant, zodat het onderste gedeelte nog voldoende licht krijgt.
Als de haag de juiste hoogte heeft bereikt, kan je ook de hoofdstam terugsnoeien. Snoei die 20 centimeter korter dan de gewenste hoogte, dan zal hij sterk vertakken zodat je ook langs de bovenkant weer een mooie dichte haag krijgt.
Voorzie de haag van mest na het snoeien, zowel aan de voor- als achterzijde, en hark de meststof lichtjes in.

Wat doe ik met het snoeiafval?

Je kan het verwerken tot compost. Snoeisel van coniferen en taxus verteert echter heel langzaam en vertraagt daardoor de compostering. Dat breng je dus best naar het containerpark.

← Terug naar overzicht