← Terug naar overzicht

Bodembedekkers

Bodembedekkers passen in het plaatje van de onderhoudsvriendelijke en ecologische tuin. Het zijn laag groeiende, sterke vaste planten.
Doordat de bladeren en de wortels van bodembedekkers zeer dicht en krachtig groeien, kunnen er geen andere planten groeien, en dus ook geen onkruid. Daarom zijn deze planten ideaal voor onbereikbare plaatsen en zijn ze een natuurlijke manier om onkruid weg te houden in de tuin.
Bovendien zorgen bodembedekkers er ook voor dat de grond niet te snel uitdroogt. Andere planten of bomen waar ze tussen staan hebben daar voordeel bij.

Soorten en vormen

Wintergroene bodembedekkers vormen een dicht bladerdek. Na een tijdje schijnt er bijna geen licht meer door. Bladverliezende bodembedekkers hebben dan weer het voordeel dat ze vaak uitbundiger bloeien. De meeste bodembedekkers zijn heel laag (tot 25 cm of lager), sommige gaan iets hoger (tot 50 cm en meer).

MaagdenpalmOm hierin een keuze te maken moet je rekening houden met de standplaats: zon of schaduw, droge of natte grond, vlak of helling ... Als je het gemakkelijk wil houden, kan je kiezen voor Maagdenpalm. Die houdt zowel van zon, halfschaduw als schaduw. In het voorjaar bloeit deze plant met typische blauwe of witte bloempjes en in de loop van de zomer is er vaak een herbloei.
De ooievaarsbek is vooral gekend onder zijn Latijnse naam Geranium. Het is een plant die graag zon heeft en bovendien een nectarbron is voor bijen, hommels en vlinders.
Op hellingen kunnen bodembedekkers de erosie vermijden. Hiervoor zijn de sterkste bodembedekkers zoals klimop erg geschikt.

Hoe plant je ze?

Tien minuten voor je gaat planten, zet je de bodembedekkers best even in water. Bij het planten van bodembedekkers is de plantdiepte de potdiepte - de wortels moeten in de aarde zitten. Plant minimaal een halve tot een vierkante meter per soort. Het aantal planten per vierkante meter is afhankelijk van de plantensoort. Voor Maagdenpalm is dat zo’n 12, voor ooievaarsbek 7 en voor klimop 5 per m². Druk na het planten de aarde rondom de kluit nog eens goed aan met je handen. Om een langere bloei te hebben is het aan te raden de verwelkte bloemen te verwijderen.

← Terug naar overzicht