← Terug naar overzicht

Tuinieren in potten

Er zijn verschillende redenen om planten in potten te telen: kruiden op korte afstand beschikbaar, opfleuren van een terras , gemakkelijk te verplaatsen, een kleine tuin met niet te veel werk …

De pot

Tuinieren in pottenZoals op elke pot een dekseltje past, past er in elke pot een plant. Zo heeft bijvoorbeeld een plant met een lange penwortel een diepe pot nodig. Als je verschillende maten en vormen potten hebt, kan je verschillende soorten planten telen en een hoogteverschil creëren.
Grotere potten staan stevig, bevatten veel grond, geven ruimte aan de wortels, en kunnen vocht vasthouden. De planten wortelen in een laag van 50 cm. Grote potten van meer dan 60 cm hebben een deel ‘nutteloze’ ruimte en zijn vooral decoratief. Daarenboven kent elk materiaal zijn specifieke eigenschappen:
Terracotta: zuigt veel water op omdat het poreus is. Dat water verdampt door de wand. Een voordeel hiervan is dat er sneller verse lucht bij de wortels van de plant komt. Mediterrane kruiden zoals tijm, oregano, salie en rozemarijn groeien goed in terracotta potten.
Kunststof: is niet zwaar, breekt niet, is bestand tegen vorst en hogere temperaturen, en houdt het vocht langer vast.
Daarnaast kan je ook voor originele en milieuvriendelijke opties gaan zoals een oude kookpot, een vergiet, een mand, een kistje, een klomp …
Tip: Als je de potten wil verplaatsen, bijvoorbeeld om schaduw of zon te hebben, kan je een plantenroller gebruiken. Met een bloempotonderzetter zorg je er dan weer voor dat na een regenbui het teveel aan water uit de pot kan en voorkom je dat er watervlekken worden gevormd op het terras.

De juiste omgeving

Om de natuurlijke standplaats van een plant zo goed mogelijk na te bootsen, moet je rekening houden met de eigenschappen van de planten. Willen ze zon of schaduw, rijke grond of zandgrond, droge of natte grond, veel voeding of weinig? Ook de wortel is belangrijk: maakt de plant weinig of veel wortels, brede oppervlakkige wortels of een diepe penwortel? Als de wortels te krap in de pot zitten, drogen ze snel uit. Dat gebeurt vaak met kruidenplantjes die je in de winkel koopt.

Klimplanten hebben altijd een grote pot nodig om voldoende wortels te kunnen maken, en om te zorgen dat ze stevig staan en niet omvallen door de wind.

Aan de slag

  • Maak een gat in de bodem van de pot zodat het teveel aan water weg kan.
  • Vul de bodem met een laagje scherven om de waterafvoer te stimuleren.
  • Zorg voor een luchtig grondmengsel dat voldoende water kan vasthouden en niet te snel uitdroogt. Voor een mengsel van potgrond en zandgrond is de ideale verhouding 1 deel zandgrond op 3 delen potgrond. Als je voor een mengsel van zandgrond en compost kiest, is de verhouding half-om-half.
  • Vul de pot met het grondmengsel tot 3 cm van de rand.
  • Zaai de groenten of kruiden.
  • Dek het zaad af met een dun laagje en geef voorzichtig water.
  • Voorzie een steunstok bij tomaten en een hekje bij courgetten en paprika’s.

← Terug naar overzicht