← Terug naar overzicht

De COVID-19-crisis kent geen grenzen, maar solidariteit evenmin.

De crisis haalt het beste in de mensen naar boven. Daarvan getuigen vele hartverwarmende acties: beertjes voor het raam, boodschappen voor de buur, applaus in de straat, zelfgemaakte mondmaskers voor het lokale woonzorgcentrum … Overal zorgen mensen voor elkaar. Alles draait om solidariteit.

WSM

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika begint de dreiging nu pas vorm te krijgen. Het is intussen duidelijk dat, naast de zieken, de meest kwetsbaren in de samenleving de grote slachtoffers van deze crisis zullen zijn: de marktkramer in Burkina Faso, de straatverkoper in Haïti, de kledingarbeidster in Cambodja …
De partnerorganisaties van WSM, de ngo van onze beweging, zorgen voor deze kwetsbare mensen en zetten voor hen heel concrete acties op.

Met mobiele klinieken geven gezondheidsmutualiteiten in Burkina Faso, Benin en Mali preventieadvies. Ze verdelen zeep en mondmaskers, richten de eigen gezondheidscentra zo goed mogelijk in om extra patiënten op te vangen en dringen bij lokale overheden aan op duidelijke richtlijnen voor de bevolking. In Bangladesh ontwikkelde gezondheidsorganisatie GK een betaalbare coronabloedtest en werken ze hard om zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren. In de Dominicaanse Republiek zette MOSCTHA een preventiecampagne op om hen te bereiken die uit de boot dreigen te vallen, en in Nepal bereiken vakbonden op dit ogenblik een akkoord met de overheid rond steunmaatregelen voor werknemers. Alles over deze acties lees je op de COVID-19-pagina van WSM.

← Terug naar overzicht