← Terug naar overzicht

Challenge 4: mindful wandelen

Wandelen is in deze bijzondere tijd niet alleen toegestaan maar ook aan te raden, en dat heeft natuurlijk zijn redenen. Om te ontspannen is wandelen dan ook een topper, maar je kan er eenvoudig nog meer mee bereiken. Want hoe vaak dwalen je gedachten tijdens een wandeling niet af naar die taken die je nog moet doen of die afspraken die er nog zijn? Wil je echt even hélemaal loskomen van de dagelijkse beslommeringen en volop genieten van je wandeling? Maak kennis met mindful wandelen.

mindful

1. Richt je aandacht op je ademhaling.

Je hoeft niets te doen met je ademhaling, alleen maar observeren. Merk de veranderingen in je lichaam tijdens de in- en uitademing. Adem je met je buik of met je borst? Wees je van moment tot moment bewust van een hele inademing, en van een hele uitademing.
Observeer hoe de inademing overgaat in de uitademing, hoe de uitademing verloopt en wat er na de uitademing gebeurt. Is er een pauze? Of komt er meteen een inademing?
Laat je ademhaling gewoon haar gang gaan, je hoeft er niet actief iets aan te veranderen. Is er een ritme tussen het stappen en de ademhaling?

Onze geest is meestal vrij actief, en is het niet gewend een tijdje bewust op één ding gericht te zijn. Het is dan ook heel normaal dat je aandacht alsnog af en toe afdwaalt. Merk je dat je afgeleid bent? Kijk dan eens naar de gedachte die je had, laat ze los en breng je aandacht rustig weer terug bij de oefening. (Dit geldt ook voor alle volgende oefeningen.)

2. Richt je aandacht op het voelen van je lichaam.

Je hebt je geconcentreerd op je ademhaling. Verleg nu je focus naar andere delen van je lichaam. Voel je voeten op de grond. Voel hoe je voeten zich afwikkelen. Voel je benen, en hoe de spieren daarin bewegen. Voel je billen. Voel je rug. Voel je buik. Voel je armen. Wat doe je met je armen? Hangen ze ontspannen naast je lichaam of zit er spanning in? Voel hoe je hoofd op je romp staat, hoe je lichaam zich beweegt. Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen.

3. Richt je aandacht op wat je ziet.

Stap over van kijken naar zien. Kies een object, bijvoorbeeld een plant, dier, wolk of boom, en focus je hierop. Bekijk het intensief. Niet staren terwijl je gedachten ergens anders zijn, dus, maar het echt bestuderen. Wat zie je? Welke kleur heeft het? Heb je zo goed gekeken dat je het kunt natekenen? Wandel dan voorbij het object en kies een nieuw.

4. Richt je aandacht op wat je hoort.

Luister intensief. Je zult merken dat je veel meer hoort nu je er aandacht op vestigt. Hoor je verkeersgeluiden? Vogels? Het ruisen of kraken van je kleding? Je voetstappen?

5. Richt je aandacht op wat je ruikt.

Verleg je focus naar het ruiken. Wat neem je waar? Je hoeft er geen mening over te horen, registreer het gewoon.
Deze oefeningen zijn simpel om in te passen in elke wandeling die je maakt. Even een rondje langs de zintuigen en aandacht geven aan wat je ervaart. Zulke momenten geven ruimte in je hoofd en verfrissen je geest.

Doorgelinkt: wie heeft het beste BMI (Beweeg Meer Idee) van Vlaanderen?

De gemiddelde Vlaming komt niet zo vaak in beweging. Om daar verandering in te brengen ging CM op zoek naar het beste Beweeg Meer Idee (BMI) van Vlaanderen. Uit meer dan 3.000 inzendingen koos de jury haar tien favorieten, nu krijg jij de kans om je favoriet aan te duiden. Breng je stem uit op https://beweegmeeridee.be/.

← Terug naar overzicht