← Terug naar overzicht

Goede Vrijdag

Twintig jaar geleden was ik op een Goede Vrijdagactie van kaj in Halle. Elk jaar, op Goede Vrijdag, hielden de kajot(s)ters hun solidariteitsactie. Ze namen het op voor de zovele jongeren die nog te lijden hadden onder uitbuiting of ongelijke behandeling. Om hen te plagen vroeg ik de aanwezige jongeren: ‘maar wat betekent dat eigenlijk Goede Vrijdag’? Geen een van hen die het wist. Twee waren er dich bij: een iets oudere wist dat het de dag was dat je geen vlees mocht eten. De andere zei dat we dan de Verrijzenis van Jezus vierden. Die zat er maar twee dagen naast.

Niettemin stonden ze alle dertig op en vochten ze voor meer rechtvaardigheid voor de vele andere jongeren, die ergens onrechtmatig werden behandeld!

Solidariteit

Goede Vrijdag
Jezus, die tot ter dood vecht voor rechtvaardigheid,
Die niet wil weten van het flauwe compromis,
Die er niet voor kiest zijn eigen hachje te redden
ten koste van andere mensen.
Die er de nadruk op legt dat je je niet mag neerleggen bij een situatie
waar anderen gebukt gaan onder uitbuiting.
Jezus, ter dood veroordeeld,
Maar nog liever dat dan zich neer te leggen bij onrecht, geweld of verdrukking.

In coronatijden worden we geconfronteerd met dood, met onzekerheid, met eenzaamheid. Maar juist dan kan kwb een rol spelen. Zoals Jezus, de angst voorbij! Het opnemen voor wie het nog moeilijker heeft. Laten zien dat je samen sterker staat dan alleen. Laten zien dat God mee aanwezig komt door samen te werken, door de problemen van de mensen en de buurt aan te pakken. Op een kwb-wijze: geloven in verbinding, mensen doen uitgroeien boven zichzelf. Een nieuw leven , een gezonde wereld tegemoet!

Pol Arnauts

← Terug naar overzicht