← Terug naar overzicht

Tips voor een piekfijn gazon

Laat het gras maar groeien, klonk het vroeger wel eens bij een zekere Vlaamse zanger. Maar nu het lente is, is het ook fijn om je gazon terug bij te werken.

grasmaaier

Maaien

Als het gras 8 centimeter hoog is, maai het dan een eerste keer tot 6 centimeter, en vervolgens tot 4 centimeter. Dat is de ideale lengte voor een speelgazon. Bij een siergazon kan je tot 2,5 centimeter gaan. Nog korter bemoeilijkt het hergroeien en stimuleert mosgroei. De perfecte lengte gevonden? Werk het dan bij voorkeur wekelijks bij.

Bemesten

Het ideale moment om te bemesten is na een maaibeurt en wanneer er regen op komst is. Kies voor organische meststoffen (compost en dierlijke mest) in plaats van kunstmest, want organische mest geeft zijn voedingsstoffen langzaam af aan de bodem, waardoor het minder snel in het grondwater terecht komt. Gebruik bovendien niet te veel, want verontreinigt de bodem en het grond- en oppervlaktewater. Daarnaast kan het ook de graswortels verbranden, met een gele grasmat tot gevolg.

Verticuteren

Op de bodem van je gazon ontstaat een viltlaag. Dat is een dun laagje dat voornamelijk bestaat uit grasmaaisel dat na het maaien achterblijft op het gazon. Deze laag wordt steeds dikker en verstikt niet alleen de bodem, maar is ook een goede voedingsbodem voor mos. Je kan deze viltlaag verwijderen door het gras, minstens eenmaal per jaar, te verticuteren. Dat doe je met een verticuteerhark of -machine die de oude viltlaag uit het gras verwijdert. Hierdoor wordt het gazon goed doorlucht, zodat het weer voedingsstoffen kan opnemen en groeien.
Door te verticuteren in twee richtingen haal je het meeste mos uit het gazon. Een eerste keer neem je een snedediepte van ca. 5 millimeter, in de andere richting kies je voor een grotere diepte, bijvoorbeeld 10 millimeter.
Na de behandeling zal je gazon er wat gehavend uitzien en kan het kale plekken vertonen. Dit is slechts tijdelijk. Wie echt zeker wil zijn, kan het gazon nog wat bijzaaien.

Besproeien

Een gezonde grasmat moet je normaal gezien niet besproeien. Bij droogte of zandgrond is dit echter wel aangewezen. Sproei bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds, zodat het water langzaam de grond in kan dringen en niet onmiddellijk verdampt. De aanbevolen hoeveelheid is tussen de 5 en 10 liter per vierkante meter.

Kalken

De beste periode om je gazon te kalken is in het najaar, voor het vriest. Dit geeft de kalk de tijd om in te werken in de grond. Ook in het voorjaar kan je de grond verrijken met kalk, maar doe dit zeker voor de temperaturen beginnen te stijgen. Voor nu is het dus al te laat.

← Terug naar overzicht