← Terug naar overzicht

Drie geschikte boeken voor de huidige tijden

Met het wegvallen van sociale activiteiten is er veel tijd vrijgekomen voor andere dingen, lezen bijvoorbeeld! We tippen je graag die boeken die perféct bij de context van vandaag passen.

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou (2019)

Het werd de laatste weken alsmaar duidelijker werd: je weet pas wat je mist wanneer het er niet meer is. Vrienden en familie zijn nu vaak enkel op een scherm of via een telefoonlijn te zien, een warme knuffel of een leuke activiteit in groep zit er niet meer in. Neem daarom even tijd om stil te staan bij al het moois dat we delen.
‘Het moois dat we delen’ vertelt een fictief maar beklijvend verhaal over hoe je het leven weer oppakt na een ingrijpende gebeurtenis. En is dat niet het moment waar we momenteel allemaal naar uitkijken? Terug vollenbak er tegenaan gaan, zonder te vergeten hoe hard we elkaar misten.

(bron: Standaard Boekhandel)

Liefde in tijden van cholera – Gabriel García Márquez (1985)

Of is het liefde in tijden van corona? Liefde is van alle tijden, ook de minder goede.
In deze roman uit 1985 wordt de gele vlag die aangeeft dat er cholera aan boord van een schip is schaamteloos misbruikt, als was het een vals doktersbriefje, ten behoeve van de ongestoorde liefde. Florentino en Fermina hebben volkomen genoeg aan elkaar en vinden het bijgevolg wel zo prettig dat hun minneschuit in geen enkele haven meer welkom is.

(bron: Lang zullen we lezen)

De kunst van het ongelukkig zijn – Dirk De Wachter (2019)

Geen fan van fictie? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou. Een weekje quarantaine zal voor de meesten nog wel meevallen, maar wanneer het langer begint te duren, merk je dat mensen ongelukkiger worden. ‘Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait’, vindt De Wachter. Een krachtige stelling die het waard is om over na te denken. Volgens De Wachter is het geluksideaal een soort plicht geworden die we onszelf opleggen. Op enig moment ongelukkig zijn, betekent: gefaald hebben. We moeten nóg harder werken, om maar niet minder dan een ander te zijn, die de zaken zogenaamd wel op een rijtje heeft. Van die tendens in onze maakbare samenleving moet de psychiater niets hebben. ‘Beter zouden we leren af en toe ook een beetje ongelukkig te zijn.’

(Bron: De leesclub van alles)

Naar de boekenwinkel kan je voorlopig natuurlijk niet, maar al deze boeken zijn makkelijk online te vinden. En misschien heeft jouw bib wel een afhaaldienst geïnstalleerd?

← Terug naar overzicht