← Terug naar overzicht

Onkruid wieden

Goed nieuws: onkruid bestaat niet. Want we hiermee bedoelen zijn planten die we liever niet hadden gezien op de plaats waar ze groeien, maar sommige ervan kan je eten of bereiden!

De paardenbloem zou de werking van je lever stimuleren, je spijsvertering bevorderen en reumaklachten verlichten.
Snijd de bladeren van de paardenbloem fijn en gebruik ze als sla of vermeng ze in een salade. Met de bloemetjes kan je confituur maken door 100 gram paardenbloemen (zonder de steeltjes en blaadjes) te mengen met 1 geraspte citroen, 1 geperste sinaasappel, 150 gram suiker en 200 milliliter water. Laat het mengsel ongeveer vier minuten koken en vervolgens afkoelen.

Brandnetels zijn goed voor je haar en huid, zuiveren je bloed en bestrijden allergieën.
Van de blaadjes van de bandnetel kan je soep maken. Als je de bladeren kookt of droogt, zijn de brandharen uitgewerkt en prikken ze niet meer.
Stoof 250 gram brandnetelblaadjes met twee uien in boter. Voeg vervolgens 1,5 liter water en 4 aardappelen toe. Laat alles een half uur koken en kruid af met koriander, zout en peper. Mix de soep, en voeg er op het laatst een scheutje room bij.

Er zijn echter ook heel wat planten die je liever wél verwijdert, met name zaadonkruiden, eenjarige planten dit zich snel verspreiden. Voorbeelden zijn gewone melkdistel en kleine brandnetel. Ook wortelonkruiden, bijvoorbeeld akkerdistel en zevenblad, ben je liever kwijt dan rijk.
Maar kan je onkruid nu beter schoffelen of wieden?

  • Een schoffel is een horizontaal liggend mes dat bevestigd is aan een steel. Het blad kan verschillende vormen hebben. Een schoffel wordt gebruikt om onkruid van zijn wortel los te snijden, zodat het uitdroogt. Schoffelen is vooral effectief bij zaadonkruiden. Het is een snelle methode om het onkruid op korte termijn te verwijderen.
  • Wieden is het onkruid handmatig in zijn geheel met de wortel uittrekken. Het is interessant voor wortelonkruid, om dat je heel de wortel uittrekt, maar moeilijk als de grond vochtig en dus zwaarder is. Om de grond wat los te maken kan je eerst een cultivator gebruiken.

Onkruid tussen tegels kan je verschroeien door het te besproeien met een mengsel van heet water met azijn of zout en besproei je onkruid ermee. Giet dit niet op kalksteen, en draag rubber handschoenen bij het sproeien. Schoonmaakazijn helpt zowel tegen onkruid als groenaanslag. Vervolgens kan je het weg borstelen of weg krabben.

← Terug naar overzicht