Kwb verveelt nooit!

#blijfinuwkot: in de huidige omstandigheden een must, maar voor sociale en enthousiaste kwb’ers niet simpel. Daarom geven we je graag wat inspiratie, doe-ideeën, activiteiten en verstrooiing om ook in de volgende weken het kwb-gevoel vast te houden, en de verveling te verlichten.
Dagelijks vind je hier een nieuwe tip of iets om meteen mee aan de slag te gaan, in je eigen kot.

Veel plezier, en zorg goed voor elkaar!

Ps. Zelf een tip, of iets leuks op poten gezet? Laat het weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Vakantie in je tuin

vakantieStaycation is dé hit van deze zomer. Wie van zijn tuin een echt vakantieparadijs maakt, en leuke zomeractiviteiten doet, kan volledig ontspannen zonder ook maar één kilometer te reizen. We geven je graag wat inspiratie voor een kampeerweekendje in eigen tuin.
Als kwb-afdeling kan je dit ook op poten zetten voor je leden, buren en sympathisanten. Hoe je dat doet, lees je hier!


Joggen voor beginners

JoggingJoggen is een ideale manier om terug te gaan sporten nadat je lange tijd weinig hebt bewogen, of om voor het eerst te beginnen met sporten. Maar hoe begin je eraan? Kwb stelde een bundel samen met daarin alle tips en tricks om er een succes van te maken.

Lees meer


Quiz: kwb verkent de wereld

WorldKwb wil van thuis uit de wereld met jullie verkennen. Hoeveel interculturele kennis heb jij? Doe de quiz!

Start de quiz


Terug cultuur in het echt

ArtNu de maatregelen wat minder streng zijn geworden, zijn al een hele boel musea terug open. In plaats van virtuele rondleidingen kan je nu dus gewoon terug in het echt gaan rondlopen in een museum. Vrt verzamelde al een lijst van alle musea die terug open zijn, én de maatregelen die er gelden rond afstand en hygiëne. Ook wanneer de zon het dit weekend laat afweten, weet je dus waarheen!


Vichysoisse van bloemkool en Cornet/gebakken schelvis/amandel

De potten en pannen hebben even moeten zwijgen, maar nu zijn we er weer met een lekker recept. Veel succes, en smakelijk!

Download het recept


Themaquiz

De eerste themaquiz staat klaar! Doe mee!

Start de quiz


Quiz

Beste quiz-vrienden, onze wekelijkse quiz loopt op zijn einde.

  • Jos Rayen is uitgeloot als winnaar van de week. (Bekijk de volledige uitslag en de antwoorden.)
  • Patrick Bosmans is de verdiende winnaar van de maand mei.
  • Willy Vancluysen is over alle quizweken heen de winnaar.

Proficiat!

In de zomermaanden zal er maandelijks een themaquiz zijn. Midden juni lanceren we de eerste; daarover hoor je later meer.

Nog quizhonger? Ontdek de quizjes over onze nieuwe activiteiten. Kan jij alle comedians aanwijzen of LEGO monumenten benoemen?


Kleurenpracht in de tuin

bloemenMet gekleurde bloemen ziet je tuin, terras of balkon er altijd vrolijk uit. Het brengt leven in de brouwerij, en daar word je meteen gelukkig van.

Lees meer


Quiz juni ronde 1

Beste quiz-vrienden, er waren deze week weer verschillende winnaars met het maximum van de punten. We trokken hieruit Johan J. als winnaar. Bekijk de volledige uitslagde antwoorden en de stand na de voorlaatste ronde van de maand mei. Of speel meteen de allerlaatste ronde van onze wekelijkse quiz. In juni zal er niet meer elke week een ronde zijn, maar in de zomermaanden voorzien we wel een maandelijkse themaquiz. Weldra meer info hierover!

Start de quiz


Verras je buren!

burendagAl sinds 1999 wordt op de laatste vrijdag van mei de 'Europese Dag van de Buren' georganiseerd. Op die dag is er aandacht voor gezelligheid, versterking van de sociale banden en wederzijds begrip, om het groeiend individualisme en de toenemende eenzaamheid tegengaan.
Gezellig samen aperitieven is dit jaar helaas niet mogelijk, maar wij zorgden wel voor een kaartje om je buren te verrassen. Downloaden, printen, een persoonlijke boodschap en klaar!

Download het kaartje


Wat mag (nog niet)?

Sinds 18 mei zijn er heel wat mogelijkheden bijgekomen om in beweging te blijven. Toch moeten we er samen voor zorgen dat sport niet de aansteker van een nieuwe coronapiek wordt. Zolang er geen trefzeker medicijn of geen vaccin is tegen COVID-19 zullen we voorzichtig moeten blijven. Daarom vragen we alle sporters en alle sportbegeleiders om de regels te volgen en niet op zoek te gaan naar achterpoortjes.

Lees meer


Een muzikale reis

MuziekVerre reizen zitten er deze zomer niet in, maar gelukkig is het intussen ook in België zomer aan het worden. Zet je met een cocktail in de hand in je tuin, op je terras of waarom niet je deuropening? Zo ontmoet je misschien nog wat mensen uit de lokale cultuur. Met deze wereldmuzieklijst op de achtergrond waan je je zo op vakantie!


Quiz mei ronde 4

Beste quiz-liefhebbers, Patrick B. is de winnaar van de voorbije editie van onze kwb-quiz. Hij had 9 juiste antwoorden. Bekijk de uitslag en voorlopige tussenstand en de antwoorden van de voorbije ronde, en doe mee aan de nieuwe editie!

Start de quiz


Zelf pompoen kweken

pompoenWist je dat de pompoenplant oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, uit een warm tot tropisch klimaat dus? De groente bevat veel vitaminen A , B, C en E, calcium én vezels die goed zijn voor je darmflora en spijsvertering.

Lees meer


Haag snoeien

haagJe kan hagen indelen in drie groepen:
1. Snelle groeiers: liguster, meidoorn, coniferen, buxus ...
2. Trage groeiers: taxus, laurierkers, olijfwilg …
3. Bloeiende hagen: boerenjasmijn, rozen, dwergmispel, hulst, heesterganzerik ...

Lees meer


Maak je eigen blotevoetenpad

blote voetenOp blote voeten lopen is een bijzondere ervaring. Op een blotevoetenpad komen je voeten onderweg werkelijk van alles tegen. Voel met je zintuigen én je voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, water … Voel koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend op een afgebakende route.
Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn er al blotevoetenpaden te vinden, maar waarom niet in je eigen tuin of buurt een blotevoetenpad tevoorschijn toveren? Niet alleen een leuke activiteit om samen met je gezin uit te werken en op te bouwen, maar ook nog eens goed voor je lijf.

Lees meer


Samen kunst maken

KetnetWil je je liefde voor kunst meegeven aan je (klein)kinderen, of graag samen met hen kunst maken? In het ‘mijn kunst is top’-atelier van Ketnet kan je verschillende doe-opdrachten downloaden.
Leef jullie uit en haal de creatieveling in jezelf boven. Je mag ons altijd een foto sturen van het resultaat!


De bloemetjes en de bijtjes…

Zoekkaart kriebelbeestjesNa het zaaien enkele weken geleden kunnen we nu genieten van mooi lenteweer en zijn verschillende bloemen aan het ontluiken. Door het mooiere weer zien we ook meer bijen, wespen en hier en daar al een vlinder.
Alle drie zijn ze belangrijk voor de bestuiving van fruit, groenten, bloemen … Daarom is het goed om een thuis te creëren voor deze kleine vriendjes.

Lees meer


Quiz mei ronde 3

Beste quiz-liefhebbers, er waren verschillende winnaars met 11 punten. Noël is er deze week uitgeloot als winnaar! Bekijk de uitslag en de antwoorden van de voorbije ronde, en waag je aan een nieuwe quiz! Deelnemen kan tot dinsdagavond 19 mei, 22u.

Start de quiz


Brie met peer in cornet, vijgen en gezouten caramel

Van voorgerecht springen we meteen naar het dessert - of de kaasgang, zo je wil. Brie met peer in Cornet, vijgen en gezouten karamel. Smakelijk!

Download het recept


Afscheid in coronatijd

tea lightsAfscheid nemen gebeurt in deze coronatijden anders dan we gewoon zijn. Hoe kunnen jullie als kwb-afdeling je medeleven betuigen?

Lees meer


Vergeet niet te stretchen!

StretchenIn de voorbije beweegideeën op kwb verveelt nooit kon je vooral proeven van enkele uitdagingen en tips om gezond in beweging te blijven. Een onderdeel dat we echter niet mogen vergeten - of je nu regelmatig in beweging komt of bijna niet - is stretchen.

Lees meer


Huistoneel

HuistoneelGa je al graag naar het theater, of speel je misschien zelf toneel, en moet je dit nu even missen? Voor de gelegenheid draaide het Antwerpse Toneelhuis zijn naam om en brengen ze met Huistoneel een gratis aanbod tot in je living. Van opnames van toneelvoorstellingen tot toneelmakers die voorlezen of toneel maken vanuit hun kot.
Neem zeker eens een kijkje, het is de moeite waard!


Zorg voor jolijt met wat creativiteit en stoepkrijt!

#StoepStoriesIn Raak mei kon je kennis maken met Eva Verbakel van kwb Bocholt, die haar dorp versiert met allerlei leuke en hoopvolle boodschappen. En wat Eva kan, dat kunnen jij en je gezin ook, maar dan met krijt!
Een beetje rondsurfen bracht me bij telecombedrijf Orange, dat met hun actie #StoepStories iedereen oproept om met stoepkrijt elkaar een hart onder de riem te steken en natuurlijk ook de verveling wat tegen te gaan. Een hartverwarmend initiatief.

Lees meer


Quiz mei ronde 2

Beste quiz-liefhebbers, er waren verschillende winnaars met het maximum van 12 punten. De muziekvraag stond immers op 3 punten. Anja is er deze week uitgeloot als winnares! Bekijk de uitslag en antwoorden van de voorbije ronde, en waag zeker uw kans om de volgende ronde te winnen!

Start de quiz


Bodembedekkers

MaagdenpalmBodembedekkers passen in het plaatje van de onderhoudsvriendelijke en ecologische tuin. Het zijn laag groeiende, sterke vaste planten.
Doordat de bladeren en de wortels van bodembedekkers zeer dicht en krachtig groeien, kunnen er geen andere planten groeien, en dus ook geen onkruid. Daarom zijn deze planten ideaal voor onbereikbare plaatsen en zijn ze een natuurlijke manier om onkruid weg te houden in de tuin.
Bovendien zorgen bodembedekkers er ook voor dat de grond niet te snel uitdroogt. Andere planten of bomen waar ze tussen staan hebben daar voordeel bij.

Lees meer


Grietfilet

Wij zijn uitgebakken! We laten de oven even voor wat hij is, en presenteren jullie de komende weken de recepten voor enkele smaakvolle gerechten uit onze succesvolle activiteit ‘Koken met topbieren’. Ideaal voor als je kookinspiratie he-le-maal op is.
Starten doen we met een voorgerecht: Gebakken grietfiliet met sabayon van Brugge.

Bekijk het filmpje, of lees het recept.

Download het recept


Veilig uit je kot: het inspirerende voorbeeld van Samenlevingsopbouw Ronse

De LochtingIedere ouder weet hoe moeilijk het is om je kinderen bezig te houden tijdens de lockdown. Gelukkig is het vaak mooi weer, en heb je een tuin waarin ze af en toe stoom kunnen aflaten. Maar dat geldt niet voor ieder gezin: sommige wonen op een klein appartement, zónder tuin of buitenruimte. En de publieke groene ruimtes zijn op veel plaatsen afgesloten.
Foto © Velt

Lees meer


Maak kennis met de bewegingsdriehoek!

BewegingsdriehoekProbeer je naar een gezondere levensstijl toe te werken? Weet dan dat vooral eten en bewegen hierin een rol spelen. Over alle twee deze thema’s wordt echter zoveel verteld dat het vaak niet eenvoudig is om feiten en fabels van elkaar te scheiden.

Wat betreft voeding herinner je je misschien nog de voedingsdriehoek. Die werd enkele jaren geleden stevig herwerkt tot een duidelijke tool om bewuster met voeding om te gaan. Samen daarmee werd ook een bewegingsdriehoek uitgewerkt. Dit schema maakt in een oogopslag duidelijk hoe gezond bewegen eruit kan zien.

Honger naar meer? Kijk eens op www.gezondleven.be.


Maak van je living een gratis bioscoop

monosOp zoek naar een goede afsluiter van het lange weekend? Naar aanleiding van het MOOOV Festival (wereldcinemafestival), dat dit jaar niet in zijn gewone vorm kon doorgaan, is de film ‘Monos’ nog tot maandagavond 4 mei gratis te bekijken via www.cinemabijjethuis.be.
‘Monos’, dat op het filmfestival van Gent reeds in de prijzen viel, vertelt het verhaal van acht kindsoldaten die met een Amerikaanse gijzelaar door de jungle trekken. Bekijk de trailer!
 
De website biedt overigens ook nog heel wat andere kaskrakers aan, al zijn die wél betalend (tussen de 5 en 8 euro per film).


Bouw je eigen waterraket

raketJe eigen raket bouwen, hoe cool is dat? Het is zelfs mogelijk met materialen die ook jij in huis hebt. Laat je creativiteit de vrije loop en pimp je raket. Wie weet slaag je er zelfs in om een astronaut mee tot in de wolken te lanceren. Maar pas op voor de koude douche!
Ga meteen aan de slag met deze handleiding. Denk aan je veiligheid en laat je kinderen dit alleen onder begeleiding doen.
 
Hier vind je een video van wat het resultaat kan zijn. Zoals je ziet heb je best wel wat plaats nodig om je raket te lanceren. Een grote tuin en windstil weer zijn een must. Veel succes!


Quiz mei ronde 1

De laatste ronde van de maand april is achter de rug. Er waren verschillende winnaars deze week. Ze hadden allen tien juiste antwoorden. Een onschuldige kinderhand trok één winnaar: Johan J. We hebben ook één winnaar van het algemeen klassement april: Afrikaner. Proficiat!

We starten nu aan de volgende en laatste maand van onze quiz. Zodus zet je schrap voor nog een maand quiz-plezier. Doe mee! We geven je ook graag nog de uitslagen van de voorbije maand en de juiste antwoorden van de voorbije week.

Start de quiz


Boterkoeken

Heerlijk ontbijten met verse boterkoeken … loopt het water je al in de mond? Bekijk het filmpje hieronder of lees het recept!

Download het recept


Een dierenparadijs in je tuin

bloemenEr zouden amper groenten, fruit en bloemen zijn zonder insecten. Vooral bijen zorgen voor bestuiving. Volgens Natuurpunt zij er in Vlaanderen nog bijna 350 wilde bijensoorten die planten bestuiven. Je hebt er dus alle baat bij om zoveel mogelijk van die nuttige diertjes in je moestuin te lokken als je de kans op een grote oogst wil vergroten. Maar dan moet je voldoende nectarbronnen voorzien.

Lees meer


Ramadan in tijden van corona

ploggenAfgelopen donderdag 23 april begon de ramadan, de vastentijd voor de moslims. Nog tot en met 23 mei vasten moslims van de ochtendschemering tot zonsondergang. ’s Avonds wordt het vasten verbroken met een iftar. Voor moslims is de ramadan een tijd van bezinning, samenhorigheid én solidariteit, die wordt afgesloten met het Suikerfeest.
Door de coronacrisis zijn de moskeeën tijdens deze ramadan echter gesloten en moet iedereen in zijn kot blijven. Daarom wordt er opgeroepen om het gebed thuis te doen en de iftar enkel met je eigen gezinsleden te beleven.

Lees meer


Challenge 6: muurzitten

Hou de beweging erin met een verse opdracht! Deze week dagen we je uit om even tegen een muur te gaan zitten.
Ga rechtop tegen een muur staan, plaats je voeten een stap naar voren (op heupbreedte) en zak door je benen tot je knieën een hoek van 90 graden vormen. Span vervolgens je buikspieren aan en duw je rug tegen de muur. Blijf zo lang mogelijk in deze houding zitten. Hoe lang hou jij het vol?
De leukste, origineelste, sportiefste … inzending (foto of filmpje) wordt beloond met een unieke prijs van kwb in beweging. Inzenden doe je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Wil je graag multitasken, of heb je wat afleiding nodig? Doe de oefening terwijl je de nieuwe Raak leest!


Eén wereld, samen thuis

One WorldVorige week kwam het jammere nieuws: geen festivals en concerten deze zomer. Om ons allen een hart onder de riem te steken, namen een hele hoop wereldsterren samen een concert op vanuit hun huis. Het initiatief voor het benefietconcert werd genomen door de WHO en Global Citizen, samen met Lady Gaga. Het ingezamelde geld gaat naar de strijd tegen COVID-19 en de ontwikkeling van een vaccin. Ook ons land deed mee: zangeres Angèle zong een van haar nummers, en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo gaf uitleg over de steun die België biedt in de zoektocht naar het vaccin.
Het concert zelf duurde zes uur, maar gelukkig werden de hoogtepunten gebundeld in een twee uur durende compilatie op de website van VRTNU.


Ga eens samen plandelen!

ploggenIn coronatijden gaan velen onder ons bijna dagelijks wandelen of joggen. Waarom dan niet aan het nuttige aan het aangename koppelen en plandelen of ploggen?

Lees meer


Quiz april ronde 4

Beste quiz-liefhebbers, De winnaar voor de voorbije week is Romain W., die op alle vragen het juiste antwoord wist. Benieuwd naar je eigen resultaat? Bekijk de uitslag en de antwoorden.
En waag daarna je kans om de zesde ronde te winnen! Deelnemen voor een plaats in het klassement kan tot 29/4, 22u.

Start de quiz


Tuinieren in potten

Tuinieren in pottenEr zijn verschillende redenen om planten in potten te telen: kruiden op korte afstand beschikbaar, opfleuren van een terras , gemakkelijk te verplaatsen, een kleine tuin met niet te veel werk …

Lees meer


Appelflappen

Supermakkelijk recept? U vraagt, wij draaien. Overheerlijke appelflappen zet je in een halfuurtje op tafel!


Ik zie je graag!

Ik zie je graag!

Download het kaartje


De COVID-19-crisis kent geen grenzen, maar solidariteit evenmin.

WSMDe crisis haalt het beste in de mensen naar boven. Daarvan getuigen vele hartverwarmende acties: beertjes voor het raam, boodschappen voor de buur, applaus in de straat, zelfgemaakte mondmaskers voor het lokale woonzorgcentrum … Overal zorgen mensen voor elkaar. Alles draait om solidariteit.

Lees meer


Challenge 5: de schoen challenge

SportschoenTrek voor deze challenge één schoen uit, ga op je rug op de grond liggen, zet de schoen op de zool van je voet-met-schoen-aan en probeer vervolgens helemaal rond je as te draaien zonder dat de schoen op de grond valt.

Lees meer


Cultuur voor de jeugd

jeugdboekenmaandMaart was jeugdboekenmaand, maar door de uitbraak van het coronavirus werden hier een heel aantal lezingen en activiteiten afgelast. Daarom werd de jeugdboekenmaand verlengd tot eind april.
→ Online kan je op het YouTube-kanaal kijken en luisteren naar verhalen van auteurs, illustratoren en zelfs de koningin die voorleest.
→ Naar goede gewoonte is er ook een wedstrijd waaraan je nog tot eind april kan deelnemen. Aangezien het thema van deze jeugdboekenmaand ‘kunst’ is, luidt de opdracht: maak je eigen kunstwerk over een boek dat je las. Waag je poging!


Moestuinieren met je kroost

Moestuinieren met je kroost

Lees meer


Quiz april ronde 3

Beste kwb-vrienden, de vierde ronde van onze quiz is achter de rug. Gunther Buytaert was de enige met 10 juiste antwoorden deze week. Bekijk de uitslag van de tweede ronde en de tussenstand voor april, en de juiste antwoorden. Of ga meteen naar de nieuwe editie. Veel succes!

Start de quiz


Planten bemesten

mestIn een rijke, luchtige voedingsbodem groeien planten goed, en zijn ze sterker en gezonder.

Lees meer


Kaasbaguette

En vandaag maken we … kaasbaguette! Bekijk het filmpje of download het recept!

Download het recept


Het solidaire hart van kwb

#cleaneklerenOp 15 april 1945 , vandaag exact 75 jaar geleden, werd op de nationale middenraad van het ACW kwb erkend als zelfstandige vormingsorganisatie binnen de beweging. De werkliedenbonden hadden als voornaamste doel om in de moeilijke naoorlogse omstandigheden de solidariteit binnen de arbeidersgroep in de parochie uit te bouwen. Dit deden ze door ontspanning, dienstbetoon en vorming.

Lees meer


Challenge 4: mindful wandelen

mindfulWandelen is in deze bijzondere tijd niet alleen toegestaan maar ook aan te raden, en dat heeft natuurlijk zijn redenen. Om te ontspannen is wandelen dan ook een topper, maar je kan er eenvoudig nog meer mee bereiken. Want hoe vaak dwalen je gedachten tijdens een wandeling niet af naar die taken die je nog moet doen of die afspraken die er nog zijn? Wil je echt even hélemaal loskomen van de dagelijkse beslommeringen en volop genieten van je wandeling? Maak kennis met mindful wandelen.

Lees meer


Muziek verzacht de pijn

MuziekBen je muziekliefhebber? Of wil je graag meer weten over de Belgische muziek? Op https://playground.radio1.be/DD/index.html?reloaded=true kan je in de Dikke Delvaux naar alle verhalen van Jan Delvaux luisteren en je Belgische muziekkennis wat aanscherpen. Ben je meer een concerttype, dan kan je op de website van de AB (https://www.abconcerts.be/) een heel pak concerten uit het verleden gratis herbekijken, van Arno en Oasis tot Coldplay, Trixie Whitley of Kapitein Winnokio voor je kroost!
Zet je in het zonnetje, pak je koptelefoon en geniet!


Wandelquiz

‘Blijf in je kot’ is de meest gebruikte oneliner van het moment, maar gelukkig mogen we ons kot toch af en toe verlaten, om te gaan wandelen bijvoorbeeld. De honderden beren die we de voorbije dagen en weken massaal achter de ramen zetten, vrolijkten de straten op en zonden ontelbare kinderen op berenjacht. Intussen kan wellicht elk kind in Vlaanderen zowat alle beren in zijn straat blindelings aanwijzen, dus is het tijd voor iets nieuws: de wandelquiz!
Laten we allemaal een quizvraag aan onze brievenbus hangen, zodat kinderen tijdens hun wandeling kunnen quizzen. Hier vind je een formulier waar je makkelijk je eigen vraag en antwoord (onderaan) kan invullen en afprinten. Daag je kwb-leden en buren uit om mee te doen!

Download het formulier


Quiz april ronde 2

Beste kwb-vrienden, de derde ronde van onze quiz is achter de rug. Een onschuldige kinderhand heeft Romain W. als winnaar van de week uitgeloot. Hij was een van de vier quizzers met alle juiste antwoorden. Bekijk de volledige uitslag en de antwoorden van de derde ronde, en waag je kans om de vierde ronde te winnen! Deadline voor deelnames is 15 april om 22u.

Start de quiz


Carré confituur


Tuinkabouters!

Kan jullie tuin ook wat nieuwe bewoners gebruiken? Knutsel samen met je kinderen tuinkabouters! Hoe je dat doet, vind je hier. (Heb je geen klei? Watten kunnen ook prima dienen.) Benieuwd naar nog veel meer leuke tuinopdrachten voor je kroost? Ontdek de Tuinbox van Share-a-box op www.shareabox.be/product/tuinbox-met-kinderen!


Goede Vrijdag

bril-drillTwintig jaar geleden was ik op een Goede Vrijdagactie van kaj in Halle. Elk jaar, op Goede Vrijdag, hielden de kajot(s)ters hun solidariteitsactie. Ze namen het op voor de zovele jongeren die nog te lijden hadden onder uitbuiting of ongelijke behandeling. Om hen te plagen vroeg ik de aanwezige jongeren: ‘maar wat betekent dat eigenlijk Goede Vrijdag’? Geen een van hen die het wist. Twee waren er dich bij: een iets oudere wist dat het de dag was dat je geen vlees mocht eten. De andere zei dat we dan de Verrijzenis van Jezus vierden. Die zat er maar twee dagen naast.
Niettemin stonden ze alle dertig op en vochten ze voor meer rechtvaardigheid voor de vele andere jongeren, die ergens onrechtmatig werden behandeld!

Lees meer


Challenge 3: de bril-drill

bril-drillHou de beweging erin met de bril–drill. Moet je naar het toilet? Ga dan zitten zonder dat je de toiletbril raakt, en hou dat minstens 30 seconden vol. Of misschien toch maar eerst even naar het toilet gaan, doorspoelen en dan de bril-drill proberen … Slaag jij erin om hem 30 seconden vol te houden?

Lees meer


Cultuur aan huis

theaterGa je regelmatig naar het theater en mis je dit? Of ben je geen rasechte schouwburgbezoeker maar wel benieuwd? Voor wie misschien wat extra tijd heeft, is het nu het ideale moment om een theater-, dans- of operavoorstelling in huis te halen. Op https://www.podiumaanhuis.be/ vind je een groot aantal voorstellingen die je gratis online kan bekijken, gewoon vanuit je zetel. Nog meer ontdekken? Ga eens op ontdekking op https://operaballet.be/nl/het-huis/blog/wij-komen-naar-jou-ontdek-opera-en-ballet-vanuit-je-woonkamer, zet voor je kinderen een Kapitein Winokkio-concert op, of bekijk samen een musical van De Efteling!


Paasideetjes

De vakantie en Pasen staan voor de deur. Aangezien we niet naar familie of de cinema kunnen, vieren we de paasvakantie ditmaal op grootmoeders wijze! Met paashazentikkertje, kuikentjes uit wol, een heerlijke paasbrunch en tonnen eieren.
We maken van Pasen opnieuw een heus gezinsfestijn!

Lees meer


Quiz april ronde 1

Beste kwb-vrienden, de tweede ronde van onze quiz is achter de rug en daarmee is ook het einde van de wedstrijden van de maand maart aangebroken. Quizteam ‘Afrikaner’ krijgt een eervolle vermelding als winnaar van de maand maart! Hier kan je de uitslag en antwoorden van de tweede ronde bekijken, evenals het eindklassement voor de maand maart.
Dit is echter geen einde, maar een nieuw begin. Wie gaat in april met de titel lopen? Ook nieuwe deelnemers zijn welkom om aan te sluiten voor deze nieuwe quizronde. Veel plezier en een fijn weekend gewenst!

Start de quiz


Tips voor een piekfijn gazon

Laat het gras maar groeien, klonk het vroeger wel eens bij een zekere Vlaamse zanger. Maar nu het lente is, is het ook fijn om je gazon terug bij te werken.

Lees meer


Restjesbrood

Haal al je restjes uit de koelkast, en geef ze met dit gevuld brood een tweede leven! Het uitgeschreven recept vind je hier.

Download het recept


Je respect en waardering tonen voor zij die momenteel ons land draaiende houden?

Download de affiche, hang ‘m aan je raam/deur/brievenbus … en mail je foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Download de affiche


Bedankt!

Wil je iemand bedanken die zich beroepsmatig of vrijwillig inzet om anderen te helpen in deze coronatijden? We helpen je er graag bij! Je kan het kaartje hiernaast hier downloaden om af te drukken en in de bus te steken, of door te mailen.
Je vindt er elke week een nieuw kaartje, want er zijn mensen en redenen genoeg om te bedanken!

Download het kaartje


Challenge 2: PLANK je fit

De plank is een bewegingsoefening waar je geen toestellen voor nodig hebt: je eigen lichaamsgewicht is voldoende.
Voor de basisplank ga je eerst op je buik liggen, met je ellebogen onder je schouders en je tenen tegen de vloer. Vervolgens druk je je lichaam op, zodat je een zo recht mogelijke plank vormt.

Lees meer


Drie geschikte boeken voor de huidige tijden

Met het wegvallen van sociale activiteiten is er veel tijd vrijgekomen voor andere dingen, lezen bijvoorbeeld! We tippen je graag die boeken die perféct bij de context van vandaag passen.

Lees meer


De slimste kwb’er ter wereld: deel 2

Beste kwb-vrienden, de eerste ronde van onze quiz is achter de rug. Er waren verschillende mensen die alles juist hadden, waarvoor proficiat! Bekijk de volledige uitslag en de juiste antwoorden. Of ga meteen voor de de tweede ronde van onze quiz online. Ook nieuwe deelnemers kunnen nog steeds meedoen. Veel plezier en een fijn weekend gewenst!

Start de quiz


Gratis e-fiche downloaden: thuis-bingo

Plots thuis met de kinderen en de verveling slaat nu al toe? Met de kwb e-fiches geven we je wekelijks enkele ideeën om er binnen het leukste van te maken. De fiches zijn gratis te downloaden op onderstaande link en eenvoudig te gebruiken thuis. Met de eerste fiche ‘thuis-bingo’ ga je op schattenjacht in je eigen huis. Kunnen jullie alle voorwerpen op de lijst vinden? Maak een foto tijdens de activiteit en deel het met ons!”

Lees meer


Onkruid wieden

Goed nieuws: onkruid bestaat niet. Want we hiermee bedoelen zijn planten die we liever niet hadden gezien op de plaats waar ze groeien, maar sommige ervan kan je eten of bereiden!

Lees meer


Woensdag is bakdag, met vandaag: rozijnenkoeken!

Wie houdt er niet van? Met het onderstaande filmpje en deze instructies kan je vlot aan de slag!


Wat als je niet in je kot kan blijven … omdat je geen kot hebt?

Solidariteit met mensen die er uitzien zoals jezelf, of wiens leven erg lijkt op dat van jou, lukt ons redelijk goed. Maar solidair zijn met mensen die niet op ons lijken, of wiens leven ver van ons afstaan, is moeilijk.
Kwb wil in deze coronatijd inzetten op solidariteit met je buren, maar óók met de zwaksten in de samenleving. In nood kent men niet enkel zijn vrienden, ook zijn waarden.

Lees meer


Beweeg mee(r) met kwb!

Sporten als je niet of maar beperkt buiten mag. Niet simpel, zeg je? Toch wel! Elke week geven we jou een sportieve opdracht die je in je kot kan uitvoeren. Ga jij de uitdaging aan?

Lees meer


Bezoek eens een online museum!

Alle bezienswaardigheden en musea mogen dan wel hun deuren hebben gesloten, dat betekent nog niet dat je nergens kan gaan snuisteren. Heel wat plekken zetten immers ook hun virtuele deuren voor je open. Wij zetten graag enkele van onze favorieten op een rijtje!

Lees meer


De vloer is lava!

Wij verzamelden alles wat we in huis hadden en maakten er een zo lang mogelijk parcours mee waarbij we de grond niet moesten aanraken want … die is lava! Hoe lang wordt jullie parcours? Toon het ons gerust in een filmpje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !


De slimste kwb’er ter wereld

Door de strenge maatregelen rond corona moesten veel quizzen afgelast of uitgesteld worden. Maar niet getreurd! Wij bieden je toch de kans om te laten zien dat jij de slimste bent.

Hoe?

Elke vrijdag krijg je van ons tien quizvragen voorgeschoteld. Deelnemen doe je door op de link te klikken die vrijdagmiddag verschijnt op www.kwb.be/kwbverveeltnooit. Deelnemen kan altijd, we laten het formulier openstaan.Voor de competitiebeesten onder ons geven we echter elke donderdag ook een tussenstand. Om mee te kunnen dingen naar de titel van ‘slimste kwb’er’ vragen we je wel om telkens ten laatste woensdagavond om 22u je antwoorden in te zenden.Is dit enkel voor kwb’ers? Nee hoor, iedereen mag meedoen! Stuur de link gerust door en gun anderen ook wat quizplezier!

Start de quiz


Kwb-telefoonketting: leden bellen leden

Vanaf deze week zitten we in een vreemde situatie. Eind vorige week moesten we jullie met spijt in het hart vragen om alle activiteiten stil te leggen om de volksgezondheid voorop te zetten. Sociaal contact tussen leden vinden we belangrijk bij kwb. Nu worden we uitgedaagd om dit op een andere manier vorm te geven. Daarom vertellen we jullie graag over de telefoonketting.

Lees meer


Receptfilmpje: sandwiches

Je altijd al eens aan het zelf maken van sandwiches willen wagen, maar er nooit tijd voor gehad? Nu heb je geen excuus meer! Met het filmpje hieronder ga je vlot aan de slag.

Wie liever niet met laptop kookt in de living of met zijn laptop in de keuken staat, vindt hier het uitgeschreven recept.

Veel bakplezier!


Stop het hamsteren!

Nadat dinsdagavond het woord ‘lockdown’ viel, stak vandaag de hamsterwoede weer in alle hevigheid de kop op. Niet nodig, nochtans, want de winkels blijven open én bevoorraad. Problemen zijn er niet, behalve dan (tijdelijke) lege rekken door … hamsteraars, die de vakkenvullers letterlijk te snel af zijn.
Nog een extra duwtje in de rug nodig om zelf niet in hamstergedrag te vervallen? Bekijk dan even het filmpje hieronder, waarin een gebarentolk met verve ‘hamsteren’ uitbeeldt. Zo wil je er toch niet uitzien?

Geef als kwb’er het goede voorbeeld, en koop enkel wat je nodig hebt!