Hoera, we mogen weer! Na een moeizaam anderhalf jaar kunnen we als kwb eindelijk opnieuw doen waar we goed in zijn: mensen samenbrengen op gezellige, fijne en boeiende activiteiten. Je houdt echter best nog wel rekening met een aantal dingen. Meer daarover lees je hieronder.

Veel plezier!

Up-to-date informatie

Meer info →

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Meer info →

Updates

27 oktober 2021

Op het overlegcomité van 26 oktober werd beslist een aantal bijkomende maatregelen op te leggen. Zodra de maatregelen voor het verenigingsleven vaststaan, kan je ze hier terugvinden. Dit zal ten laatste op 1 november zijn. Hieronder vind je alvast de voornaamste maatregelen. Let wel: dit is een voorlopig overzicht in afwachting van de publicatie van een nieuw besluit.

 • Bij activiteiten met meer dan 200 deelnemers (binnen) of 400 deelnemers (buiten) moet je vanaf 1 november verplicht gebruikmaken van de coronapas (Covid Safe Ticket).
 • Bij binnenactiviteiten met minder dan 200 deelnemers is vanaf 29 oktober het dragen van een mondmasker tijdens de activiteit verplicht. Sowieso is een mondmasker dragen aangeraden op plaatsen waar veel personen samen bij elkaar staan.
 • Horecaregels: een activiteit valt onder de horecaregels als ze in een horeca-inrichting plaatsvindt of als er een professionele horeca-dienst is (bijv. een buffet met bediening). Val je onder de horecaregels, dan zijn mondmaskers verplicht voor de medewerkers, moeten deelnemers een coronapas kunnen voorleggen (vanaf 1/11, en ongeacht het aantal deelnemers), en is ook het gebruik van een CO2-meter (die voorzien moet worden door de uitbater van je locatie) en ventileren verplicht.

Meer info over het gebruik van de coronapas vind je op https://covidsafe.be/nl/. De app om Covid-certificaten te scannen (CovidScan) kan je vinden op https://www.covidscan.be/nl/.

Algemene maatregelen:
 • Bij iedere activiteit moet er een covid-verantwoordelijke aanwezig zijn. Dit is een kwb’er die op de hoogte is van de geldende maatregelen en ze mee opvolgt.
 • Aandacht voor reiniging, ontsmetting, handhygiëne en ventilatie blijft belangrijk.
 • Beschrijf wat er moet/zal gebeuren wanneer na je activiteit een besmetting wordt vastgesteld bij een deelnemer. (Al geldt als algemene regel uiteraard nog steeds: wie zich ziek voelt, blijft thuis.)
 • Werken met een risicoanalyse, een draaiboek en deelnemerslijsten blijft sterk aangeraden. Zeker bij grotere activiteiten en evenementen zorgen ze ervoor dat je activiteit veilig, weldoordacht en goed georganiseerd kan plaatsvinden.
 • Lokale besturen (provincie, stad of gemeente) kunnen steeds zelf beslissen om maatregelen te verscherpen of versoepelingen terug te draaien.

Helpdesk

In onze leidraad kan je alle huidige aanbevelingen, richtlijnen, maatregelen en voorwaarden voor het organiseren van activiteiten terugvinden.
Is er een vraag waar je het antwoord niet op vindt, of is er iets niet helemaal duidelijk? Met al je vragen over corona en kwb kan je terecht bij onze kwb-helpdesk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Elk kwb-gezin kreeg bij Raak januari een activiteitenbon van 5 euro. Die kunnen ze gebruiken voor een activiteit naar keuze die jouw afdeling organiseert voor 31 december 2021. Kwb nationaal betaalt jullie de ingezamelde bonnen terug. Op die manier geven we niet enkel een financiële return aan de kwb-leden, maar stimuleren we hen ook om deel te nemen aan jullie activiteiten. Zo slaat je afdeling twee vliegen in één klap.

Praktisch: wat moet je als afdeling doen?:

 • De activiteiten waarvoor de bon gebruikt kan worden registreren in Korpus.
 • Promotie maken voor het gebruik van de bon.
 • De originele en correct ingevulde bonnen inzamelen.
 • De bonnen per post of via je afdelingsondersteuner bezorgen aan: kwb algemeen secretariaat, t.a.v. de boekhouding, U. Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek.
 • Na controle wordt het correcte bedrag gestort op de afdelingsrekening.

Downloads::

Coronaveilige activiteiten

Inspiratie nodig om je leden, sympathisanten en buurtbewoners veilig vertier aan te bieden? Wij zetten je graag op weg.

Op onze afdelingsactiviteitensite vind je heel wat coronaveilige, al dan niet online, activiteiten. Samen kaarten of bier proeven, een stadsspel spelen, bubbelactiviteiten of leuke tussendoortjes voor de buurt … je vindt ’t er allemaal.

Of organiseer deze zomer eens een ontdekkingstocht voor iedereen in je buurt. Laat ze met een mooie wandeling de leukste en bijzonderste plekjes in de wijk of gemeente ontdekken. Wat extra uitleg of een leuk weetje bij elke stop maakt het helemaal af!
Of ga je liever voor een fotozoektocht, die de Sherlock Holmes in de deelnemers naar boven haalt? Welk van de twee je ook kiest, wij ondersteunen je graag met promomateriaal en een helpende hand.
Ontdek er alles over.

En ook in het programma-aanbod zitten er heel wat activiteiten die je veilig kan organiseren. Ga digitaal met ‘Stroom op je dak’ of de ‘Online opfrissing wegcode’, of organiseer een veilige buitenactiviteit met ‘Seizoenen in de tuin’ of ‘De gouden arm’. En zodra in juni ook binnenactiviteiten weer kunnen, is er nog heel wat meer mogelijk!

Hulpmiddelen

Een activiteit voorbereiden in coronatijden vraagt wat extra voorbereiding. Daarom geven we je graag enkele hulpmiddelen:

Uitgebreide verzekering tot eind juni

Nog tot en met eind juni wordt de beperking op het aantal verzekerde fiets- en wandeltochten opgeheven. Je kan de komende drie maanden dus zoveel wandelingen (max.12 km) en fietstochten (max. 25 km) organiseren als je maar wil, zonder dat je hier na drie stuks een extra verzekering voor moet afsluiten. Dit valt binnen de kwb-ledenverzekering en is geldig voor kwb-leden en gezinsleden. Voor niet-leden moet zoals gebruikelijk wel een éénmalige sportactiviteitenverzekering afgesloten worden.