Kwb in tijden van corona

Beste kwb vrijwilliger,

Het voorbije jaar is allesbehalve evident geweest. De kwb-werking zoals we ze kenden kwam op de helling te staan, en je gingen op zoek naar creatieve manieren om buurten bruisend te houden.
Ook de komende maanden moeten we rekening houden met corona, al blikken we wel reeds hoopvol vooruit naar het moment dat er voor verenigingen als kwb weer meer mogelijkheden zullen zijn en we weer zullen mogen doen waar we goed in zijn: mensen op een leuke, gezellige manier samenbrengen.
Tot het zover is, en ook daarna, blijven we je ondersteunen. Op deze pagina bundelen we alle info en tips over de lopende coronamaatregelen. Je vindt er ook ons aanbod aan gratis coronaveilige activiteiten, en info over de activiteitenbon.
Hou het veilig, en hou vol. Dan kunnen we er binnenkort weer samen tegenaan.

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Uitgebreide verzekering tot eind juni

Meer info →

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Meer info →

Helpdesk

Voor al jullie vragen is er de kwb-helpdesk. Hieronder kan je al wat recent en relevante informatie vinden die van belang is voor je kwb-actviteiten.
Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Je kan met al je vragen over corona en kwb terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Nieuwsupdate 12 mei 2021

Vanaf zaterdag 8 mogen we terug buitenactiviteiten met maximum 25 mensen organiseren. Social distancing, mondmaskers dragen en regelmatig je handen ontsmetten blijven de norm. Ook in de buitenlucht recreatief sporten in georganiseerd verband kan met 25 personen (exclusief eventuele begeleider/coach). Georganiseerde binnenactiviteiten kunnen nog niet.
Je vindt alle wijzigingen, info en te volgen maatregelen in onze leidraad.

Staat de info die je nodig hebt hier niet tussen, of twijfel je toch nog? Contacteer je ondersteuner of onze helpdesk!

Nuttige downloads

Checklist voor het organiseren van een activiteit
Voorbeeld van een aanwezigheidslijst


Welke regels moet je volgen?

Aan welke regels moet je je als kwb-afdeling houden bij het (veilig) organiseren van activiteiten?
Globaal gezien zijn er 3 niveaus van regelgeving

 1. Federaal: de algemeen geldende overheidsmaatregelen en -adviezen die zijn bepaald door de Nationale Veiligheidsraad. Belangrijk is om je aan de 6 gouden regels te houden:
  • Respecteer de hygiëneregels.
  • Doe je activiteiten liefst buiten.
  • Denk aan kwetsbare mensen.
  • Hou afstand (1,5 m).
  • Beperk je nauwe contacten.
  • Volg de regels over bijeenkomsten.
 1. Sectoraal: per sector worden protocollen of afspraken opgesteld. Voor kwb zitten de belangrijkste richtlijnen in het Basisprotocol cultuur. Kwb maakte er een samenvatting van, kort en behapbaar voor iedereen. Het volledige basisprotocol vind je hier.
 1. Lokale besturen en gouverneurs: gemeenten en provincies kunnen nog extra maatregelen en voorwaarden opleggen. Informeer je altijd eerst bij de cultuurdienst van je gemeente, of bij de sportdienst voor sportactiviteiten!

Hoe moet ik een activiteit organiseren?

Activiteiten tot maximaal 50 personen (begeleiders en kinderen onder de 12 inbegrepen) mogen plaatsvinden, op voorwaarde dat alle veiligheids- en hygiënemaatregelen worden nageleefd en er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Belangrijk is dat …

Hou ook steeds rekening met deze vijf algemene principes:

 • Hou 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondmasker als er niet voldoende afstand gehouden kan worden.
 • Ventileer je lokaal geregeld.
 • Hou je aan de hygiëneregels.
 • Beperk contact: hou rekening met risicopatiënten, mix geen generaties en voorzie 4 vierkante meter per persoon (10 bij activiteiten waarbij deelnemers zich in de ruimte bewegen).

In de brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’ lees je er alles over. Informeer ook steeds je deelnemers over de maatregelen die je neemt, zowel voor als tijdens de activiteit. Maak daarvoor gebruik van de aangeboden affiches en banners.

Nuttige hulpmiddelen

Brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’
Checklist voor een veilige kwb-activiteit: gebruik dit als basis voor je draaiboek
Online tool 'Veilige activiteiten': hiermee maak je een risicoanalyse
Coronagids: wat moet er in draaiboek?
Aanwezigheidslijst
Coronamaatregelen affiche A3
Affiche voorzorgsmaatregelen
Coronamaatregelen banner
Coronamaatregelen banner langwerpig

Voor grotere evenementen met publiek (maximum 200 personen binnen en 400 buiten) verwijzen we je graag door naar het Exitprotocol eventsector. Een risicoanalyse met de Covid Event Risk Model is voor zo’n evenement verplicht.

Doe eerst en vooral navraag bij je eigen gemeente (dienst cultuur of sport) wat de lokale voorwaarden en regels zijn om een activiteit of evenement te organiseren!

Eenvoudig en overzichtelijk: de regels op 1 pagina

De voornaamste aandachtspunten om een activiteit te organiseren zet kwb hier netjes op een rijtje per soort activiteit.

Wat met sport?

Hieronder de belangrijkste maatregelen en aandachtspunten bij het organiseren van een sportactiviteit:

 • Alle organisatoren van indoor sportactiviteiten worden opgeroepen om zo veel mogelijk sportactiviteiten outdoor te organiseren en om zoals steeds de afstandsregels, conform de opgestelde protocollen, te respecteren.
 • Het is nog steeds toegestaan om in georganiseerd verband te sporten met maximaal 50 mensen, maar we raden echter aan om de groepen zo klein mogelijk te houden.
 • Het is verplicht om de contactgegevens van één deelnemer (naam en telefoonnummer en/of e-mail) per huishouden te registreren met het oog op contact tracing.
 • De lokale en provinciale besturen kunnen strengere regels opleggen op hun grondgebied. Neem dus steeds contact op met jullie lokale overheid en informeer je over de geldende regels op het grondgebied.
 • Er is een draaiboek ‘code oranje’ beschikbaar. De hoop is er om sporten zo lang als kan mogelijk te maken, maar bij een wijziging van kleurcode zullen bepaalde sportieve activiteiten niet meer kunnen plaatsvinden. Het oranje scenario omvat onder meer: de stopzetting van alle indoor en outdoor sportactiviteiten met fysiek contact; het handhaven van anderhalve meter afstand tussen sporters onderling en tussen sporters en begeleiders (minimaal 1,5 m) behalve voor kinderen tot en met 12 jaar; de stopzetting van competitiesporten waar fysiek contact niet vermeden kan worden enzovoort.

FALOS-SPORT+ en OKRA-SPORT+ hebben voor tal van sportactiviteiten (wandelen, fietsen, Kubb, volleybal …) sportspecifieke maatregelen en adviezen opgesteld. Je kan ze raadplegen via deze link.

Wat met drinken en eten?

Ledenfeesten, banketten of recepties zijn verboden tot 16 november.

Het aanbieden van eten en drinken op culturele activiteiten wordt ook ten strengste afgeraden! Hoewel dit voor sociaal-culturele activiteiten niet 100% duidelijk is, kiest kwb ervoor om de veiligheid van de deelnemers voorop te plaatsen. In dit opzicht kunnen kookworkshops nog doorgaan, rekening houdende met de afstand tussen de kookplaatsen, maar samen tafelen of iets drinken niet.

 

Wat met een groepsuitstap?

Georganiseerde culturele activiteiten kunnen plaatsvinden onder begeleiding van een verantwoordelijke en met een gezelschap van maximaal 50 personen, waarbij de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd. In de praktijk zal het echter niet haalbaar zijn voor bezoekers om zich met een groep van 50 personen in een (al dan niet openbare) ruimte te verplaatsen én tegelijk de afstandsregels te respecteren. Hiervoor moet immers gerekend worden op een oppervlakte van minstens 4 vierkante meter per persoon (= 200 vierkante meter voor een groep van 50 mensen). Toerisme Vlaanderen adviseert om gegidste activiteiten te beperken tot 20 personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend).

Deelnemers aan culturele- en vrijetijdsactiviteiten moeten bovendien een mondmasker dragen in musea, openbare gebouwen en andere drukbezochte plaatsen.

Aandachtspunten

 • Volg in eerste instantie de richtlijnen van de lokale overheid op over het organiseren van activiteiten. Doe hierover navraag.
 • Let op voor kwetsbare mensen. We weten dat bij COVID-19 vooral oudere mensen een hoger risico hebben ernstig ziek te worden. Kinderen worden meestal niet erg ziek door COVID-19, maar kunnen de ziekte wel verspreiden (ook als ze weinig of geen symptomen hebben). Kinderen dicht samenbrengen met ouderen (65+) is daarom geen goed idee.
 • Voorzie voldoende zeep en papieren handdoeken, en vuilnisbakken die goed afsluiten en regelmatig geledigd worden. Klik hier voor affiches met instructies 'Hoe was ik mijn handen correct? '. Hang ze goed zichtbaar op.
 • Zorg voor voldoende verluchting in de locatie. Tijdens de pauze even ramen en deuren openzetten kan al helpen.
 • Schud geen handen, omhels elkaar niet en geef geen kussen.
 • Maak maximaal gebruik van je lokaal. Als je de mogelijkheid hebt om stoelen en tafels iets ruimer te plaatsen, moet je dit zeker doen.

Relevante bronnen en interessante links

Federale regelgeving:
 • https://www.info-coronavirus.be/nl/
  De algemene website van de federale overheid met al het nieuws over COVID-19. Hier vind je de algemeen geldende regels, de laatste nieuwsupdates en een uitgebreide FAQ). Voor kwb zijn vooral het Basisprotocol cultuur en de Sectorgids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten belangrijk (zie verder).
 • https://www.covideventriskmodel.be/
  Het COVID Event Risk Model (CERM) helpt je om een event COVID-veiliger te maken. De tool is bedoeld voor grotere evenementen met publiek (meer dan 50 personen). Het CERM is een leer- en beheermodel voor jullie als organisator, en een adviesmodel voor de overheden. Het veiligheidslabel dat je analyse oplevert, zegt niets over of je evenement al dan niet kan doorgaan. Die beslissing hierover ligt op gemeentelijk niveau. Je vraagt voor je evenement dus toestemming aan je lokaal bestuur. Ga er wel van uit dat je wellicht eerst groen licht zal moet krijgen in het CERM.
 • https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/coronavirus-de-antwoorden-op-al-je-vragen
  Hier kan je alle ministeriële besluiten raadplegen.
Sectorprotocollen sociaal-cultureel werk:
Sectorprotocollen sport:
Andere interessante links:

Uitgebreide verzekering tot eind juni

Nog tot en met eind juni wordt de beperking op het aantal verzekerde fiets- en wandeltochten opgeheven. Je kan de komende drie maanden dus zoveel wandelingen (max.12 km) en fietstochten (max. 25 km) organiseren als je maar wil, zonder dat je hier na drie stuks een extra verzekering voor moet afsluiten. Dit valt binnen de kwb-ledenverzekering en is geldig voor kwb-leden en gezinsleden. Voor niet-leden moet zoals gebruikelijk wel een éénmalige sportactiviteitenverzekering afgesloten worden.

Ondersteuning bij het veilig maken van je activiteiten

Organiseer je als afdeling een kaartnamiddag of infoavond, dan komen we je graag helpen om die veilig te organiseren én ontvang je een gratis coronapakket met ondersteuningsmateriaal, zodat je zeker voldoet aan de veiligheidsnormen.

Daarnaast kan je uiteraard ook terecht op onze online tool ‘Veilige activiteiten’. Met deze tool zie je in enkele muisklikken waar je moet op letten om je activiteit zo veilig mogelijk te maken. Ook in de brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’ vind je heel wat tips om je activiteiten veilig te maken.

Registratie van de deelnemers op kwb-activiteiten

Je ziet ze al in heel wat cafés en restaurants: QR-codes waarmee je je kan registreren in het kader van de corona-contact tracing. Als bezoeker scan je de code, geef je op de webpagina je gegevens in en stuur je ze door. Vervolgens worden je gegevens 14 dagen op een server opgeslagen en vervolgens automatisch verwijderd.
Kwb heeft nu een eigen, gelijkaardige tool voor kwb-activiteiten. Je kan die gratis gebruiken en zo het (verplichte) registreren handiger (en veiliger) laten verlopen.

Wil je de tool gebruiken? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zij zorgt dat je de QR code voor jouw afdeling ontvangt, de link om de registraties te raadplegen en een korte handleiding.

Praktisch:

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Elk kwb-gezin krijgt bij Raak januari een activiteitenbon van 5 euro. Die kunnen ze gebruiken voor een activiteit naar keuze die jouw afdeling organiseert voor 31 december 2021. Kwb nationaal betaalt jullie de ingezamelde bonnen terug. Op die manier geven we niet enkel een financiële return aan de kwb-leden, maar stimuleren we hen ook om deel te nemen aan jullie activiteiten. Zo slaat je afdeling twee vliegen in één klap.

Praktisch: wat moet je als afdeling doen?:

 • De activiteiten waarvoor de bon gebruikt kan worden registreren in Korpus.
 • Promotie maken voor het gebruik van de bon.
 • De originele en correct ingevulde bonnen inzamelen.
 • De bonnen per post of via je afdelingsondersteuner bezorgen aan: kwb algemeen secretariaat, t.a.v. de boekhouding, U. Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek.
 • Na controle wordt het correcte bedrag gestort op de afdelingsrekening.

Downloads::

Gratis activiteiten voor jouw afdeling

We zijn er zeker van dat je leden er alle begrip voor zullen hebben dat er dit jaar weinig georganiseerd kon worden, maar we willen jullie als afdeling niettemin uitdagen om toch nog enkele activiteiten op het programma te zetten. Daarom kan je nog tot en met 31 maart voor je leden gratis een online kookles of digitale workshop ‘Opfrissing van de wegcode’ organiseren. Zonder je zorgen te moeten maken over het coronavirus.
Ontdek er alles over en doe je aanvraag op programma.kwbeensgezind.be/gratisactiviteiten.

Het lidgeld innen bij je leden

Ook om je een handje te helpen voor het vragen van het lidgeld aan je leden ontwikkelde we enkele hulpmiddelen.

 • Een brochure met praktische info én tips voor het innen van de bijdrage.
 • Een korte gespreksfiche voor bestuursleden met wat argumenten om te gebruiken als je contact opneemt met je leden om hen te vragen hun lidmaatschap te vernieuwen.
 • Een brief met een boodschap van de algemeen voorzitter, die je kan aanvullen met een eigen boodschap en/of je eigen contactgegevens. Je kan de brief downloaden of laten printen en opsturen voor ons secretariaat.
 • Enkele voorbeeldtekstjes voor in je eigen krantje, op je website, op je Facebookpagina … om je leden te enthousiasmeren en motiveren, je die naar believen kan aanpassen.

Praktisch: