Kwb en corona

Beste kwb-vrijwilliger,

Na twee moeilijke jaren keren we terug naar het verenigingsleven zoals we het (in grote mate) kenden. Met code geel vallen voor verenigingen de meeste maatregelen, beperkingen en aanbevelingen bij het organiseren van activiteiten of evenementen weg. Op deze pagina houden we je op de hoogte van waar je wel nog rekening mee moet houden.

We wensen je veel plezier in het doen her-bruisen van de buurt!

Up-to-date informatie

Meer info →

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Online activiteiten

Meer info →

CST-polsbandjes

Meer info →

Laat je inspireren door anderen

Meer info →

Updates

6 maart 2022

Op maandag 7 maart schakelt de coronabarometer over van code oranje naar code geel. Dit betekent dat zowat alle maatregelen voor het organiseren van activiteiten en evenementen wegvallen. Hieronder vind je een voorlopig overzicht van de overblijvende regels en aandachtspunten voor je kwb-afdeling. Zodra er bijkomende info komt vanuit de overheid zorgen we voor een volledige update.

 • Mondmaskers zijn enkel nog verplicht op het openbaar vervoer en in zorginstellingen. Vanuit de overheid is er wel de aanbeveling om een mondmasker te dragen in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.     
 • Er zijn geen beperkingen meer rond het aantal deelnemers. Ook het gebruik van het Covid Safe Ticket valt volledig weg.
 • Luchtkwaliteit: bij activiteiten en evenementen die binnen plaatsvinden is het gebruik van een CO2-meter aangeraden door de overheid, maar geen verplichting. Op heel wat locaties zijn intussen CO2-meters ter beschikking. Maak hier gebruik van tijdens je activiteiten en verlucht de gebruikte lokalen voor, tijdens en na de samenkomsten.

Alle afdelingsondersteuners en medewerkers van het algemeen secretariaat staan klaar voor jou en je afdeling. Vragen of opmerkingen? Laat je horen. Met specifieke vragen over coronamaatregelen en kwb kan je steeds terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

18 februari 2022

Op vrijdag 18 februari schakelt de coronabarometer over van code rood naar code oranje. Hieronder vind je de voornaamste maatregelen die nog voor kwb van toepassing zijn. In de leidraad vind je het volledige overzicht van de geldende maatregelen en aanbevelingen.

Vrijetijdsactiviteiten
 • Binnen kunnen activiteiten plaatsvinden met maximaal 200 deelnemers. (Uitzondering: sportactiviteiten mogen boven dit aantal gaan.) Buiten is er geen beperking op het aantal deelnemers.
 • Mondmaskers zijn enkel verplicht bij contact met externen (dus niet voor de deelnemers of begeleiders van de activiteit) en op locaties waar een mondmaskerplicht van toepassing is (bv. bibliotheken).
 • Gebruik van het Covid Safe Ticket is nooit verplicht. Je mag het gebruiken vanaf 50 deelnemers; onder de 50 deelnemers is het gebruik ervan niet toegestaan.
 • Aanbevelingen:
  • Afstand: zorg dat deelnemers voldoende afstand van elkaar kunnen houden en intensief contact vermijden, tenzij de aard van de activiteit dit niet toelaat.
  • Luchtkwaliteit: de verluchting bij activiteiten binnen blijft zeer belangrijk. Een CO2-meter is niet verplicht maar wel aanbevolen.
  • Bij meerdaagse activiteiten of activiteiten met overnachting is het aanbevolen om de deelnemers vooraf een zelftest te laten doen.
Publieksevenementen binnen
 • Het aantal aanwezigen mag bij dynamische evenementen tot 70% van de totale capaciteit van de zaal zijn, en bij niet-dynamische (zittende) evenementen tot 80%.
 • Mondmaskers zijn bij niet-dynamische evenementen verplicht voor alle deelnemers. Bij dynamische evenementen zijn ze enkel verplicht voor de medewerkers.
 • Binnen, in afgesloten tenten en op overdekte terrassen zijn CO2-meters verplicht. De streefwaarde is 900 ppm en er moet luchtzuivering gebeuren vanaf 1200 ppm. De limietwaarde is 1500 ppm.
 • Gebruik van het Covid Safe Ticket is bij dynamische evenementen altijd verplicht, en bij niet-dynamische evenementen verplicht vanaf 50 deelnemers en toegelaten bij minder dan 50 deelnemers.
Publieksevenementen buiten
 • Het aantal aanwezigen mag minstens tot 80% van de totale capaciteit zijn. Als je met compartimentering werkt én een positief advies van je lokale overheid krijgt, kan je tot 100% gaan.
 • Mondmaskers zijn bij niet-dynamische activiteiten aanbevolen voor alle deelnemers wanneer social distancing niet gegarandeerd kan worden. Voor medewerkers is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Gebruik van het Covid Safe Ticket is verplicht vanaf 100 personen buiten. Bij een lager aantal deelnemers is het gebruik toegelaten maar niet verplicht.
Eten en drinken
 • Bij het aanbieden van eten of drinken tijdens je activiteit of evenement is het belangrijk dat de medewerkers/opdieners een mondmasker dragen.
 • Het Covid Safe Ticket is nodig als je samenkomst plaatsvindt in een professionele horecalocatie (vb. restaurant). In alle andere situaties gelden bovenstaande afspraken.
Extra aandachtspunten
 • Zorg ervoor dat deelnemers en medewerkers vooraf en ook tijdens je activiteit zelf duidelijk en zichtbaar worden geïnformeerd over de geldende maatregelen.
 • Stel middelen voor handhygiëne ter beschikking.
 • Desinfecteer regelmatig de inrichting (deuren, tafels, stoelen …) en het gebruikte materiaal.

Alle afdelingsondersteuners en medewerkers van het algemeen secretariaat staan klaar voor jou en je afdeling. Vragen of opmerkingen? Laat je horen. Met specifieke vragen over coronamaatregelen en kwb kan je steeds terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Helpdesk

In onze leidraad kan je alle huidige aanbevelingen, richtlijnen, maatregelen en voorwaarden voor het organiseren van activiteiten terugvinden.
Is er een vraag waar je het antwoord niet op vindt, of is er iets niet helemaal duidelijk? Met al je vragen over corona en kwb kan je terecht bij onze kwb-helpdesk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Online activiteiten

Online koken

Als afdeling mag je nog steeds samenkomen tijdens activiteiten. Toch wil je er misschien voor kiezen om aanvullend ook een online aanbod op poten te zetten. Daarom bieden we je graag een tweede reeks van onze online kooklessen ‘Koken met Baard’ aan. Dit keer kan je je laten onderdompelen in de Chinese keuken, of achter je fornuis naar Marokko reizen.
De lessen duren ongeveer anderhalf uur, zijn geschikt voor maximaal 15 mensen en bieden we je gratis aan (de ingrediënten moeten de deelnemers uiteraard wel zelf gaan kopen).
Als afdeling kan je maximaal twee lessen boeken (1 keer China en 1 keer Marokko).

Lees meer.

CST-polsbandjes

Heb je een activiteit waar mensen binnen en buiten kunnen lopen, en wil je vermijden dat je steeds opnieuw hun CST moet checken? Gebruik deze handige polsbandjes! Je bestelt ze per pakket van 100 bandjes aan de voordelige prijs van 6 euro. Bestellen kan via de webshop of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Laat je inspireren door anderen

Op zoek naar nog meer (coronaveilige) ideeën?
Via onze programmasite kan je nog steeds de tweedelige activiteit ‘Online opfrissing wegcode’ boeken, en je registeren om als afdeling gratis de luisterwandeling 'De paashaas is verdwenen' te organiseren.
Of kijk eens op de afdelingsactiviteitensite, waar je de categorie ‘coronavrij’ vindt. Activiteiten voor afdelingen, getest en goedgekeurd door afdelingen. Vlaggenroof spelen, online kaarten, wonderstenen verstoppen of radio maken: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Coronaveilige activiteiten

Inspiratie nodig om je leden, sympathisanten en buurtbewoners veilig vertier aan te bieden? Wij zetten je graag op weg.

Op onze afdelingsactiviteitensite vind je heel wat coronaveilige, al dan niet online, activiteiten. Samen kaarten of bier proeven, een stadsspel spelen, bubbelactiviteiten of leuke tussendoortjes voor de buurt … je vindt ’t er allemaal.

Of organiseer deze zomer eens een ontdekkingstocht voor iedereen in je buurt. Laat ze met een mooie wandeling de leukste en bijzonderste plekjes in de wijk of gemeente ontdekken. Wat extra uitleg of een leuk weetje bij elke stop maakt het helemaal af!
Of ga je liever voor een fotozoektocht, die de Sherlock Holmes in de deelnemers naar boven haalt? Welk van de twee je ook kiest, wij ondersteunen je graag met promomateriaal en een helpende hand.
Ontdek er alles over.

En ook in het programma-aanbod zitten er heel wat activiteiten die je veilig kan organiseren. Ga digitaal met ‘Stroom op je dak’ of de ‘Online opfrissing wegcode’, of organiseer een veilige buitenactiviteit met ‘Seizoenen in de tuin’ of ‘De gouden arm’. En zodra in juni ook binnenactiviteiten weer kunnen, is er nog heel wat meer mogelijk!

Hulpmiddelen

Een activiteit voorbereiden in coronatijden vraagt wat extra voorbereiding. Daarom geven we je graag enkele hulpmiddelen: