Kwb in tijden van corona

Beste kwb'er,

Het voorbije jaar was een enorme uitdaging voor onze vereniging. Kwb zoals we het kenden kwam op de helling te staan, en we gingen samen op zoek naar creatieve manieren om buurten bruisend te houden.
Ook de komende maanden moeten we nog rekening houden met corona, al kunnen we wel hoopvol vooruitblikken naar het moment waarop we weer kunnen doen waar we goed in zijn: mensen op een leuke, gezellige manier samenbrengen.

Via deze pagina willen we jou en je afdeling ondersteunen. We bundelen hier alle info en tips over de lopende coronamaatregelen, samen met nuttige hulpmiddelen om je activiteiten coronaveilig te laten verlopen.
Ook vind je inspiratie rond coronaveilige activiteiten, en info over initiatieven om de heropstart aan te pakken.

Hou het veilig, en hou vol. Dan kunnen we er weer samen tegenaan.

Up-to-date informatie

Meer info →

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Coronaveilige activiteiten

Meer info →

Hulpmiddelen

Meer info →

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Meer info →

Uitgebreide verzekering tot eind juni

Meer info →

Updates

20 juli 2021

Het overlegcomité van 19 juli besliste het zomerplan van de komende weken en maanden aan te passen. Zodra de ministeriële besluiten met de concrete afspraken verschijnen, vind je hier wat dat voor kwb betekent.

De maatregelen die sinds eind juni gelden blijven voorlopig ongewijzigd. In onze leidraad vind je een volledig overzicht van de huidige regels.

Wat betreft het aantal deelnemers geldt sinds 27 juni:

  • Je mag groepsactiviteiten organiseren voor maximaal 100 deelnemers, en dat zowel binnen als buiten.
  • Publieksevenementen (voorstellingen, optredens, lezingen ...) kunnen binnen plaatsvinden met maximum 2.000 deelnemers, en buiten met maximum 2.500 deelnemers. Bij evenementen buiten vervalt de mondmaskerplicht als de deelnemers zitten.

Opgelet! De regels voor groepsactiviteiten en die voor evenementen zijn zeer verschillend. Een evenement onderscheidt zich van een groepsactiviteit doordat er een publiek naartoe komt. Denk aan concerten, voorstellingen, lezingen, festivals, eetdagen … Bij groepsactiviteiten nemen mensen deel aan een activiteit voor een beperkte groep mensen. Denk hierbij aan typische verenigingsactiviteiten zoals workshops, repetities, bestuursvergaderingen, vormingen, wandelingen …
Afhankelijk van de soort activiteit (groepsactiviteit of evenement) en het aantal deelnemers, moet je (tijdig!) de nodige aanvragen indienen bij je lokale overheid. In de leidraad vind je de meest recente richtlijnen rond de CIRM- en CERM-scan, en de regels rond CO2-meting.

Helpdesk

In onze leidraad kan je alle huidige aanbevelingen, richtlijnen, maatregelen en voorwaarden voor het organiseren van activiteiten terugvinden.
Is er een vraag waar je het antwoord niet op vindt, of is er iets niet helemaal duidelijk? Met al je vragen over corona en kwb kan je terecht bij onze kwb-helpdesk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Coronaveilige activiteiten

Inspiratie nodig om je leden, sympathisanten en buurtbewoners veilig vertier aan te bieden? Wij zetten je graag op weg.

Op onze afdelingsactiviteitensite vind je heel wat coronaveilige, al dan niet online, activiteiten. Samen kaarten of bier proeven, een stadsspel spelen, bubbelactiviteiten of leuke tussendoortjes voor de buurt … je vindt ’t er allemaal.

Of organiseer deze zomer eens een ontdekkingstocht voor iedereen in je buurt. Laat ze met een mooie wandeling de leukste en bijzonderste plekjes in de wijk of gemeente ontdekken. Wat extra uitleg of een leuk weetje bij elke stop maakt het helemaal af!
Of ga je liever voor een fotozoektocht, die de Sherlock Holmes in de deelnemers naar boven haalt? Welk van de twee je ook kiest, wij ondersteunen je graag met promomateriaal en een helpende hand.
Ontdek er alles over.

En ook in het programma-aanbod zitten er heel wat activiteiten die je veilig kan organiseren. Ga digitaal met ‘Stroom op je dak’ of de ‘Online opfrissing wegcode’, of organiseer een veilige buitenactiviteit met ‘Seizoenen in de tuin’ of ‘De gouden arm’. En zodra in juni ook binnenactiviteiten weer kunnen, is er nog heel wat meer mogelijk!

Hulpmiddelen

Een activiteit voorbereiden in coronatijden vraagt wat extra voorbereiding. Daarom geven we je graag enkele hulpmiddelen:

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Elk kwb-gezin krijgt bij Raak januari een activiteitenbon van 5 euro. Die kunnen ze gebruiken voor een activiteit naar keuze die jouw afdeling organiseert voor 31 december 2021. Kwb nationaal betaalt jullie de ingezamelde bonnen terug. Op die manier geven we niet enkel een financiële return aan de kwb-leden, maar stimuleren we hen ook om deel te nemen aan jullie activiteiten. Zo slaat je afdeling twee vliegen in één klap.

Praktisch: wat moet je als afdeling doen?:

  • De activiteiten waarvoor de bon gebruikt kan worden registreren in Korpus.
  • Promotie maken voor het gebruik van de bon.
  • De originele en correct ingevulde bonnen inzamelen.
  • De bonnen per post of via je afdelingsondersteuner bezorgen aan: kwb algemeen secretariaat, t.a.v. de boekhouding, U. Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek.
  • Na controle wordt het correcte bedrag gestort op de afdelingsrekening.

Downloads::

Uitgebreide verzekering tot eind juni

Nog tot en met eind juni wordt de beperking op het aantal verzekerde fiets- en wandeltochten opgeheven. Je kan de komende drie maanden dus zoveel wandelingen (max.12 km) en fietstochten (max. 25 km) organiseren als je maar wil, zonder dat je hier na drie stuks een extra verzekering voor moet afsluiten. Dit valt binnen de kwb-ledenverzekering en is geldig voor kwb-leden en gezinsleden. Voor niet-leden moet zoals gebruikelijk wel een éénmalige sportactiviteitenverzekering afgesloten worden.