Kwb en corona

Beste kwb’er,

Helaas laat ruim anderhalf jaar na het begin van de pandemie corona ons nog niet los. Op deze pagina vind je steeds alle up-to-date informatie over de maatregelen en wat ze betekenen voor jouw kwb-afdeling, inspiratie en ideeën om kwb te blijven maken, en enkele handige hulpmiddelen.

Samen staan we sterk.

Up-to-date informatie

Meer info →

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Tips voor de bijdragevernieuwing

Meer info →

Online activiteiten

Meer info →

Tips voor de Sint

Meer info →

Coronaveilige luistertochten

Meer info →

CST-polsbandjes

Meer info →

Laat je inspireren door anderen

Meer info →

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Meer info →

Uitgebreide verzekering tot eind januari

Meer info →

Updates

1 december 2021

Op 27 november werden enkele verstrengingen van de coronamaatregelen van kracht, deze gelden minstens tot 19 december 2021.

De bijkomende coronamaatregelen hebben ook een invloed op de activiteiten van je afdeling. Het is niet enkel van belang om stil te staan bij wat kan en mag, maar ook (en vooral) om te kijken naar wat voor jullie bestuursploeg en ledengroep wenselijk en veilig is. Beslis samen, als ploeg, welke mogelijkheden er in je afdeling zijn.

In deze update schetsen we de opvallendste wijzigingen. Check zeker onze leidraad voor een volledig overzicht van de huidige maatregelen en mogelijkheden.

De overheid maakt een onderscheid tussen private bijeenkomsten, georganiseerde activiteiten en evenementen.

1/ Private bijeenkomsten = (bestuurs)vergaderingen of repetities
 • Deze samenkomsten die in een lokaal of zaal zouden plaatsvinden worden niet meer toegelaten tot en met 19 december.
 • Samenkomsten buiten, bij iemand thuis of online zijn wel nog toegelaten.
 • Maatregelen: onder de 50 deelnemers mag je kiezen om al dan niet gebruik te maken van het Covid Safe Ticket (CST). Boven de 100 deelnemers buiten is het verplicht om gebruik te maken van mondmaskers en het CST.
2/ Georganiseerde activiteiten = activiteiten met deelnemers zoals ledenactiviteiten, vormingen, workshops of uitstappen
 • Deze activiteiten (= niet-publiek toegankelijk) vallen tijdelijk onder private samenkomsten en mogen binnen dus ook tot 19/12 niet doorgaan. Voorbeelden hiervan zijn ledenfeesten of kaartavonden.
 • Belangrijke uitzonderingen hierop zijn: vormingen, workshops, opleidingen en sportactiviteiten. Deze vallen tijdelijk onder de regels voor evenementen en mogen wel nog doorgaan.
 • De mondmaskerplicht wordt opgeheven wanneer het dragen door de aard van de activiteit onmogelijk is, zoals bvb. bij sportactiviteiten.
3/ Evenementen = activiteiten met een publiek zoals optredens, voorstellingen, eetdagen, quizzen
 • Binnen-evenementen mogen plaatsvinden als het publiek neerzit. Er is een mondmaskerplicht voor alle aanwezigen, het CST is toegelaten bij minder dan 50 deelnemers en verplicht bij meer dan 50 deelnemers. CO2-meting is verplicht, het is de beheerder van de locatie die hiervoor verantwoordelijk is.
 • Buiten-evenementen mogen plaatsvinden maar steeds met een mondmaskerplicht. Het CST is toegelaten bij minder dan 100 deelnemers en verplicht bij meer dan 100 deelnemers. Wanneer je niet werkt met het CST moet de social distancing (1,5 m) kan worden toegepast.
 • Horeca: bij eten en drinken op evenementen gelden de regels van het horecaprotocol: maximaal 6 personen per tafel, sluitingsuur is 23 uur, verplicht te werken met Covid Safe Ticket, en mondmaskers mogen enkel af wanneer men aan tafel zit.
We raden je aan om …

… bij iedere activiteit een covid-verantwoordelijke aan te duiden. Dit is een kwb’er die op de hoogte is van de geldende maatregelen en een aanspreekpunt is voor de deelnemers.

… bij binnenactiviteiten goed te verluchten.

… deelnemers vooraf te informeren over de maatregelen die je neemt tijdens je activiteit of evenement.

… te werken met deelnemerslijsten.

Hou er rekening mee dat iedere provincie, stad of gemeente extra maatregelen kan opleggen. Informeer je over de specifieke maatregelen in jouw buurt.

Helpdesk

In onze leidraad kan je alle huidige aanbevelingen, richtlijnen, maatregelen en voorwaarden voor het organiseren van activiteiten terugvinden.
Is er een vraag waar je het antwoord niet op vindt, of is er iets niet helemaal duidelijk? Met al je vragen over corona en kwb kan je terecht bij onze kwb-helpdesk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Tips voor de bijdragevernieuwing

Misschien ben je in je afdeling nog op pad met de bijdragevernieuwing. We begrijpen dat corona dit minder evident maakt. Daarom geven we je graag enkele tips om dit coronaveilig aan te pakken.

Bankoverschrijving

Je kan je leden (schriftelijk) vragen om met een overschrijving hun bijdrage te storten. Dit is snel, eenvoudig en veilig.
Tip: laat je leden in de mededeling hun lidnummer of naam vermelden. Na verspreiding overloop je eind november de lijst van betalers, en geef je waar nodig nog een duwtje of herinnering. Bezorg je leden vervolgens begin december hun lidkaart 2022 als ‘bewijs van betaling’.

Op stap in coronatijd

Ga je op bezoek bij je leden om de bijdrage te innen? Geen probleem, maar hou volgende vuistregels in het achterhoofd.

1. Hou voldoende afstand.
Ga niet nodeloos hun huis binnen. Een babbeltje aan de voordeur is ook perfect mogelijk.

2. Draag steeds een mondmasker.
Om de veiligheid van het lid en die van jezelf te garanderen, is het dragen van een mondmasker sterk aangeraden.

3. Ontsmet je handen.
Neem een kleine tube ontsmettingsgel mee en ontsmet je handen telkens als je bij een lid aankomt. Je doet namelijk verschillende handelingen: lidkaarten afgeven, geld ontvangen en teruggeven en misschien geef je ook nog extra afdelingsnieuws mee.

4. Vermijd risicopatiënten.
Of wees op zijn minst extra voorzichtig bij oudere mensen en mensen met een zwakkere gezondheid.

5. Ziek? Blijf thuis.
Voel je je zelf niet lekker? Ook al is het maar wat grieperig of een lichte hoest, neem geen risico en blijf thuis. Ga pas terug op pad wanneer je je beter voelt.

Momenteel zijn niet al deze maatregelen strikt gezien nodig, maar het is altijd beter om op veilig te spelen. Voor de gemoedsrust van het lid is het beter en je geeft ook een sterk signaal dat kwb met de veiligheid en gezondheid van haar leden begaan is.

Online activiteiten

Online koken

Als afdeling mag je nog steeds samenkomen tijdens activiteiten. Toch wil je er misschien voor kiezen om aanvullend ook een online aanbod op poten te zetten. Daarom bieden we je graag een tweede reeks van onze online kooklessen ‘Koken met Baard’ aan. Dit keer kan je je laten onderdompelen in de Chinese keuken, of achter je fornuis naar Marokko reizen.
De lessen duren ongeveer anderhalf uur, zijn geschikt voor maximaal 15 mensen en bieden we je gratis aan (de ingrediënten moeten de deelnemers uiteraard wel zelf gaan kopen).
Als afdeling kan je maximaal twee lessen boeken (1 keer China en 1 keer Marokko).

Lees meer.

Tips voor de Sint

Kwb mag zich sinds jaar en dag tot de vriendenkring van de Sint rekenen. Kinderen die in een bruisende kwb-buurt opgroeien kijken dan ook elk jaar uit naar zijn bezoek.
De geplande sint-activiteiten kunnen dit jaar veilig plaatsvinden, zolang je de opgelegde coronamaatregelen ter harte neemt, en natuurlijk onder voorbehoud van strengere lokale maatregelen.

Misschien ben je, onlangs de laattijdige wijziging van de maatregelen, toch op zoek naar een andere werkwijze. We reiken je graag enkele alternatieven aan om de Sint ook in jouw buurt een glimlach te laten toveren op de gezichten van de kinderen.

Lees meer.

Coronaveilige luistertochten

Een fijne, gratis en 100% coronaveilige gezinsactiviteit? Dat zijn onze luistertochten natuurlijk. Wil je net als 150 kwb-afdelingen de gezinnen in je buurt ook een fijne najaarswandeling bezorgen? Je kan tijdelijk terug inschrijven voor de griezeltocht. (Je kan de tocht laten lopen tot eind januari.) Of wil je je meteen al verzekeren van een toffe én veilige tocht voor het voorjaar? Ook inschrijven voor ‘De paashaas is verdwenen’ kan nu al!

CST-polsbandjes

Heb je een activiteit waar mensen binnen en buiten kunnen lopen, en wil je vermijden dat je steeds opnieuw hun CST moet checken? Gebruik deze handige polsbandjes! Je bestelt ze per pakket van 100 bandjes aan de voordelige prijs van 6 euro. Bestellen kan via de webshop of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Laat je inspireren door anderen

Op zoek naar nog meer (coronaveilige) ideeën?
Via onze programmasite kan je nog steeds de tweedelige activiteit ‘Online opfrissing wegcode’ boeken.
Of kijk eens op de afdelingsactiviteitensite, waar je de categorie ‘coronavrij’ vindt. Activiteiten voor afdelingen, getest en goedgekeurd door afdelingen. Vlaggenroof spelen, online kaarten, wonderstenen verstoppen of radio maken: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Elk kwb-gezin kreeg bij Raak januari een activiteitenbon van 5 euro. Die kunnen ze gebruiken voor een activiteit naar keuze die jouw afdeling organiseert voor 31 december 2021. Kwb nationaal betaalt jullie de ingezamelde bonnen terug. Op die manier geven we niet enkel een financiële return aan de kwb-leden, maar stimuleren we hen ook om deel te nemen aan jullie activiteiten. Zo slaat je afdeling twee vliegen in één klap.

Praktisch: wat moet je als afdeling doen?:

 • De activiteiten waarvoor de bon gebruikt kan worden registreren in Korpus.
 • Promotie maken voor het gebruik van de bon.
 • De originele en correct ingevulde bonnen inzamelen.
 • De bonnen per post of via je afdelingsondersteuner bezorgen aan: kwb algemeen secretariaat, t.a.v. de boekhouding, U. Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek.
 • Na controle wordt het correcte bedrag gestort op de afdelingsrekening.

Downloads::

Uitgebreide verzekering tot eind januari

Tot eind januari wordt de beperking op het aantal verzekerde fiets- en wandeltochten opgeheven. Tot dan kan je als afdeling dus zoveel wandelingen en fietstochten organiseren als je maar wil, zonder dat je hier na drie stuks een extra verzekering voor moet afsluiten. Dit valt binnen de kwb-ledenverzekering en is geldig voor kwb-leden en gezinsleden. Voor niet-leden moet zoals gebruikelijk wel een eenmalige sportactiviteitenverzekering afgesloten worden.

Coronaveilige activiteiten

Inspiratie nodig om je leden, sympathisanten en buurtbewoners veilig vertier aan te bieden? Wij zetten je graag op weg.

Op onze afdelingsactiviteitensite vind je heel wat coronaveilige, al dan niet online, activiteiten. Samen kaarten of bier proeven, een stadsspel spelen, bubbelactiviteiten of leuke tussendoortjes voor de buurt … je vindt ’t er allemaal.

Of organiseer deze zomer eens een ontdekkingstocht voor iedereen in je buurt. Laat ze met een mooie wandeling de leukste en bijzonderste plekjes in de wijk of gemeente ontdekken. Wat extra uitleg of een leuk weetje bij elke stop maakt het helemaal af!
Of ga je liever voor een fotozoektocht, die de Sherlock Holmes in de deelnemers naar boven haalt? Welk van de twee je ook kiest, wij ondersteunen je graag met promomateriaal en een helpende hand.
Ontdek er alles over.

En ook in het programma-aanbod zitten er heel wat activiteiten die je veilig kan organiseren. Ga digitaal met ‘Stroom op je dak’ of de ‘Online opfrissing wegcode’, of organiseer een veilige buitenactiviteit met ‘Seizoenen in de tuin’ of ‘De gouden arm’. En zodra in juni ook binnenactiviteiten weer kunnen, is er nog heel wat meer mogelijk!

Hulpmiddelen

Een activiteit voorbereiden in coronatijden vraagt wat extra voorbereiding. Daarom geven we je graag enkele hulpmiddelen: