Kwb in tijden van corona

Beste kwb'er,

Het voorbije jaar was een enorme uitdaging voor onze vereniging. Kwb zoals we het kenden kwam op de helling te staan, en we gingen samen op zoek naar creatieve manieren om buurten bruisend te houden.
Ook de komende maanden moeten we nog rekening houden met corona, al kunnen we wel hoopvol vooruitblikken naar het moment waarop we weer kunnen doen waar we goed in zijn: mensen op een leuke, gezellige manier samenbrengen.

Via deze pagina willen we jou en je afdeling ondersteunen. We bundelen hier alle info en tips over de lopende coronamaatregelen, samen met nuttige hulpmiddelen om je activiteiten coronaveilig te laten verlopen.
Ook vind je inspiratie rond coronaveilige activiteiten, en info over initiatieven om de heropstart aan te pakken.

Hou het veilig, en hou vol. Dan kunnen we er weer samen tegenaan.

Up-to-date informatie

Meer info →

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Meer info →

Updates

31 augustus 2021

Vanaf 1 september verdwijnen er heel wat beperkingen voor onze vereniging. In onze bijgewerkte leidraad vind je een duidelijk overzicht van de versoepelingen en geldende maatregelen.

 • Bij georganiseerde activiteiten (bestuursvergaderingen, workshops, vormingen …) vallen de regels rond social distancing en het dragen van een mondmasker weg tijdens de activiteit. Eten en drinken aanbieden kan zonder beperkingen, zolang het enkel onder deelnemers is. Anders volg je de regels van het horecaprotocol.
 • Bij evenementen (concerten, voorstellingen, eetdagen …) met minder dan 200 aanwezigen (binnen) of 400 aanwezigen (buiten) vallen de regels rond social distancing en het dragen van een mondmasker weg. Wanneer er eten of drank wordt aangeboden, volg je de regels van het horecaprotocol.
 • Bij evenementen (concerten, voorstellingen, eetdagen …) met meer dan 200 aanwezigen (binnen) of 400 aanwezigen (buiten) zijn er twee mogelijkheden:
  • Ofwel werk je met de CIRM- en CERM-tool.
  • Ofwel werk je met het Covid Safe Ticket. Je kan je evenement dan laten plaatsvinden zonder de verplichting van social distance of mondmaskers.
  Meer informatie over het gebruik van CIRM, CERM en het Covid Safe Ticket vind je terug in onze leidraad.
Wat met het Brussels gewest?

Daar gelden er voorlopig een aantal bijkomende maatregelen:

 • Behoud van de mondmaskerplicht en social distancing voor alle soorten samenkomsten.
 • De horecamaatregelen worden nog niet verder versoepeld. Bediening aan tafel, maximaal 8 personen per tafel en 1,5 meter tussen groepen blijven dus gelden.
 • Het sluitingsuur voor horeca, evenementen en nachtwinkels blijft 1 u ‘s nachts.
Welke bijkomende maatregelen gelden nog?
 • Het blijft verplicht om een covid-verantwoordelijke aan te duiden.
 • Aandacht voor reiniging, ontsmetting, handhygiëne en ventilatie wordt nog steeds benadrukt.
 • Beschrijf wat je doet wanneer er na je activiteit een besmetting wordt vastgesteld bij een deelnemer. Als algemene regel geldt nog steeds: wie zich ziek voelt, blijft thuis.
 • Een risicoanalyse, een draaiboek en deelnemerslijsten blijven sterk aangeraden. Zeker bij grotere activiteiten en evenementen zorgen deze instrumenten ervoor dat je activiteit veilig, weldoordacht en goed georganiseerd kan plaatsvinden.
 • Lokale besturen (provincie, stad of gemeente) kunnen steeds beslissen om maatregelen te verscherpen of versoepelingen terug te draaien.

Helpdesk

In onze leidraad kan je alle huidige aanbevelingen, richtlijnen, maatregelen en voorwaarden voor het organiseren van activiteiten terugvinden.
Is er een vraag waar je het antwoord niet op vindt, of is er iets niet helemaal duidelijk? Met al je vragen over corona en kwb kan je terecht bij onze kwb-helpdesk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Elk kwb-gezin kreeg bij Raak januari een activiteitenbon van 5 euro. Die kunnen ze gebruiken voor een activiteit naar keuze die jouw afdeling organiseert voor 31 december 2021. Kwb nationaal betaalt jullie de ingezamelde bonnen terug. Op die manier geven we niet enkel een financiële return aan de kwb-leden, maar stimuleren we hen ook om deel te nemen aan jullie activiteiten. Zo slaat je afdeling twee vliegen in één klap.

Praktisch: wat moet je als afdeling doen?:

 • De activiteiten waarvoor de bon gebruikt kan worden registreren in Korpus.
 • Promotie maken voor het gebruik van de bon.
 • De originele en correct ingevulde bonnen inzamelen.
 • De bonnen per post of via je afdelingsondersteuner bezorgen aan: kwb algemeen secretariaat, t.a.v. de boekhouding, U. Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek.
 • Na controle wordt het correcte bedrag gestort op de afdelingsrekening.

Downloads::

Coronaveilige activiteiten

Inspiratie nodig om je leden, sympathisanten en buurtbewoners veilig vertier aan te bieden? Wij zetten je graag op weg.

Op onze afdelingsactiviteitensite vind je heel wat coronaveilige, al dan niet online, activiteiten. Samen kaarten of bier proeven, een stadsspel spelen, bubbelactiviteiten of leuke tussendoortjes voor de buurt … je vindt ’t er allemaal.

Of organiseer deze zomer eens een ontdekkingstocht voor iedereen in je buurt. Laat ze met een mooie wandeling de leukste en bijzonderste plekjes in de wijk of gemeente ontdekken. Wat extra uitleg of een leuk weetje bij elke stop maakt het helemaal af!
Of ga je liever voor een fotozoektocht, die de Sherlock Holmes in de deelnemers naar boven haalt? Welk van de twee je ook kiest, wij ondersteunen je graag met promomateriaal en een helpende hand.
Ontdek er alles over.

En ook in het programma-aanbod zitten er heel wat activiteiten die je veilig kan organiseren. Ga digitaal met ‘Stroom op je dak’ of de ‘Online opfrissing wegcode’, of organiseer een veilige buitenactiviteit met ‘Seizoenen in de tuin’ of ‘De gouden arm’. En zodra in juni ook binnenactiviteiten weer kunnen, is er nog heel wat meer mogelijk!

Hulpmiddelen

Een activiteit voorbereiden in coronatijden vraagt wat extra voorbereiding. Daarom geven we je graag enkele hulpmiddelen:

Uitgebreide verzekering tot eind juni

Nog tot en met eind juni wordt de beperking op het aantal verzekerde fiets- en wandeltochten opgeheven. Je kan de komende drie maanden dus zoveel wandelingen (max.12 km) en fietstochten (max. 25 km) organiseren als je maar wil, zonder dat je hier na drie stuks een extra verzekering voor moet afsluiten. Dit valt binnen de kwb-ledenverzekering en is geldig voor kwb-leden en gezinsleden. Voor niet-leden moet zoals gebruikelijk wel een éénmalige sportactiviteitenverzekering afgesloten worden.