Kwb steunt je in coronatijden

Beste kwb-bestuurslid,

Misschien vind je het wat vervelend om je leden aan te spreken om het kwb-lidgeld voor 2021 te vragen, omdat er weinig werking was dit jaar. Dat hoeft niet: alle verenigingen en organisaties zitten in hetzelfde schuitje. Je kwb-leden hebben hier zeker alle begrip voor.

Om het jullie toch gemakkelijker te maken, heeft kwb geïnvesteerd in enkele hulpmiddelen. We zijn er zeker van dat je met dit aanbod geen schroom meer moet hebben om je leden om het lidgeld te vragen.

Het hele aanbod vind je hieronder. Heb je nog vragen? Bel je ondersteuner even op of stuur ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

We wensen jullie alvast heel veel succes bij het vernieuwen van het lidgeld. Samen lukt het ons zeker.

Wim Verlinde
algemeen voorzitter kwb

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Meer info →

Zes maanden uitgebreide verzekering

Meer info →

Vier gratis activiteiten voor jouw afdeling

Meer info →

Ondersteuning bij het veilig maken van je activiteiten

Meer info →Infoavond of kaarten →

Tools om het innen van het lidgeld makkelijker te maken

Meer info →

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Elk kwb-gezin krijgt bij Raak januari een activiteitenbon van 5 euro. Die kunnen ze gebruiken voor een activiteit naar keuze die jouw afdeling organiseert voor 1 juli. Kwb nationaal betaalt jullie de ingezamelde bonnen terug. Op die manier geven we niet enkel een financiële return aan de kwb-leden, maar stimuleren we hen ook om deel te nemen aan jullie activiteiten. Zo slaat je afdeling twee vliegen in één klap.

Daarnaast hebben we de publicatie van het jaarlijkse ledenvoordelenboekje ook met enkele maanden vervroegd. Het boekje komt samen met Raak november aan in je afdeling. Verwijs dus ook zeker naar de ledenvoordelen (in dit boekje, in de ledenvoordelennieuwsbrief en op de website) als je je leden vraagt om ook in 2021 terug aan te sluiten.

Praktisch:

 • De activiteitenbon van 5 euro verschijnt in Raak januari.
 • Om als afdeling in aanmerking te komen voor een terugbetaling, moet je ledenadministratie in Korpus correct afgehandeld zijn tegen 16 december 2020 en de factuur ledenbijdrage 2021 volledig betaald zijn tegen 31 december 2020.
 • De concrete afspraken rond de terugbetaling worden op 1 januari op deze webpagina gepubliceerd.

Zes maanden uitgebreide verzekering

Vanaf 1 oktober wordt een half jaar lang de beperking op het aantal verzekerde fiets- en wandeltochten opgeheven. Tot en met 31 maart kan je dus zoveel wandelingen en fietstripjes organiseren als je maar wil, zonder dat je hier na drie stuks een extra verzekering voor moet afsluiten. Dit valt binnen de kwb-ledenverzekering en is geldig voor kwb-leden en gezinsleden. Voor niet-leden moet zoals gebruikelijk wel een éénmalige sportactiviteitenverzekering afgesloten worden.

Gratis activiteiten voor jouw afdeling

We zijn er zeker van dat je leden er alle begrip voor zullen hebben dat er dit jaar weinig georganiseerd kon worden, maar we willen jullie als afdeling niettemin uitdagen om toch nog enkele activiteiten op het programma te zetten. Daarom bieden we jullie een handvol gratis corona-veilige activiteiten aan die je kan organiseren: een winterse griezeltocht, een digitaal sinterklaasfeest, online kooklessen voor je leden en een online workshop ‘Opfrissing van de wegcode’. Zomaar, gratis. En zonder je zorgen te moeten maken over het coronavirus.

Praktisch: je kan deze activiteiten organiseren vanaf nu tot 31 maart 2021. Ontdek er alles over en vraag ze aan op programma.kwbeensgezind.be/gratisactiviteiten.

Ondersteuning bij het veilig maken van je activiteiten

Organiseer je als afdeling een kaartnamiddag of infoavond, dan komen we je graag helpen om die veilig te organiseren én ontvang je een gratis coronapakket met ondersteuningsmateriaal, zodat je zeker voldoet aan de veiligheidsnormen.

Daarnaast kan je uiteraard ook terecht op onze online tool ‘Veilige activiteiten’. Met deze tool zie je in enkele muisklikken waar je moet op letten om je activiteit zo veilig mogelijk te maken. Ook in de brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’ vind je heel wat tips om je activiteiten veilig te maken.

Registratie van de deelnemers op kwb-activiteiten

Je ziet ze al in heel wat cafés en restaurants: QR-codes waarmee je je kan registreren in het kader van de corona-contact tracing. Als bezoeker scan je de code, geef je op de webpagina je gegevens in en stuur je ze door. Vervolgens worden je gegevens 14 dagen op een server opgeslagen en vervolgens automatisch verwijderd.
Kwb heeft nu een eigen, gelijkaardige tool voor kwb-activiteiten. Je kan die gratis gebruiken en zo het (verplichte) registreren handiger (en veiliger) laten verlopen.

Wil je de tool gebruiken? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zij zorgt dat je de QR code voor jouw afdeling ontvangt, de link om de registraties te raadplegen en een korte handleiding.

Praktisch:

Het lidgeld innen bij je leden

Ook om je een handje te helpen voor het vragen van het lidgeld aan je leden ontwikkelde we enkele hulpmiddelen.

 • Een brochure met praktische info én tips voor het innen van de bijdrage.
 • Een korte gespreksfiche voor bestuursleden met wat argumenten om te gebruiken als je op huisbezoek gaat voor het lidgeld. de leden aan te spreken en te vragen opnieuw lid te worden.
 • Een brief met een boodschap van de algemeen voorzitter, die je kan aanvullen met een eigen boodschap en/of je eigen contactgegevens. Je kan de brief downloaden of laten printen en opsturen voor ons secretariaat.
 • Enkele voorbeeldtekstjes voor in je eigen krantje, op je website, op je Facebookpagina … om je leden te enthousiasmeren en motiveren, je die naar believen kan aanpassen.

Praktisch:

Helpdesk

In de loop van volgende week vind je hier uitgebreidere informatie.

Tot slot heeft kwb ook een helpdesk opgezet. Hieronder kan je allerlei relevante informatie vinden die van belang is voor je kwb-actviteiten.
Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Je kan met al je vragen over corona en kwb terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Nieuwsupdate

Wijzigingen op 23 oktober

In code rood, waar we nu inzitten, mag je als kwb-afdeling nog steeds activiteiten organiseren. Er zijn echter wel enkele belangrijke wijzigingen in de maatregelen die hiervoor gelden. Die veranderingen gelden vanaf 23 oktober, 18u en tot minstens 19 november.

Tien vierkante meter per persoon

Het maximaal aantal toegelaten deelnemers voor een activiteit is nu afhankelijk van je zaal. Voor elke aanwezige (inclusief kinderen, helpers, sprekers ...) moet tien vierkante meter ruimte zijn, ook bij een zittende activiteit én bij vergaderingen, en zowel bij binnen- als buitenactiviteiten. Daarbovenop geldt er een beperking van 200 mensen voor binnen- en 50 mensen voor buitenactiviteiten.

Drank en eten verboden

Het aanbieden of verkopen van eten en drank is verboden. Deelnemers mogen wel zelf een flesje water of frisdrank meenemen.

Mondmaskerverplichting gedurende de volledige activiteit

Iedereen moet steeds een mondmasker dragen, ook wanneer de sociale afstand gewaarborgd is.

1,5 meter afstand in elke richting

Naast, voor én achter een persoon/bubbel moet steeds anderhalve meter afstand zijn tot de volgende persoon/bubbel.

Reizen in groep wordt ten strengste afgeraden, ook in het binnenland

Ook het opmaken van een risicoanalyse en draaiboek, aanduiden van een aanspreekpunt en registeren en gedurende 14 dagen bijhouden van de deelnemersgegevens blijven verplicht, net als alle basisregels.

Graag alles nog eens op een rijtje en/of meer uitleg over evenementen? Klik hier!

Het volledig basisprotocol Cultuur kan je hier lezen.


Nieuwe coronamaatregelen op maandag 19 oktober

Sinds vandaag zijn er strengere coronamaatregelen van kracht. Voor de sector van het sociaal-cultureel werk, waartoe ook kwb behoort, verandert er deze week nog niets. Er wordt volop gewerkt aan een nieuwe versie van het Basisprotocol Cultuur.
Begin volgende week hoor je daar meer over, maar intussen geven we jullie wel graag al enkele richtlijnen en aandachtspunten mee.

Rommelmarkten en ledenfeesten of recepties zijn de komende maand verboden. Alle andere activiteiten mogen (voorlopig) doorgaan.

Het aanbieden van eten en drinken tijdens een activiteit wordt ten strengste afgeraden. Hoewel het voor sociaal-culturele activiteiten niet 100% duidelijk is, kiest kwb ervoor om de veiligheid van de deelnemers voorop te plaatsen.
Kooklessen kunnen in principe dus doorgaan, maar erna samen eten of iets drinken niet. Toch zin in samen koken? Boek een gratis online kookles!

Ook wat betreft sport zal er aan het einde van deze week meer duidelijkheid zijn. Verwacht wordt dat ook daar een verstrenging zal plaatsvinden.

Vraag ook steeds raad bij je gemeente/cultuurdienst voor je iets organiseert!


Hoe blijven we sporten na 14 oktober?

Voor de sportieve activiteiten die in de buitenlucht plaatsvinden, wijzigt er niets. Deze mogen nog steeds met contact beoefend worden.

Ook kan er indoor nog steeds lijndans, gym, petanque... georganiseerd worden.
Indoor geldt de regel dat je enkel contactloos mag sporten.
Speel je volleybal, netbal, ...?
Dan kan je wel nog samenkomen om contactloos te trainen!

Wedstrijdvormen zijn verboden.
De volleybalcompetities in West-Vlaanderen en Antwerpen worden opgeschort tot minstens het einde van de herfstvakantie (8/11).

Denk eraan om gedeeld materiaal steeds voldoende te ontsmetten voor, tijdens en na gebruik.
Kleedkamers en douches zullen niet meer toegankelijk zijn.

De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat je met je sportclub of afdeling nog steeds voldoende sportieve activiteiten kan organiseren!

Hou je gezond en blijf vooral bewegen!


Op 6 oktober kondigde de regeringen van ons land verstrengde coronamaatregelen aan. Zoals altijd worden die maatregelen vandaag omgezet in een ministerieel besluit, maar zoals we er nu zicht op hebben, kunnen we met vrij veel zekerheid zeggen dat die verstrengde maatregelen geen impact hebben op de regels die gelden voor cultuur (basisprotocol cultuur).

Wel is het zo dat als je op café gaat in het kader van een socio-culturele activiteit, je je natuurlijk ook zal moeten houden aan de regel dat er maximaal 4 mensen aan een tafel mogen zitten (vanaf vrijdag 9 oktober). En sowieso geldt in deze situatie, en op elk ander moment van je activiteit, dat je de regels van het basisprotocol cultuur moet volgen en dus 1,5m afstand bewaren tussen mensen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan alle cafés én feestzalen dicht in de strijd tegen het coronavirus vanaf donderdag 8 oktober om 7 uur 's morgens.


Sinds 1 oktober is er een nieuwe regelgeving in voege betreffende ledenfeesten (of feesten waar eten en drinken de hoofdactiviteit is).
Eten en drinken mag, maar hou rekening met het volgende:

 1. Op socioculturele activiteiten (waar eten en drinken niet de hoofdactiviteit is!) in het mogelijk om eten en drinken te serveren volgende de geldende horecaregels. Een hapje en een drank kan dus zonder probleem.
 2. Banketten of recepties die je organiseert voor je eigen leden, worden beschouwd als een receptie of banket met privékarakter en kan dus maar voor maximum 10 personen. Als er echter met een professionele cateraar gewerkt wordt, is er geen beperking op het aantal aanwezigen (beslist door het ministerieel besluit)! De horecaregels en het basisprotocol cultuur zijn verder van toepassing.
 3. Andere recepties en banketten (zoals buurtfeesten, eetfestijnen …) die publiekelijk toegankelijk zijn vallen wel onder de regels voor evenementen maar zijn ook verplicht om professionele catering te voorzien (want eten en drinken staat centraal).

Meer info: zie verder onder 'Wat met eten en drinken' en in de vernieuwde brochure 'Coronaproof activiteiten organiseren'


Sinds 30 september kan elke Belg ‘Coronalert’ downloaden op zijn of haar smartphone. Die anonieme app van Sciensano moet helpen COVID-19 te bestrijden door mensen te waarschuwen wanneer ze een hoog risicocontact hadden. Ook coronatestresultaten kan je via de app ontvangen.
Download jij hem ook en help je zo mee in de strijd tegen corona? Je vindt de app in de Play Store (Android) of in de App Store (iPhone) door te zoeken op ‘coronalert’


Op 23 september kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen om een langetermijnvisie uit te werken voor het risicobeheer van de verspreiding van COVID-19.

Voor de werking van kwb is er op heden weinig tot geen verandering merkbaar. De gedane versoepelingen spelen zich voornamelijk af in de privésfeer. De bestaande regels voor evenementen met publiek blijven voorlopig van toepassing tot de bevoegde ministers van de verschillende sectoren de regels herwerken met lange termijnuitzichten.

Bij wijzigingen die betrekking hebben tot de werking van kwb, wordt u zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Maar voor nu: plan vooral verder en hou je aan de basisregels omtrent hygiëne, afstand en het dragen van een mondmasker.

(Bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-23-09/).

Welke regels moet je volgen?

Aan welke regels moet je je als kwb-afdeling houden bij het (veilig) organiseren van activiteiten?
Globaal gezien zijn er 3 niveaus van regelgeving

 1. Federaal: de algemeen geldende overheidsmaatregelen en -adviezen die zijn bepaald door de Nationale Veiligheidsraad. Belangrijk is om je aan de 6 gouden regels te houden:
  • Respecteer de hygiëneregels.
  • Doe je activiteiten liefst buiten.
  • Denk aan kwetsbare mensen.
  • Hou afstand (1,5 m).
  • Beperk je nauwe contacten.
  • Volg de regels over bijeenkomsten.
 1. Sectoraal: per sector worden protocollen of afspraken opgesteld. Voor kwb zitten de belangrijkste richtlijnen in het Basisprotocol cultuur. Kwb maakte er een samenvatting van, kort en behapbaar voor iedereen. Het volledige basisprotocol vind je hier.
 1. Lokale besturen en gouverneurs: gemeenten en provincies kunnen nog extra maatregelen en voorwaarden opleggen. Informeer je altijd eerst bij de cultuurdienst van je gemeente, of bij de sportdienst voor sportactiviteiten!

Hoe moet ik een activiteit organiseren?

Activiteiten tot maximaal 50 personen (begeleiders en kinderen onder de 12 inbegrepen) mogen plaatsvinden, op voorwaarde dat alle veiligheids- en hygiënemaatregelen worden nageleefd en er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Belangrijk is dat …

Hou ook steeds rekening met deze vijf algemene principes:

 • Hou 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondmasker als er niet voldoende afstand gehouden kan worden.
 • Ventileer je lokaal geregeld.
 • Hou je aan de hygiëneregels.
 • Beperk contact: hou rekening met risicopatiënten, mix geen generaties en voorzie 4 vierkante meter per persoon (10 bij activiteiten waarbij deelnemers zich in de ruimte bewegen).

In de brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’ lees je er alles over. Informeer ook steeds je deelnemers over de maatregelen die je neemt, zowel voor als tijdens de activiteit. Maak daarvoor gebruik van de aangeboden affiches en banners.

Nuttige hulpmiddelen

Brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’
Checklist voor een veilige kwb-activiteit: gebruik dit als basis voor je draaiboek
Online tool 'Veilige activiteiten': hiermee maak je een risicoanalyse
Coronagids: wat moet er in draaiboek?
Aanwezigheidslijst
Coronamaatregelen affiche A3
Affiche voorzorgsmaatregelen
Coronamaatregelen banner
Coronamaatregelen banner langwerpig

Voor grotere evenementen met publiek (maximum 200 personen binnen en 400 buiten) verwijzen we je graag door naar het Exitprotocol eventsector. Een risicoanalyse met de Covid Event Risk Model is voor zo’n evenement verplicht.

Doe eerst en vooral navraag bij je eigen gemeente (dienst cultuur of sport) wat de lokale voorwaarden en regels zijn om een activiteit of evenement te organiseren!

Eenvoudig en overzichtelijk: de regels op 1 pagina

De voornaamste aandachtspunten om een activiteit te organiseren zet kwb hier netjes op een rijtje per soort activiteit.

Wat met sport?

Hieronder de belangrijkste maatregelen en aandachtspunten bij het organiseren van een sportactiviteit:

 • Alle organisatoren van indoor sportactiviteiten worden opgeroepen om zo veel mogelijk sportactiviteiten outdoor te organiseren en om zoals steeds de afstandsregels, conform de opgestelde protocollen, te respecteren.
 • Het is nog steeds toegestaan om in georganiseerd verband te sporten met maximaal 50 mensen, maar we raden echter aan om de groepen zo klein mogelijk te houden.
 • Het is verplicht om de contactgegevens van één deelnemer (naam en telefoonnummer en/of e-mail) per huishouden te registreren met het oog op contact tracing.
 • De lokale en provinciale besturen kunnen strengere regels opleggen op hun grondgebied. Neem dus steeds contact op met jullie lokale overheid en informeer je over de geldende regels op het grondgebied.
 • Er is een draaiboek ‘code oranje’ beschikbaar. De hoop is er om sporten zo lang als kan mogelijk te maken, maar bij een wijziging van kleurcode zullen bepaalde sportieve activiteiten niet meer kunnen plaatsvinden. Het oranje scenario omvat onder meer: de stopzetting van alle indoor en outdoor sportactiviteiten met fysiek contact; het handhaven van anderhalve meter afstand tussen sporters onderling en tussen sporters en begeleiders (minimaal 1,5 m) behalve voor kinderen tot en met 12 jaar; de stopzetting van competitiesporten waar fysiek contact niet vermeden kan worden enzovoort.

FALOS-SPORT+ en OKRA-SPORT+ hebben voor tal van sportactiviteiten (wandelen, fietsen, Kubb, volleybal …) sportspecifieke maatregelen en adviezen opgesteld. Je kan ze raadplegen via deze link.

Wat met drinken en eten?

Ledenfeesten, banketten of recepties zijn verboden tot 16 november.

Het aanbieden van eten en drinken op culturele activiteiten wordt ook ten strengste afgeraden! Hoewel dit voor sociaal-culturele activiteiten niet 100% duidelijk is, kiest kwb ervoor om de veiligheid van de deelnemers voorop te plaatsen. In dit opzicht kunnen kookworkshops nog doorgaan, rekening houdende met de afstand tussen de kookplaatsen, maar samen tafelen of iets drinken niet.

 

Wat met een groepsuitstap?

Georganiseerde culturele activiteiten kunnen plaatsvinden onder begeleiding van een verantwoordelijke en met een gezelschap van maximaal 50 personen, waarbij de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd. In de praktijk zal het echter niet haalbaar zijn voor bezoekers om zich met een groep van 50 personen in een (al dan niet openbare) ruimte te verplaatsen én tegelijk de afstandsregels te respecteren. Hiervoor moet immers gerekend worden op een oppervlakte van minstens 4 vierkante meter per persoon (= 200 vierkante meter voor een groep van 50 mensen). Toerisme Vlaanderen adviseert om gegidste activiteiten te beperken tot 20 personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend).

Deelnemers aan culturele- en vrijetijdsactiviteiten moeten bovendien een mondmasker dragen in musea, openbare gebouwen en andere drukbezochte plaatsen.

Aandachtspunten

 • Volg in eerste instantie de richtlijnen van de lokale overheid op over het organiseren van activiteiten. Doe hierover navraag.
 • Let op voor kwetsbare mensen. We weten dat bij COVID-19 vooral oudere mensen een hoger risico hebben ernstig ziek te worden. Kinderen worden meestal niet erg ziek door COVID-19, maar kunnen de ziekte wel verspreiden (ook als ze weinig of geen symptomen hebben). Kinderen dicht samenbrengen met ouderen (65+) is daarom geen goed idee.
 • Voorzie voldoende zeep en papieren handdoeken, en vuilnisbakken die goed afsluiten en regelmatig geledigd worden. Klik hier voor affiches met instructies 'Hoe was ik mijn handen correct? '. Hang ze goed zichtbaar op.
 • Zorg voor voldoende verluchting in de locatie. Tijdens de pauze even ramen en deuren openzetten kan al helpen.
 • Schud geen handen, omhels elkaar niet en geef geen kussen.
 • Maak maximaal gebruik van je lokaal. Als je de mogelijkheid hebt om stoelen en tafels iets ruimer te plaatsen, moet je dit zeker doen.

Relevante bronnen en interessante links

Federale regelgeving:
 • https://www.info-coronavirus.be/nl/
  De algemene website van de federale overheid met al het nieuws over COVID-19. Hier vind je de algemeen geldende regels, de laatste nieuwsupdates en een uitgebreide FAQ). Voor kwb zijn vooral het Basisprotocol cultuur en de Sectorgids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten belangrijk (zie verder).
 • https://www.covideventriskmodel.be/
  Het COVID Event Risk Model (CERM) helpt je om een event COVID-veiliger te maken. De tool is bedoeld voor grotere evenementen met publiek (meer dan 50 personen). Het CERM is een leer- en beheermodel voor jullie als organisator, en een adviesmodel voor de overheden. Het veiligheidslabel dat je analyse oplevert, zegt niets over of je evenement al dan niet kan doorgaan. Die beslissing hierover ligt op gemeentelijk niveau. Je vraagt voor je evenement dus toestemming aan je lokaal bestuur. Ga er wel van uit dat je wellicht eerst groen licht zal moet krijgen in het CERM.
 • https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/coronavirus-de-antwoorden-op-al-je-vragen
  Hier kan je alle ministeriële besluiten raadplegen.
Sectorprotocollen sociaal-cultureel werk:
Sectorprotocollen sport:
Andere interessante links: