Kwb in tijden van corona

Beste kwb-bestuurslid,

Het voorbije jaar is allesbehalve evident geweest. De kwb-werking zoals we ze kenden kwam op de helling te staan, en jullie moesten op zoek naar creatieve manieren om buurten bruisend te houden.
Ook de komende maanden zullen we nog rekening moeten houden met corona, al blikken we wel reeds hoopvol vooruit naar het moment dat er voor verenigingen als kwb weer meer mogelijkheden zullen zijn en we weer zullen mogen doen waar we goed in zijn: mensen op een leuke, gezellige manier samenbrengen.
Tot het zover is, en ook daarna, willen we jullie echter blijven ondersteunen. Op deze pagina bundelen we alle info en tips over de lopende coronamaatregelen. Je vindt er ook ons aanbod aan gratis coronaveilige activiteiten, en info over de activiteitenbon.
Hou het veilig, en hou vol. Dan kunnen we er binnenkort weer tegenaan.

Een helpdesk voor al je vragen

Meer info →

Vier gratis activiteiten voor jouw afdeling

Meer info →

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Meer info →

Zes maanden uitgebreide verzekering

Meer info →

Helpdesk

Voor al jullie vragen is er de kwb-helpdesk. Hieronder kan je al wat recent en relevante informatie vinden die van belang is voor je kwb-actviteiten.
Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Je kan met al je vragen over corona en kwb terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je vraag wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Nieuwsupdate

Verlenging huidige coronamaatregelen tot 1 april

De huidige coronamaatregelen gelden tot 1 april. Deze maatregelen houden in dat er georganiseerde activiteiten binnen een vereniging momenteel niet mogelijk zijn. Uiteraard kunnen alternatieven als luistertochten of vrije wandelingen wel. Weet je niet goed wat er kan en wat niet? Wij zetten de voornaamste dingen op een rijtje.
Staat de info die je nog hebt hier niet tussen, of twijfel je toch nog? Contacteer je ondersteuner of onze helpdesk!


Verlenging huidige coronamaatregelen tot 1 maart

Eergisteren werd bekend dat de huidige coronamaatregelen alvast worden verlengd tot 1 maart. Afdelingen die in deze periode een activiteit bij uit het nationale kwb-aanbod geboekt hadden, worden gecontacteerd en kunnen deze activiteit kosteloos annuleren.
Dat betekent echter niet dat je niets kan doen. Op https://programma.kwbeensgezind.be/gratisactiviteiten/ ontdek je onze gratis en 100% coronaveilige activiteiten: een griezel- of paastocht, online kooklessen en digitale workshops rond de verkeersregels. Welke activiteit kiezen jullie?


Beste bestuurslid,

Wellicht gaan in normale tijden ook jij en je medebestuursleden in november op pad om bij je leden het lidgeld te gaan ophalen. Om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raden we op dit moment huisbezoeken sterk af.

Hoe kan je het dan wel aanpakken?

Op onze website vind je verschillende soorten modelbrieven die je per post of mail aan je leden kan bezorgen met de vraag om het lidgeld te storten. 100% coronaveilig. Op vraag drukken we ze zelfs voor je afdeling af.

Uiteraard kan je zo’n brief vergezeld laten gaan van een mail, telefoontje, sms, Whatsapp … Zo wordt jullie vraag al heel wat persoonlijker, én zorg je in deze rare tijden voor wat persoonlijk contact met je leden - een winwin!

Weet je niet goed hoe je twijfelaars over de streep moet trekken? Een helder overzicht van alle goede redenen om kwb-lid te blijven, vind je in onze gespreksfiche.

Hou het gezond en veilig!


Update 31/10

Zoals de laatste dagen steeds duidelijker werd, gaat ons land voor een tijdje terug in lockdown. Een jammerlijke maar noodzakelijke beslissing. Meer dan ooit kleuren de coronacijfers bloedrood. We hopen dat iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houdt zodat we binnen afzienbare tijd elkaar terug mogen ontmoeten.

Wees verstandig en hou het veilig.


UPDATE 28/10

Op 27 oktober, verstrengde de Vlaamse regering de coronamaatregelen. Evenementen en culturele activiteiten zoals die van kwb kunnen voorlopig niet meer doorgaan.
Kwb schrapt daarom alle activiteiten met lesgevers of materiaal uit het nationale aanbod, voorlopig tot en met 30 november. Afdelingen die een boeking in deze periode hadden, worden door de administratie op de hoogte gebracht. Eventuele (annulatie)kosten van materiaal of lesgevers hiervoor worden door kwb gedragen.

De verstrengde maatregelen betekenen niet dat je als afdeling niets meer kan doen. Onze 4 gratis coronaveilige activiteiten kunnen gewoon doorgaan.

 • De kooklessen en de workshop wegcode vinden volledig digitaal plaats.
 • Afdelingen die ‘Sint online’ of de ‘Winterse griezeltocht’ organiseren, krijgen informatie over hoe ze dit veilig en met respect voor de maatregelen kunnen organiseren. Waarmee je rekening moet houden, kan je lezen op webpagina van de desbetreffende activiteiten: https://programma.kwbeensgezind.be/gratisactiviteiten/.

Hou het veilig!


Geen culturele activiteiten meer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vanaf vandaag, maandag 26 oktober, gelden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest strengere coronamaatregelen.
Alle culturele activiteiten zijn tijdelijk opgeschort waardoor kwb-activiteiten voorlopig niet meer kunnen doorgaan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Wijzigingen op 23 oktober

In code rood, waar we nu inzitten, mag je als kwb-afdeling nog steeds activiteiten organiseren. Er zijn echter wel enkele belangrijke wijzigingen in de maatregelen die hiervoor gelden. Die veranderingen gelden vanaf 23 oktober, 18u en tot minstens 19 november.

Tien vierkante meter per persoon

Het maximaal aantal toegelaten deelnemers voor een activiteit is nu afhankelijk van je zaal. Voor elke aanwezige (inclusief kinderen, helpers, sprekers ...) moet tien vierkante meter ruimte zijn, ook bij een zittende activiteit én bij vergaderingen, en zowel bij binnen- als buitenactiviteiten. Daarbovenop geldt er een beperking van 200 mensen voor binnen- en 50 mensen voor buitenactiviteiten.

Drank en eten verboden

Het aanbieden of verkopen van eten en drank is verboden. Deelnemers mogen wel zelf een flesje water of frisdrank meenemen.

Mondmaskerverplichting gedurende de volledige activiteit

Iedereen moet steeds een mondmasker dragen, ook wanneer de sociale afstand gewaarborgd is.

1,5 meter afstand in elke richting

Naast, voor én achter een persoon/bubbel moet steeds anderhalve meter afstand zijn tot de volgende persoon/bubbel.

Reizen in groep wordt ten strengste afgeraden, ook in het binnenland

Ook het opmaken van een risicoanalyse en draaiboek, aanduiden van een aanspreekpunt en registeren en gedurende 14 dagen bijhouden van de deelnemersgegevens blijven verplicht, net als alle basisregels.

Graag alles nog eens op een rijtje en/of meer uitleg over evenementen? Klik hier!

Het volledig basisprotocol Cultuur kan je hier lezen.


Nieuwe coronamaatregelen op maandag 19 oktober

Sinds vandaag zijn er strengere coronamaatregelen van kracht. Voor de sector van het sociaal-cultureel werk, waartoe ook kwb behoort, verandert er deze week nog niets. Er wordt volop gewerkt aan een nieuwe versie van het Basisprotocol Cultuur.
Begin volgende week hoor je daar meer over, maar intussen geven we jullie wel graag al enkele richtlijnen en aandachtspunten mee.

Rommelmarkten en ledenfeesten of recepties zijn de komende maand verboden. Alle andere activiteiten mogen (voorlopig) doorgaan.

Het aanbieden van eten en drinken tijdens een activiteit wordt ten strengste afgeraden. Hoewel het voor sociaal-culturele activiteiten niet 100% duidelijk is, kiest kwb ervoor om de veiligheid van de deelnemers voorop te plaatsen.
Kooklessen kunnen in principe dus doorgaan, maar erna samen eten of iets drinken niet. Toch zin in samen koken? Boek een gratis online kookles!

Ook wat betreft sport zal er aan het einde van deze week meer duidelijkheid zijn. Verwacht wordt dat ook daar een verstrenging zal plaatsvinden.

Vraag ook steeds raad bij je gemeente/cultuurdienst voor je iets organiseert!


Hoe blijven we sporten na 14 oktober?

Voor de sportieve activiteiten die in de buitenlucht plaatsvinden, wijzigt er niets. Deze mogen nog steeds met contact beoefend worden.

Ook kan er indoor nog steeds lijndans, gym, petanque... georganiseerd worden.
Indoor geldt de regel dat je enkel contactloos mag sporten.
Speel je volleybal, netbal, ...?
Dan kan je wel nog samenkomen om contactloos te trainen!

Wedstrijdvormen zijn verboden.
De volleybalcompetities in West-Vlaanderen en Antwerpen worden opgeschort tot minstens het einde van de herfstvakantie (8/11).

Denk eraan om gedeeld materiaal steeds voldoende te ontsmetten voor, tijdens en na gebruik.
Kleedkamers en douches zullen niet meer toegankelijk zijn.

De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat je met je sportclub of afdeling nog steeds voldoende sportieve activiteiten kan organiseren!

Hou je gezond en blijf vooral bewegen!


Op 6 oktober kondigde de regeringen van ons land verstrengde coronamaatregelen aan. Zoals altijd worden die maatregelen vandaag omgezet in een ministerieel besluit, maar zoals we er nu zicht op hebben, kunnen we met vrij veel zekerheid zeggen dat die verstrengde maatregelen geen impact hebben op de regels die gelden voor cultuur (basisprotocol cultuur).

Wel is het zo dat als je op café gaat in het kader van een socio-culturele activiteit, je je natuurlijk ook zal moeten houden aan de regel dat er maximaal 4 mensen aan een tafel mogen zitten (vanaf vrijdag 9 oktober). En sowieso geldt in deze situatie, en op elk ander moment van je activiteit, dat je de regels van het basisprotocol cultuur moet volgen en dus 1,5m afstand bewaren tussen mensen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan alle cafés én feestzalen dicht in de strijd tegen het coronavirus vanaf donderdag 8 oktober om 7 uur 's morgens.


Sinds 1 oktober is er een nieuwe regelgeving in voege betreffende ledenfeesten (of feesten waar eten en drinken de hoofdactiviteit is).
Eten en drinken mag, maar hou rekening met het volgende:

 1. Op socioculturele activiteiten (waar eten en drinken niet de hoofdactiviteit is!) in het mogelijk om eten en drinken te serveren volgende de geldende horecaregels. Een hapje en een drank kan dus zonder probleem.
 2. Banketten of recepties die je organiseert voor je eigen leden, worden beschouwd als een receptie of banket met privékarakter en kan dus maar voor maximum 10 personen. Als er echter met een professionele cateraar gewerkt wordt, is er geen beperking op het aantal aanwezigen (beslist door het ministerieel besluit)! De horecaregels en het basisprotocol cultuur zijn verder van toepassing.
 3. Andere recepties en banketten (zoals buurtfeesten, eetfestijnen …) die publiekelijk toegankelijk zijn vallen wel onder de regels voor evenementen maar zijn ook verplicht om professionele catering te voorzien (want eten en drinken staat centraal).

Meer info: zie verder onder 'Wat met eten en drinken' en in de vernieuwde brochure 'Coronaproof activiteiten organiseren'


Sinds 30 september kan elke Belg ‘Coronalert’ downloaden op zijn of haar smartphone. Die anonieme app van Sciensano moet helpen COVID-19 te bestrijden door mensen te waarschuwen wanneer ze een hoog risicocontact hadden. Ook coronatestresultaten kan je via de app ontvangen.
Download jij hem ook en help je zo mee in de strijd tegen corona? Je vindt de app in de Play Store (Android) of in de App Store (iPhone) door te zoeken op ‘coronalert’


Op 23 september kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen om een langetermijnvisie uit te werken voor het risicobeheer van de verspreiding van COVID-19.

Voor de werking van kwb is er op heden weinig tot geen verandering merkbaar. De gedane versoepelingen spelen zich voornamelijk af in de privésfeer. De bestaande regels voor evenementen met publiek blijven voorlopig van toepassing tot de bevoegde ministers van de verschillende sectoren de regels herwerken met lange termijnuitzichten.

Bij wijzigingen die betrekking hebben tot de werking van kwb, wordt u zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Maar voor nu: plan vooral verder en hou je aan de basisregels omtrent hygiëne, afstand en het dragen van een mondmasker.

(Bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-23-09/).

Welke regels moet je volgen?

Aan welke regels moet je je als kwb-afdeling houden bij het (veilig) organiseren van activiteiten?
Globaal gezien zijn er 3 niveaus van regelgeving

 1. Federaal: de algemeen geldende overheidsmaatregelen en -adviezen die zijn bepaald door de Nationale Veiligheidsraad. Belangrijk is om je aan de 6 gouden regels te houden:
  • Respecteer de hygiëneregels.
  • Doe je activiteiten liefst buiten.
  • Denk aan kwetsbare mensen.
  • Hou afstand (1,5 m).
  • Beperk je nauwe contacten.
  • Volg de regels over bijeenkomsten.
 1. Sectoraal: per sector worden protocollen of afspraken opgesteld. Voor kwb zitten de belangrijkste richtlijnen in het Basisprotocol cultuur. Kwb maakte er een samenvatting van, kort en behapbaar voor iedereen. Het volledige basisprotocol vind je hier.
 1. Lokale besturen en gouverneurs: gemeenten en provincies kunnen nog extra maatregelen en voorwaarden opleggen. Informeer je altijd eerst bij de cultuurdienst van je gemeente, of bij de sportdienst voor sportactiviteiten!

Hoe moet ik een activiteit organiseren?

Activiteiten tot maximaal 50 personen (begeleiders en kinderen onder de 12 inbegrepen) mogen plaatsvinden, op voorwaarde dat alle veiligheids- en hygiënemaatregelen worden nageleefd en er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Belangrijk is dat …

Hou ook steeds rekening met deze vijf algemene principes:

 • Hou 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondmasker als er niet voldoende afstand gehouden kan worden.
 • Ventileer je lokaal geregeld.
 • Hou je aan de hygiëneregels.
 • Beperk contact: hou rekening met risicopatiënten, mix geen generaties en voorzie 4 vierkante meter per persoon (10 bij activiteiten waarbij deelnemers zich in de ruimte bewegen).

In de brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’ lees je er alles over. Informeer ook steeds je deelnemers over de maatregelen die je neemt, zowel voor als tijdens de activiteit. Maak daarvoor gebruik van de aangeboden affiches en banners.

Nuttige hulpmiddelen

Brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’
Checklist voor een veilige kwb-activiteit: gebruik dit als basis voor je draaiboek
Online tool 'Veilige activiteiten': hiermee maak je een risicoanalyse
Coronagids: wat moet er in draaiboek?
Aanwezigheidslijst
Coronamaatregelen affiche A3
Affiche voorzorgsmaatregelen
Coronamaatregelen banner
Coronamaatregelen banner langwerpig

Voor grotere evenementen met publiek (maximum 200 personen binnen en 400 buiten) verwijzen we je graag door naar het Exitprotocol eventsector. Een risicoanalyse met de Covid Event Risk Model is voor zo’n evenement verplicht.

Doe eerst en vooral navraag bij je eigen gemeente (dienst cultuur of sport) wat de lokale voorwaarden en regels zijn om een activiteit of evenement te organiseren!

Eenvoudig en overzichtelijk: de regels op 1 pagina

De voornaamste aandachtspunten om een activiteit te organiseren zet kwb hier netjes op een rijtje per soort activiteit.

Wat met sport?

Hieronder de belangrijkste maatregelen en aandachtspunten bij het organiseren van een sportactiviteit:

 • Alle organisatoren van indoor sportactiviteiten worden opgeroepen om zo veel mogelijk sportactiviteiten outdoor te organiseren en om zoals steeds de afstandsregels, conform de opgestelde protocollen, te respecteren.
 • Het is nog steeds toegestaan om in georganiseerd verband te sporten met maximaal 50 mensen, maar we raden echter aan om de groepen zo klein mogelijk te houden.
 • Het is verplicht om de contactgegevens van één deelnemer (naam en telefoonnummer en/of e-mail) per huishouden te registreren met het oog op contact tracing.
 • De lokale en provinciale besturen kunnen strengere regels opleggen op hun grondgebied. Neem dus steeds contact op met jullie lokale overheid en informeer je over de geldende regels op het grondgebied.
 • Er is een draaiboek ‘code oranje’ beschikbaar. De hoop is er om sporten zo lang als kan mogelijk te maken, maar bij een wijziging van kleurcode zullen bepaalde sportieve activiteiten niet meer kunnen plaatsvinden. Het oranje scenario omvat onder meer: de stopzetting van alle indoor en outdoor sportactiviteiten met fysiek contact; het handhaven van anderhalve meter afstand tussen sporters onderling en tussen sporters en begeleiders (minimaal 1,5 m) behalve voor kinderen tot en met 12 jaar; de stopzetting van competitiesporten waar fysiek contact niet vermeden kan worden enzovoort.

FALOS-SPORT+ en OKRA-SPORT+ hebben voor tal van sportactiviteiten (wandelen, fietsen, Kubb, volleybal …) sportspecifieke maatregelen en adviezen opgesteld. Je kan ze raadplegen via deze link.

Wat met drinken en eten?

Ledenfeesten, banketten of recepties zijn verboden tot 16 november.

Het aanbieden van eten en drinken op culturele activiteiten wordt ook ten strengste afgeraden! Hoewel dit voor sociaal-culturele activiteiten niet 100% duidelijk is, kiest kwb ervoor om de veiligheid van de deelnemers voorop te plaatsen. In dit opzicht kunnen kookworkshops nog doorgaan, rekening houdende met de afstand tussen de kookplaatsen, maar samen tafelen of iets drinken niet.

 

Wat met een groepsuitstap?

Georganiseerde culturele activiteiten kunnen plaatsvinden onder begeleiding van een verantwoordelijke en met een gezelschap van maximaal 50 personen, waarbij de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd. In de praktijk zal het echter niet haalbaar zijn voor bezoekers om zich met een groep van 50 personen in een (al dan niet openbare) ruimte te verplaatsen én tegelijk de afstandsregels te respecteren. Hiervoor moet immers gerekend worden op een oppervlakte van minstens 4 vierkante meter per persoon (= 200 vierkante meter voor een groep van 50 mensen). Toerisme Vlaanderen adviseert om gegidste activiteiten te beperken tot 20 personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend).

Deelnemers aan culturele- en vrijetijdsactiviteiten moeten bovendien een mondmasker dragen in musea, openbare gebouwen en andere drukbezochte plaatsen.

Aandachtspunten

 • Volg in eerste instantie de richtlijnen van de lokale overheid op over het organiseren van activiteiten. Doe hierover navraag.
 • Let op voor kwetsbare mensen. We weten dat bij COVID-19 vooral oudere mensen een hoger risico hebben ernstig ziek te worden. Kinderen worden meestal niet erg ziek door COVID-19, maar kunnen de ziekte wel verspreiden (ook als ze weinig of geen symptomen hebben). Kinderen dicht samenbrengen met ouderen (65+) is daarom geen goed idee.
 • Voorzie voldoende zeep en papieren handdoeken, en vuilnisbakken die goed afsluiten en regelmatig geledigd worden. Klik hier voor affiches met instructies 'Hoe was ik mijn handen correct? '. Hang ze goed zichtbaar op.
 • Zorg voor voldoende verluchting in de locatie. Tijdens de pauze even ramen en deuren openzetten kan al helpen.
 • Schud geen handen, omhels elkaar niet en geef geen kussen.
 • Maak maximaal gebruik van je lokaal. Als je de mogelijkheid hebt om stoelen en tafels iets ruimer te plaatsen, moet je dit zeker doen.

Relevante bronnen en interessante links

Federale regelgeving:
 • https://www.info-coronavirus.be/nl/
  De algemene website van de federale overheid met al het nieuws over COVID-19. Hier vind je de algemeen geldende regels, de laatste nieuwsupdates en een uitgebreide FAQ). Voor kwb zijn vooral het Basisprotocol cultuur en de Sectorgids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten belangrijk (zie verder).
 • https://www.covideventriskmodel.be/
  Het COVID Event Risk Model (CERM) helpt je om een event COVID-veiliger te maken. De tool is bedoeld voor grotere evenementen met publiek (meer dan 50 personen). Het CERM is een leer- en beheermodel voor jullie als organisator, en een adviesmodel voor de overheden. Het veiligheidslabel dat je analyse oplevert, zegt niets over of je evenement al dan niet kan doorgaan. Die beslissing hierover ligt op gemeentelijk niveau. Je vraagt voor je evenement dus toestemming aan je lokaal bestuur. Ga er wel van uit dat je wellicht eerst groen licht zal moet krijgen in het CERM.
 • https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/coronavirus-de-antwoorden-op-al-je-vragen
  Hier kan je alle ministeriële besluiten raadplegen.
Sectorprotocollen sociaal-cultureel werk:
Sectorprotocollen sport:
Andere interessante links:

Gratis activiteiten voor jouw afdeling

We zijn er zeker van dat je leden er alle begrip voor zullen hebben dat er dit jaar weinig georganiseerd kon worden, maar we willen jullie als afdeling niettemin uitdagen om toch nog enkele activiteiten op het programma te zetten. Daarom kan je nog tot en met 31 maart voor je leden gratis een online kookles of digitale workshop ‘Opfrissing van de wegcode’ organiseren. Zonder je zorgen te moeten maken over het coronavirus.
Ontdek er alles over en doe je aanvraag op programma.kwbeensgezind.be/gratisactiviteiten.

Ondersteuning bij het veilig maken van je activiteiten

Organiseer je als afdeling een kaartnamiddag of infoavond, dan komen we je graag helpen om die veilig te organiseren én ontvang je een gratis coronapakket met ondersteuningsmateriaal, zodat je zeker voldoet aan de veiligheidsnormen.

Daarnaast kan je uiteraard ook terecht op onze online tool ‘Veilige activiteiten’. Met deze tool zie je in enkele muisklikken waar je moet op letten om je activiteit zo veilig mogelijk te maken. Ook in de brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’ vind je heel wat tips om je activiteiten veilig te maken.

Registratie van de deelnemers op kwb-activiteiten

Je ziet ze al in heel wat cafés en restaurants: QR-codes waarmee je je kan registreren in het kader van de corona-contact tracing. Als bezoeker scan je de code, geef je op de webpagina je gegevens in en stuur je ze door. Vervolgens worden je gegevens 14 dagen op een server opgeslagen en vervolgens automatisch verwijderd.
Kwb heeft nu een eigen, gelijkaardige tool voor kwb-activiteiten. Je kan die gratis gebruiken en zo het (verplichte) registreren handiger (en veiliger) laten verlopen.

Wil je de tool gebruiken? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zij zorgt dat je de QR code voor jouw afdeling ontvangt, de link om de registraties te raadplegen en een korte handleiding.

Praktisch:

Een activiteitenbon van 5 euro voor elk kwb-gezin

Elk kwb-gezin krijgt bij Raak januari een activiteitenbon van 5 euro. Die kunnen ze gebruiken voor een activiteit naar keuze die jouw afdeling organiseert voor 31 december 2021. Kwb nationaal betaalt jullie de ingezamelde bonnen terug. Op die manier geven we niet enkel een financiële return aan de kwb-leden, maar stimuleren we hen ook om deel te nemen aan jullie activiteiten. Zo slaat je afdeling twee vliegen in één klap.

Praktisch: wat moet je als afdeling doen?:

 • De activiteiten waarvoor de bon gebruikt kan worden registreren in Korpus.
 • Promotie maken voor het gebruik van de bon.
 • De originele en correct ingevulde bonnen inzamelen.
 • De bonnen per post of via je afdelingsondersteuner bezorgen aan: kwb algemeen secretariaat, t.a.v. de boekhouding, U. Britsierslaan 5, 1030 Schaarbeek.
 • Na controle wordt het correcte bedrag gestort op de afdelingsrekening.

Zes maanden uitgebreide verzekering

Vanaf 1 oktober wordt een half jaar lang de beperking op het aantal verzekerde fiets- en wandeltochten opgeheven. Tot en met 31 maart kan je dus zoveel wandelingen en fietstripjes organiseren als je maar wil, zonder dat je hier na drie stuks een extra verzekering voor moet afsluiten. Dit valt binnen de kwb-ledenverzekering en is geldig voor kwb-leden en gezinsleden. Voor niet-leden moet zoals gebruikelijk wel een éénmalige sportactiviteitenverzekering afgesloten worden.

Het lidgeld innen bij je leden

Ook om je een handje te helpen voor het vragen van het lidgeld aan je leden ontwikkelde we enkele hulpmiddelen.

 • Een brochure met praktische info én tips voor het innen van de bijdrage.
 • Een korte gespreksfiche voor bestuursleden met wat argumenten om te gebruiken als je contact opneemt met je leden om hen te vragen hun lidmaatschap te vernieuwen.
 • Een brief met een boodschap van de algemeen voorzitter, die je kan aanvullen met een eigen boodschap en/of je eigen contactgegevens. Je kan de brief downloaden of laten printen en opsturen voor ons secretariaat.
 • Enkele voorbeeldtekstjes voor in je eigen krantje, op je website, op je Facebookpagina … om je leden te enthousiasmeren en motiveren, je die naar believen kan aanpassen.

Praktisch: