Corona en kwb: dit moet je weten

De huidige overheidsmaatregelen in de strijd tegen corona zullen nog een tijdje aanhouden. Het is de maatschappelijke plicht van kwb om het algemeen belang en de volksgezondheid voorop te stellen.

Sinds 1 juli mogen ‘sportieve of culturele activiteiten’ terug doorgaan, voor een groep van maximaal 50 personen. Als kwb-groep mag je vanaf dan dus terug kleine(re) kwb-activiteiten organiseren, met respect voor alle veiligheids- en hygiënemaatregelen. Anderhalve meter afstand en mondmaskerdracht gedurende de hele activiteit zijn hierbij wel verplicht! Is er drank of eten op je activiteit, dan moet je bovendien ook de corona-horecaregels naleven.

Hoe je dit veilig doet, lees in je in onze brochure ‘Coronaproof activiteiten organiseren’. En ook op de website Ik Organiseer vind je allerlei nuttige informatie.

Bestuursvergaderingen kunnen, ongeacht het aantal aanwezigen, opnieuw. Uiteraard hou je hierbij wel de veiligheidsmaatregelen in acht: zieken blijven thuis, was of ontsmet de handen bij binnen- én buitengaan, hou anderhalve meter afstand en draag gedurende de hele vergadering een mondmasker. Registreer ook wie aanwezig was op de vergadering; dit maakt eventuele contact tracing later veel eenvoudiger. Bij mooi weer heeft buiten vergaderen de voorkeur.

Ook sporttrainingen en -lessen zijn (onder bepaalde voorwaarden) opnieuw toegestaan. Een overzicht van alle richtlijnen en tips per sport vind je in dit document.

Ook de Smaakmakers-avonden kunnen niet doorgaan zoals voorzien en worden verplaatst naar oktober, meer bepaald op

 • donderdag 15 oktober in Gent (vormingscentrum Guislain)
 • vrijdag 23 oktober in Berkenbos (Zaal Ons Huis)
 • dinsdag 27 oktober in Malle (provinciaal vormingscentrum)
 • woensdag 28 oktober in Lichtervelde (OC De Schouw)
 • vrijdag 30 oktober in Vlezenbeek (OC Merselborre)

Voor Raak verandert er niets: alle voorbije nummers werden gedrukt en verdeeld. Hoewel het bussen hiervan tijdens een fiets- of wandeltochtje geen gezondheidsrisico's inhoudt voor wie de regels rond 'social' distancing' respecteert, hebben we ook alle begrip voor wie dat niet ziet zitten. Daarom stelden we de drie voorbije Raaknummers integraal online beschikbaar: Raak aprilRaak mei en Raak juni. Ook de edities van het najaar zal je digitaal kunnen lezen. De papieren exemplaren kunnen dan op een later moment verspreid worden.

Het kwb-personeel volgt al zeker tot en met eind augustus een aangepast werkregime, maar blijft natuurlijk bereikbaar via mail en telefoon. We doen ons uiterste best om jullie in deze ongewone situatie te ondersteunen.
Uiteraard volgen we ook de situatie en richtlijnen van de overheidsdiensten op, en zullen we indien nodig opnieuw communiceren via deze webpagina.

Vragen over onze aanpak? Neem contact op met Steven Buelens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor meer info rond corona kan je terecht op https://www.info-coronavirus.be/nl.

Bedankt voor jullie medewerking,
en zorg goed voor elkaar,
Wim Verlinde
algemeen voorzitter kwb vzw

Aandachtspunten

 • Volg in eerste instantie de richtlijnen van de lokale overheid op met betrekking tot organiseren van activiteiten. Doe navraag.
 • Let op voor kwetsbare mensen. Bij COVID-19 weten we dat vooral oudere mensen een hoger risico hebben op ernstige ziekte. Kinderen worden niet ernstig ziek door COVID-19, maar kunnen de ziekte wel verspreiden (ook als ze weinig of geen symptomen hebben). Kinderen dicht samenbrengen met ouderen (65+) is geen goed idee.
 • Voorzie voor de aanwezigen voldoende zeep, papieren handdoeken en vuilnisbakken die goed afsluiten en regelmatig geledigd worden. Klik HIER voor affiches met instructies 'Hoe was ik mijn handen correct? '. Hang deze affiches goed zichtbaar op.
 • Zorg voor voldoende verluchting in de locatie. Tijdens de pauze even ramen en deuren open zetten kan al helpen.
 • Schud geen handen, omhels elkaar niet en geef geen kussen.
 • Maak maximaal gebruik van je lokaal. Als je de mogelijkheid hebt om stoelen en tafels iets ruimer te plaatsen moet je dit zeker doen.

Parameters die bepalend zijn in de verspreiding van Corona

 • aantal personen dat samenkomt (hoe meer personen die samenkomen, hoe groter het risico)
 • intensiteit van het contact tussen, nabijheid van de mensen die samenkomen (minder dan een meter afstand tussen elke persoon)
 • duur van het contact (hoe langer de activiteit duurt, hoe groter het risico)
 • beslotenheid ruimte (voldoende ventilatie is belangrijk)
 • leeftijdsmix (activiteiten waar kinderen en ouderen samenkomen zijn te vermijden)
 • haalbaarheid van de maatregelen
 • noodzakelijkheid of uitstelbaarheid van een activiteit (alles wat kan uitgesteld worden, wordt beter uitgesteld)