Voorwoord Raak Maart 2020

Mannen kunnen maar 1 ding tegelijk …?

Het idee is dat een vrouw, in tegenstelling tot een man, wel twee (of meer!) dingen tegelijk kan doen en dus veel efficiënter is.
Klinkt op zich vrij logisch, toch? Maar het is niet waar, het is een mythe. Het maakt weinig uit of je man of vrouw bent, bijna niemand kan multitasken.

Er is al heel wat onderzoek verricht rond dit thema en de conclusies wijzen allemaal in dezelfde richting. Studies tonen aan dat slechts een heel klein percentage van de mensen (2%) effectief meerdere taken tegelijkertijd kan uitvoeren.
Ons werkgeheugen kan slechts één element tegelijk kan bevatten. Als we er meerdere moeten onthouden, slaan we die op in ons langetermijngeheugen. Het terughalen van die informatie kost tijd en leidt tot fouten.
Het verschil tussen het werkgeheugen en het langetermijngeheugen kan ik misschien het best uitleggen aan de hand van de vergelijking met een computer. Daarop gaat schakelen tussen programma’s die al open staan (in het werkgeheugen zitten) redelijk snel, maar een nieuw programma openen (vanuit het lange termijngeheugen) kost tijd.

Dit is dus wat switchtasken met je doet. Elke keer dat je wisselt tussen taken kost dit je tijd en energie. Je hersenen moeten zich immers opnieuw instellen voor deze taak, andere informatie klaar hebben staan en andere denk-onderdelen activeren.
Rekening houdend met het feit dat je een mens bent, en geen computer, wil je dus zo veel mogelijk singletasken. Met andere woorden: simpelweg één ding tegelijk doen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is voor ieder mens, maar zeker voor ouders, bijna van levensbelang om voldoende tijd in te plannen waarin je wél kan serieel monotasken: een taak afronden voordat je aan de volgende begint. Dat kan door bijvoorbeeld concentratietaken thuis te plannen op momenten dat de kinderen slapen of van huis weg zijn, en de boel even de boel te laten als je lekker met je kind aan het spelen bent. Niet alleen ondervind je hierdoor veel meer voldoening van je bezigheden, je krijgt ook echt meer voor elkaar.
Zo min mogelijk switchtasken en zoveel mogelijk monotasken is dus de boodschap! En voor degenen die nog op zoek zijn naar situaties waarin je wel kan multitasken: een kop koffie drinken en een chocoladereep aanvallen kunnen passen perfect samen in je werkgeheugen!

Delen