Voorwoord Raak februari 2020

Lachen is gezond!

Lachen is gezond, zegt men. Maar waaruit bestaat het heilzame effect ervan op de gezondheid? Hoe komisch het misschien ook klinkt: er wordt serieus onderzoek gedaan naar de verschillende effecten van het lachen. Deze tak van wetenschap wordt ‘gelotologie’ genoemd. Die vakterm is afgeleid van het Griekse ‘gelos’, wat ‘lachen’ betekent.

Lachen is niet alleen leuk op het moment zelf, maar ook je gezondheid heeft er baat bij. Onderzoekers hebben ontdekt dat vrolijke mensen gezonder zijn dan piekeraars, en mensen die veel lachen een beter immuunsysteem hebben. Ook zijn er positieve effecten op de bloeddruk en bloedvaten bekend, en zou het de luchtwegen beschermen tegen infecties. Daarnaast lijkt lachen ook stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid te verminderen.
Tijdens het lachen produceren je hersenen immers het 'gelukshormoon' endorfine. Die stof werkt ontspannend en pijnstillend. Daarnaast worden er extra witte bloedcellen aangemaakt, en zet je met lachen heel veel spieren in beweging. Alleen in je gezicht zeker vijftien, en ook je buikspieren en middenrif spannen aan.

En lachen heeft ook nog invloed op een ander hormoon: cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Dat beschadigt de neuronen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor leren en geheugen. Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat lachen de cortisolproductie vermindert, en ook de schade die cortisol veroorzaakt in de hersenen beperkt.

Door lachen kunnen grote problemen ineens een stuk kleiner lijken

Er gebeurt dus nogal wat in je lichaam als je lacht, met veelal positieve gevolgen. Je hersenen weten namelijk wanneer je lacht, en dat brengen zij automatisch in verband met een positieve stemming.

Op doktersvoorschrift: meer lachen!

Humor kan je bovendien ook helpen om met een beetje afstand naar jezelf te kijken. Door lachen kunnen ‘grote’ problemen ineens een stuk kleiner lijken en moeilijkheden te overwinnen. Lachen kan je ook creatiever en alerter maken. De meeste effecten van lachen zijn overigens tijdelijk. Voor een optimaal resultaat moet je dus véél lachen!

Maar dat is nog niet alles: lachen maakt je ook aantrekkelijker. Zelfs de knapste mensen zijn minder mooi met een chagrijnige gezichtsuitdrukking. En vergeet ook niet dat mensen graag imiteren. Glimlach dus eens naar mensen met een norse gezichtsuitdrukking; wie weet is je glimlach besmettelijk!

Even serieus… Laten we onszelf (en onze reactie op gebeurtenissen en anderen) wat minder serieus nemen! Grote eetlepel zelfspot, twee eenheden betrekkelijkheid, flinke snuif zelfrelativering en theelepeltje ironie. Met enige regelmaat serveren op een bedje van absurdisme (en indien gewenst met een luchtige dressing van cynisme).

Lachen

Als ik je zie lachen dan ben ik gelukkig.
Als ik je kan doen lachen dan ben ik dolgelukkig.
Al wij samen lachen dan ben ik overgelukkig.

Kris Delember

Delen