Voorwoord Raak januari 2020

De kracht van een compliment!

Eerst en vooral: gelukkig nieuwjaar! Alweer een jaar voorbijgevlogen. Het gaat snel, heel snel. Zo snel dat we vergeten om af en toe eens stil te staan en elkaar complimenten te geven.

Wat is een compliment eigenlijk? Wel, het is een beleefde en positieve uitdrukking om iemands gedrag, vaardigheden of uiterlijk te prijzen. Dit kun je doen met woorden of non-verbaal, bijvoorbeeld door je duim op te steken, applaus of een schouderklopje te geven. Ik heb ze toch wat gemist in de samenleving anno 2019. We mogen best wat vaker complimentjes geven, want deze positieve feedback is gratis, eenvoudig en het kan veel opleveren.

Af en toe een compliment krijgen is belangrijk. Mensen zijn sociale wezens en hebben allemaal de behoefte om erbij te horen en door anderen gezien, begrepen en erkend te worden. Met het geven van een compliment geef je erkenning aan de ander. Je ziet de ander echt staan en spreekt je waardering uit. Het bevordert ook het vertrouwen.
Een ander groot voordeel is dat een complimentje geven makkelijk en gratis is, en het effect onbetaalbaar. Denk maar eens aan het laatste complimentje dat je kreeg: wat deed dat met je? Niets stimuleert meer en geeft meer energie. Het leuke is ook dat als je complimenten krijgt, je er zelf ook gemakkelijker geeft.
Ik zou het nog bijna vergeten: een compliment geven is ook leuk om te doen en het verlaagt bij jezelf stress en spanning, met een beter humeur als gevolg. Het verbreedt bovendien je eigen blikveld, omdat je gericht bent op zaken die goed gaan. Een beetje positivisme kan nooit kwaad.

Het ontvangen van een compliment heeft hetzelfde effect als een financiële beloning

Onderzoek heeft aangetoond dat het ontvangen van een compliment hetzelfde effect heeft als een beloning in de vorm van geld, maar het is een vak apart. Vaak worden we zo overrompeld door een compliment dat we ons gaan verontschuldigen. We verschuilen ons achter woorden als ‘ach, het was maar een kleine moeite’, ‘het stelde niet zoveel voor’ … Niet doen! Door te waarderen dat iemand je een compliment geeft, waardeer je niet alleen jezelf maar ook de ander.

Welk compliment heb jij ooit gekregen dat je nooit zal vergeten? Denk er eens over na, geniet er nogmaals van en schenk in 2020 ook zo’n gevoel aan iemand.

Delen