Aan tafel! Komen eten!

Voorwoord Raak september 2019

Het is zover! De vakantie is achter de rug en de normale gang van zaken doet opnieuw zijn intrede. De kinderen heen en weer rijden tussen al hun activiteiten, je huis netjes houden en omgaan met alle andere problemen die zich tijdens de dag voordoen ... Zo wordt samen eten al snel weer iets van het verleden. Jammer, want samen eten is belangrijk. Weet je waarom?

 

‘Aan de eettafel kom je meer te weten over je kinderen’

In het woord opvoeden zit niet voor niks ‘voeden’. Tijdens een maaltijd is het makkelijker praten over zwaardere onderwerpen als huisregels, emoties, de ups-and-downs van de dag ... Daarnaast is het ook een ideaal moment om je kinderen normen en waarden mee te geven. Uit onderzoek blijkt dat door aan de eettafel met elkaar te praten je je kinderen leert om sociaal te zijn en respect te hebben voor elkaar. Bovendien verrijkt het hun woordenschat en oefenen ze hoe ze zich op een goede manier kunnen uitdrukken. Leuk weetje: studies tonen aan dat samen eten ook tot betere cijfers op school leidt.

Verder kan samen eten ook zorgen voor gezonder eten op regelmatige tijdstippen. Wie samen eet, kookt vaak samen. Zo wordt er een evenwichtige maaltijd op tafel getoverd. Met anderen in de buurt zullen we bovendien meestal minder grote porties opscheppen, kauwen we beter en letten we meer op de voedingswaarde van wat we op tafel zetten. Daarenboven is gebleken dat mensen die gewend zijn om alleen te eten vaker op naar tussendoortjes grijpen dan mensen die eten associëren met samenzijn.

En ten derde is samen aan tafel zitten gewoon gezellig! Je leert elkaar beter kennen, komt meer te weten over je kinderen en hun vrienden, hoe ze het doen op school … En omgekeerd leren kinderen hun ouders beter kennen en begrijpen.

Het is duidelijk dat het goed is om met het hele gezin aan tafel te gaan, maar ik kan me goed voorstellen dat je je nu afvraagt hoe vaak je dan samen moet eten. Het antwoord? Dat mag je helemaal zelf weten. Onderzoekers zeggen dat gezinnen die vijf keer per week samen eten daar grote voordelen van ondervinden, maar er is geen magisch getal.

Eten is een moment dat elke dag weer terugkomt, en waarop er tijd is voor elkaar en om samen te genieten van het eten, maar ook om ongedwongen te praten met en te luisteren naar elkaar. Het zorgt voor verbinding in een gezin en voor een betere band tussen alle leden ervan. Gezond tafelen is belangrijk. Ga dus allemaal samen aan tafel en zet de tv uit voor een rustmoment, om bij te tanken. Gezellige momenten om naar uit te kijken en te koesteren. Denk maar eens terug aan je eigen kindertijd en de gezelligheid aan tafel. Dat willen ouders hun kinderen en zichzelf toch niet ontnemen?

Smakelijk genieten!

Delen