Examens … mama en papa stressen mee!

Voorwoord Raak juni 2019

Het is zover! De examens zijn in aantocht. Een moeilijke en lastige periode breekt aan voor de kinderen, maar dat is ook zo voor de ouders.

Uit onderzoek blijkt dat tijdens de examens van zoon- of dochterlief bij zeven op de tien Belgische ouders de stress de kop opsteekt. In de examentijd schaadt stress de nachtrust van een op de drie ouders, en zet duidelijk druk op hun gemoedstoestand thuis en op het werk. Tenslotte verstoort de examenperiode ook de work-life balance van twee op de drie ouders; 45% past zijn of haar werkritme aan. Vaak lopen niet alleen de kinderen maar ook hun ouders op de toppen van hun tenen wanneer de examenstress toeneemt.

Ouders leven heel hard mee en willen graag helpen, maar dit wordt niet altijd even goed onthaald.

Studerende kinderen ondersteunen is geen makkelijke opgave. Ouders geven zichzelf daarvoor gemiddeld 6,7 op 10. Geslaagd dus, net geen onderscheiding. Studenten waarderen de steun die ze van hun ouders krijgen, en geven mama en papa exact dezelfde score op hun eindrapport.

De grote vraag die bij ouders leeft is: hoe ondersteun en motiveer ik een student tijdens de examens?

Heel belangrijk, maar een even belangrijke vraag is hoe u als ouder zelf de examenperiode ongeschonden doorkomt. Hier vindt u alvast enkele aanzetten.

Het is heel normaal dat je meeleeft met je kind, maar onthoud dat angst en stress bijzonder besmettelijk zijn. Lukt het jou absoluut niet om rustig te blijven, en voel je de druk ook bij jou toenemen? Zit dan zeker niet te dicht op het vel van je tiener, want dat maakt het alleen maar erger. Een beetje afstand nemen of een luchtje scheppen kan wonderen doen. Neem ook voldoende tijd voor jezelf. Tijdens de examenperiodes loeren ruzies sneller om de hoek en daar is niemand bij gebaat.

Laat je daarnaast als ouder niet besmetten door de stress van je student. Paniekreacties of opvliegendheid zijn normaal in tijden van grote stress. Gun hen een uitbarsting; in stresserende tijden kan dat een ontlading zijn. Laat het passeren en maak het vooral niet nog groter. Kortom: vermijd spanningen, en wees zelf rustig.

Veel succes aan iedereen in de examenperiode! Maar voor deze ene keer, heel speciaal, veel succes en sterkte aan alle bezorgde ouders! Het gaat voorbij. Dit is een periode waar je als ouder door moet. Zet dat laatste examen zo opvallend mogelijk in je agenda, en aftellen maar.

Wim Verlinde, algemeen voorzitter kwb