Je doet het met elkaar voor elkaar

Voorwoord Raak maart 2019

Je zou ervan schrikken moest je weten wie het allemaal doet: je ouders, je buren, je kinderen en je beste vrienden. Met meer dan 750.000 zijn ze: vrijwilligers die zich in Vlaanderen en Brussel inzetten.

Kwb wil graag alle enthousiaste vrijwilligers bedanken voor hun inzet, tijd en toewijding. Ik denk dan ook aan de vele vrijwilligers die hun werk op de achtergrond doen. Met hun tomeloze inzet kleuren ze de samenleving een beetje mooier. Al met iets kleins kun je het leven van een ander een beetje aangenamer maken.

 

Kwb gelooft in de kracht van de vrijwilligers en in wat kwb voor hen te bieden heeft. Kwb ziet de onschatbare waarde van mensen die zich vrijwillig inzetten; ze zijn onmisbaar.

Soms zijn ze in groepsverband bezig, soms individueel. Sommigen op vaste basis, voor langere tijd, anderen zo nu en dan of eenmalig. Op eigen kracht, of met steun van beroepskrachten.

Achter het woord ‘vrijwilliger’ gaan doeners schuil die de handen uit de mouwen steken, regelaars die zorgen dat de boel voor elkaar komt, bedenkers van iets nieuws, verbinders die mensen en organisaties bij elkaar brengen, trekkers die een idee verder brengen en surfers op initiatieven van een ander.

 

Sommigen struikelen over het woord. Wat zij doen voor de ander en voor hun omgeving vinden zij vanzelfsprekend. Het is ingebakken in hun dagelijks leven. Ze vinden het leuk en belangrijk. Ze doen het vanuit het hart, vaak zonder of tegen een kleine onkostenvergoeding. Hun inzet is van grote betekenis voor kwb.

 Mijn droom, mijn kijk op vrijwilligerswerk binnen kwb ziet er als volgt uit: Een kwb waar je je op je eigen manier vrijwillig inzet, hiervoor de ruimte hebt en je je gewaardeerd voelt. Waar je naar behoefte inspiratie, kennis en ervaringen deelt met je ‘collega’s’ in kwb, waar je ondersteuning op maat krijgt en waar niets je tegenhoudt om te doen wat nodig is.

Dát is mijn stip aan de horizon. Een ambitie die aansluit bij een sociale vereniging zijn: met elkaar iets doen voor elkaar en de buurt.

 

Bedankt vrijwilligers!

Wim Verlinde
algemeen voorzitter kwb