Vijf kwb-avonden met getuigenis

Lieve Blancquaert

 

Rana Plaza: gestikt onder puin
We Are Connected

In 2013 stortte het gebouw Rana Plaza in Bangladesh in. Zo'n 1.134 arbeiders lieten er het leven. Aan de hand van pakkende foto’s getuigen fotograaf Lieve Blancquaert en Jef Van Hecken van Wereldsolidariteit over hun ervaringen, ontmoetingen en over de huidige situatie van de kledingarbeiders.

 

Data & plaatsen voorstellingen:

  • 05/06 - 20u – Genk, Casino Modern - André Dumontlaan 2, 3600 Genk
  • 06/06 - 20u – Wezembeek-Oppem, GC De Kam - Beekstraat 172, 1970 Wezembeek-Oppem
  • 12/06 - 20u – Wetteren, CC Nova - Molenstraat 2B, 9230 Wetteren
  • 13/06 - 20u – Beselare, OC De Leege Platse - Geluwestraat 10, 8980 Beselare

 

Bestel hier je tickets

 

Indrukken na de eerste voorstelling

 

Wat zijn Cleane Kleren?

Onder cleane kleren of schone kleren verstaan we: kleding die geproduceerd is in goede arbeidsomstandigheden, zonder kinderarbeid, in veilige fabrieken waar een vrije vakbondswerking toegelaten is en voor een leefbaar loon. Gemaakt met respect voor de fundamentele arbeidsrechten dus.

Het minimumloon van de kledingarbeidsters in Indonesië, Cambodja en Bangladesh ligt ver onder het bestaansminimum. Een werkweek van 60 uur tot 70 uur is niet ongebruikelijk en wanneer levertermijnen krap zijn, gaat zelfs de enige wekelijkse rustdag eraan. De helft van het loon gaat naar de huur van niet veel meer dan een krot. Schokkend, voor een sector die alleen al in Europa 34 miljard euro waard is.

Om de sportieve consument hiervan bewust te maken werd in een kledingfabriek in Cambodja een undercover steekproef uitgevoerd door Wereldsolidariteit en ACV bij een echte kledingarbeidster. Ze droeg een aantal fitness gadgets die een hele werkdag lang haar vitale functies maten. Op het einde van de dag kon vastgesteld worden dat de arbeidster een topprestatie had neergezet. Niet voor haar plezier echter, want haar topprestaties vertalen zich niet in een toploon, integendeel. Het verhaal van de kledingarbeidster wordt verteld in een tv-spot die oproept om de petitie voor #cleanekleren te tekenen.

Meer info campagne:  www.cleanekleren.be

TV SPOT: kijk hier  

 

 

Promotiemateriaal voor jouw afdeling

Wil je met je afdeling mee helpen om reclame te maken voor de 5 provinciale avonden waarop Lieve Blancquaert komt getuigen over hoe onze kleren gemaakt worden? Download hier dan de flyer van de voorstelling in je provincie, de promotietekst en bijhorende foto van Lieve. Alvast bedankt om dit mee te verspreiden in jullie lokale afdelingskrantjes, lokale pers, website of Facebook.

 

Download hier

 

Wat deed kwb voor Cleane Kleren?

Klik op onderstaande links voor meer info.

  • Campagne ‘kwb beweegt voor #cleanekleren’ - klik hier
  • Kcal overhandigd aan minister Peeters - klik hier
  • kwb Oost-Vlaanderen sponsort fietsen en opleidingen voor verpleegsters in Bangladesh - klik hier.

Delen