Vijf kwb-avonden met getuigenis

Lieve Blancquaert

 

Rana Plaza: gestikt onder puin
We Are Connected

Afgelopen weken woonden 600 deelnemers, waaronder ook veel niet kwb-leden, de zaalshows van Lieve Blancquaert bij over Cleane Kleren. Iedere avond werd het muisstil toen Lieve getuigde over de werk- en leefomstandigheden van de kledingarbeiders in Bangladesh 5 jaar na de ramp in Rana Plaza waar meer dan 1100 kledingarbeiders het leven lieten. Jef Van Hecken van Wereldsolidariteit ging dieper in op de problematiek ter plaatse en de gemaakte veranderingen die niet altijd tot een betere situatie van de arbeiders leiden.

Lieve: “Ik heb al heel wat gezien, maar de confrontatie die je krijgt met je eigen kledij in die fabrieken aan de andere kant van de wereld, in welke omstandigheden die gemaakt worden en in welke omstandigheden die mensen leven, dat is schrijnend.”

Uit het aandachtige publiek kwamen veel vragen en met een glas werd nog lang nagepraat en gediscussieerd. Kortom, 5 geslaagde avonden waarbij de deelnemers toch heel wat stof tot nadenken meekregen.

"Ik heb veel verrassende dingen gehoord waarvan ik niets wist.”
“Ze slaat nagels met koppen.”

 

Indrukken na de eerste voorstelling

 

Wat zijn Cleane Kleren?

Onder cleane kleren of schone kleren verstaan we: kleding die geproduceerd is in goede arbeidsomstandigheden, zonder kinderarbeid, in veilige fabrieken waar een vrije vakbondswerking toegelaten is en voor een leefbaar loon. Gemaakt met respect voor de fundamentele arbeidsrechten dus.

Het minimumloon van de kledingarbeidsters in Indonesië, Cambodja en Bangladesh ligt ver onder het bestaansminimum. Een werkweek van 60 uur tot 70 uur is niet ongebruikelijk en wanneer levertermijnen krap zijn, gaat zelfs de enige wekelijkse rustdag eraan. De helft van het loon gaat naar de huur van niet veel meer dan een krot. Schokkend, voor een sector die alleen al in Europa 34 miljard euro waard is.

Om de sportieve consument hiervan bewust te maken werd in een kledingfabriek in Cambodja een undercover steekproef uitgevoerd door Wereldsolidariteit en ACV bij een echte kledingarbeidster. Ze droeg een aantal fitness gadgets die een hele werkdag lang haar vitale functies maten. Op het einde van de dag kon vastgesteld worden dat de arbeidster een topprestatie had neergezet. Niet voor haar plezier echter, want haar topprestaties vertalen zich niet in een toploon, integendeel. Het verhaal van de kledingarbeidster wordt verteld in een tv-spot die oproept om de petitie voor #cleanekleren te tekenen.

Meer info campagne:  www.cleanekleren.be

TV SPOT: kijk hier  

 

 

Wat deed kwb voor Cleane Kleren?

Klik op onderstaande links voor meer info.

  • Campagne ‘kwb beweegt voor #cleanekleren’ - klik hier
  • Kcal overhandigd aan minister Peeters - klik hier
  • kwb Oost-Vlaanderen sponsort fietsen en opleidingen voor verpleegsters in Bangladesh - klik hier.

Delen