Activiteiten 2019

Fablab

 


Wat?

Stilaan ontstaan er in heel de wereld Fablabs, en dus ook in Vlaanderen. Fablabs zijn creatieve werkplekken waar iedereen zijn ontwerpen of ideeën kan gaan vormgeven en uitwerken. Met een zeer laag budget en met een eenvoudige startuitleg kan je gebruik maken van een heel arsenaal hoogtechnologische apparatuur: een lasercutter, een 3D-printer, CNC-machines, microcontrollerborden, elektronica-componenten, elektronische meettoestellen, maar ook computers met een pak ontwerpsoftware. Het is een multifunctioneel labo waarin bijna om het even welk ontwerp kan gerealiseerd worden. Of het nu gaat om een windmolen, een geavanceerde game-controller, een (intelligent) meubelstuk, een maquette van een gebouw, een (voetbal)robot of een eenvoudige sleutelhanger: je kan het niet zo gek bedenken of het is mogelijk in een fablab. Die Fablabs kun je een bezoek brengen.

Inhoud van de activiteit

Met deze activiteit willen we deelnemers laten kennismaken met de wondere wereld van de ‘maker movement’ en deze goedkope werkplekken.

Een ideale activiteit om achteraf je wildste ideeën te gaan vormgeven. Het is in de eerste plaats een kennismaking in de vorm van een bezoek met rondleiding. Zo leer je de werkplek en zijn mogelijkheden kennen. In de diverse fablabs worden ook regelmatig lezingen gegeven of inleidingen om nadien autonoom met bepaalde apparaten aan de slag te gaan.