Activiteiten 2019

Koken met topbieren

 


Koken met topbieren

Samen met sterren chef Viki Geunes van Restaurant ’t Zilte (** Michelin - 18/20 G&M) en U-eatsleep in Antwerpen verfijnden de brouwerijen Palm, De Hoorn en Rodenbach hun visie op Beer & Food Pairing. Deze smaakmakers bundelden hun inzichten en adviseren je hoe je bier met gerechten best combineert of hoe je bier gebruikt in de bereiding van een gerecht. Voor het project ‘Koken met topbieren’ gaan we nog een stap verder. Topkok Pieter Demarest (Gastroluxe) zet op een didactische manier de theorie om in de praktijk. Hij ging aan de slag en creëerde prachtige gerechten waarvan de bereidingen stap voor stap in dit receptenboekje worden uiteengezet. Als extra ondersteuning legden we ook alles op video vast. Wij hopen dat jullie veel plezier zullen beleven aan het samen koken, het samen proeven en het samen degusteren van onze bieren!

Peter Buelens PR & Communication Manager Brouwerijen Palm, De Hoorn en Rodenbach


Waar en wanneer

Wil je meer info over de activiteiten hieronder, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Zij kunnen je alle praktische gegevens bezorgen.

 

 


Basisprincipes rond Beer & Food Pairing

Gerechten met bier bereid

Op welke manier gebruik je bier in een gerecht ? Bier als ingrediënt/ als onderbouw • Hou er rekening mee dat de hopbitterheid van bier bij het inkoken wordt versterkt, het wordt dus bitterder ! Wanneer je met bier wil stoven of bier wil inkoken neem je dus best niet-bittere bieren, bieren met eerder een hoge zuurtegraad zoals Rodenbach zijn hiervoor beter geschikt.

Bier als extra smaakmaker / als bovenbouw • Een scheutje bier toevoegen aan het einde van het bereidingsproces kan het gerecht een extra dimensie geven. Naargelang de keuze van het bier geef je een extra zoete, zure, fruitige, kruidige of bittere toets.

Gerechten door bier begeleid Bier biedt een enorm spectrum aan uiteenlopende smaken en aroma’s waardoor het veelzij-dig met gerechten gecombineerd kan worden, doordat bier ten aanzien van wijn minder alcohol bevat is het tevens meer verfrissend en houdt het de smaakpapillen zuiver. Bier is daarom een dankbare begeleider van gerechten. Je kan gaan voor volgende combinaties:

De smaak van het bier met de smaak van het gerecht in harmonie of in balans brengen • Bij lichte gerechten is het belangrijk dat het bier de smaak van het gerecht verlengt zonder te overtreffen / smaakherhaling.

De smaak van het bier met de smaak van het gerecht versterken of aanvullen • Bij stevige gerechten is het noodzakelijk wat tegengewicht te brengen, in dit geval zal het bier het gerecht extra accentueren

De smaak van het bier met de smaak van het gerecht in contrast brengen • In sommige gevallen brengt contrast een extra dimensie, in het midden van een menu kan het tevens zorgen voor een ‘reset’ van de smaakpapillen.

Beer & Food Pairing tips

Respecteer in een menu een logische volgorde in de keuze van zowel de gerechten als de bieren, evolueer in de pairing van minder sterke naar meer uitgesproken smaken en van licht alcoholische naar sterkere bieren.:

  • Lichte, minder sterke bieren passen eerder bij aperitief hapjes
  • Bieren met een hogere zuurtegraad of bitterheid passen goed bij voorgerechten
  • Meer karaktervolle en sterk alcoholische bieren passen eerder bij hoofdgerechten
  • Bieren op basis van fruit doen het goed bij desserten. Zware donkere bieren kan je perfect bij een chocolade dessert serveren.
  • Bier en kaas = het perfecte huwelijk. Bier houdt in tegenstelling met wijn de smaakpapillen zuiver en fris.

Hou bij uw keuze rekening: Met het seizoen:

  • Lente en zomer: Kies voor meer ‘crispy’ smaken en ‘verfrissing’
  • Herfst en winter: Kies voor meer ‘warmte’ en ‘volheid’

Met het moment: Evolueer van licht alcoholische naar sterkere bieren afhankelijk van het tijdstip op de dag.