Een wandeling in de natuur maakt je gezonder! En omgekeerd?

Voorwoord Raak november 2018

Tegenwoordig zitten we te veel. Velen van ons hebben een baan waarbij we urenlang achter een bureau zitten. Daarbij opgeteld zitten we vaak in de trein of auto om daar te komen en ’s avonds ploffen we misschien uitgeput in de sofa voor de televisie. Ongezond en jammer. Want bewegen is een kleine moeite. Vooral wandelen heeft veel voordelen. Het kost niks en wandelen kan je bovendien overal doen, op elk moment van de dag. Enkele voordelen voor je gezondheid: je krijgt meer energie, houdt hart- en bloedvaten gezond, maakt je botten sterk en vermindert stress. Ook kwb vindt wandelen belangrijk. Vandaar dat je via FALOS-SPORT+ sinds jaar en dag kan deelnemen aan prachtige wandelingen doorheen het Vlaamse land. Zo willen wij ook bijdragen aan de gezondheid van mensen. Je kan bij deze Raak alvast de nieuwe wandelkalender terugvinden. Het excuus “ik weet niet waar te gaan wandelen” is niet langer geldig.

 

Maar kunnen we ook iets doen voor de gezondheid van de natuur?

Wie een fanatieke wandelaar is, zal het niet ontkennen. Overal ligt er afval. Je maakt je kwaad en raapt wel eens iets op om het vervolgens in de vuilnisbak te gooien. Met ‘Kwb – Operatie Proper!’, in het kader van de Vlaamse campagne Mooimakers, wil kwb dat zo veel mogelijk afdelingen in 2019 een engagement nemen om de buurt, een naburig parkje of een ander klein, afgebakend gebied proper houden.

Ik nodig ook graag alle kwb-wandelaars uit, om te gaan wandelen met een hart voor het milieu en aan ‘trashwalking’ te doen in 2019. Hierbij staat gezellig samen gaan wandelen en het oprapen van zwerfvuil centraal. Elke wandeling een stukje plastic opruimen, dan is zwerfafval snel verleden tijd. Het idee is om stukjes natuur opnieuw een stuk schoner, gezonder te maken. En dat is goed, nodig want 80% van het plastic wat niet wordt opgeruimd, eindigt uiteindelijk in de oceaan.

Ook voor joggen kan dit, maar dat noemen we dan ‘plogging’. Een relatief nieuwe fitnesstrend die overkomt waaien uit Zweden. Het woord plogging is een samentrekking van de woorden ‘jogging’ en ‘plocka’ (oprapen in het Zweeds). Het is de combinatie van joggen en zwerfvuil opruimen. Dit zorgt ervoor dat je training een stuk intensiever wordt doordat je steeds moet stoppen en bukken om afval op te rapen.

Trashwalking en plogging in 2019! Niet alleen goed om je conditie op te bouwen, maar ook om je steentje bij te dragen een het milieu. Goed voor jezelf en voor de wereld. Win-win dus.

Delen