duurzaam kuisen

eigen schoonmaakproducten...

 

Maak je eigen schoonmaakproducten.


Waarom zou je nu in hemelsnaam dit zelf beginnen doen als we het gewoon in de supermarkt uit de rekken kunnen halen? Enkele voordelen zijn: het is goed voor het milieu want vrij van schadelijke stoffen, het is zeer eenvoudig te maken, spotgoedkoop en verpakkingsvrij! Dus duurzaam, zoals we dit graag bij kwb zien. Hieronder enkele recepten van een aantal alledaagse producten die iedereen wel in huis heeft.

De recepten (en nog meer) zijn te vinden op https://www.monster-van-ness.com/2018/06/11/maak-je-eigen-schoonmaakproducten/
Interesse in meer info, tips en workshops rond afvalvrij leven? Sluit je dan aan bij de Zero Waste Group op Facebook.

Haal 7 natuurlijke ingrediënten in huis

Baksoda:

Een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten en die gebruikt kan worden voor schoonmaak, persoonlijke verzorging en gebak. Officiële naam: natriumbicarbonaat. Gaat ook soms door het leven als: zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda of E500.

Kristalsoda:

Het straffere broertje van baksoda, dat alleen maar gebruikt kan worden voor schoonmaak. Officiële naam: natriumcarbonaat. Gaat ook soms door het leven als: huishoudsoda, zilversoda, schoonmaaksoda, wassoda, driehoeksoda of washing soda. Het bestaat in 2 varianten: natte korrels en geconcentreerd, gedroogd poeder. De poedervorm is gemakkelijker in gebruik.

Citroenzuur:

Een plantaardig zuur met reinigende eigenschappen, dat volledig biologisch afbreekbaar is. Helpt tegen kalkaanslag.

Zeezout:

Onmisbaar in de keuken en ook ideaal om te ontvetten, ontkalken of als mild schuurmiddel.

Zeepvlokken:

Kant-en-klare vlokken of zelf raspen van een blok zeep naar keuze.

Azijn:

Natuurazijn is ook geschikt voor consumptie en heeft een lagere zuurtegraad. Schoonmaakazijn heeft een sterkere werking, maar is niet eetbaar.

Etherische oliën:

Er is een ruim aanbod aan geurtjes. Klassiekers in de schoonmaak zijn citroen, eucalyptus en lavendel. Liever geen etherische olie? Dan kan je ook gewoon een (halve) citroen, sinaasappel of andere citrusvrucht uitpersen en dat sap gebruiken (opgelet: dan is je product wel minder lang houdbaar).

 

Opgelet! Deze natuurlijke producten kunnen vlekken achterlaten op aluminium (van oude wastrommels), koper, graniet, marmer of poreuze gesteenten.

Vaatwaspoeder

 • 2 lepels baksoda
 • 2 lepels droge kristalsoda
 • 1 lepel citroenzuur
 • 1 lepel zeezout

Alles goed mengen en in een luchtdichte pot opbergen. Dosering: 1 soeplepel per vaat.
Tip! Je kunt ook zelf gedroogd poeder maken van natte korrels schoonmaaksoda. Laat ze een paar weken drogen in een open bakje en zet er daarna even de mixer of de klopper in.
Tip! Wil je liever blokjes? Voeg druppelsgewijs wat azijn en citroensap toe (opletten dat het niet te veel bruist). Roer om tot een dikke pasta en giet dit in een ijsblokjesvorm. Laat 24 uur op een warme plek uitharden.

 

Wasmiddel

 • 20 gram zeepvlokken (of geraspte stukken zeep)
 • 1 liter water
 • 12 druppels etherische olie

Eerst de vloeibare zeep maken: De zeepvlokken oplossen in water. Aan de kook brengen en een nachtje laten afkoelen. Voor gewoon wasmiddel: De volgende dag even loskloppen met de garde. etherische olie naar keuze toevoegen. Voor wit wasgoed of vuile was: voeg nog 16 gram baksoda toe aan dit recept voor 1 liter. Tip! Maak meteen 5 liter vloeibare zeep (met 100 gram zeepvlokken), je kunt het ook voor andere schoonmaakproducten gebruiken (en ook als handzeep of douchegel).

 

Allesreiniger

Per 100 ml water:

 • 10 ml vloeibare zeep (zie recept 2)
 • 6 gram kristalsoda
 • 4 druppels etherische olie

Los de kristalsoda op in een beetje warm water, giet er de vloeibare zeep en de etherische olie bij. Vul de rest van de fles bij met water. Altijd even schudden voor gebruik. Ideaal voor keukens, badkamers en vloeren.
Tip! Hou je het graag extra simpel? Gooi een half kopje soda of citroenzuur in een emmer warm water en dweil daarmee de vloer.

 

Afwasmiddel

Per 100 ml water:

 • 20 ml vloeibare zeep (zie recept 2)
 • 3 gram baksoda
 • 3 gram kristalsoda
 • 1 druppel etherische olie

De 2 soorten soda oplossen in een beetje warm water. De vloeibare zeep en etherische olie toevoegen. Vul de rest van de fles bij met water. Altijd even schudden voor gebruik. Opgelet: dit

 

WC- en badkamerreiniger

Per 100 ml water:

 • 5 ml vloeibare zeep (zie recept 2)
 • 8 gram citroenzuur
 • 1 druppel etherische olie

Los het citroenzuur op in een beetje warm water. Voeg de vloeibare zeep en etherische olie toe. Vul de rest van de (spuit)fles bij met water. Altijd even schudden voor gebruik.
Tip! Hou je het graag extra simpel? Strooi 1 kopje baksoda in het toilet en giet daarover 1 kopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
Tip! Zit je toilet verstopt? Kap een kop schoonmaaksoda in je toilet en giet er een volle emmer kokend water over. Herhalen tot je het water opnieuw gewoon ziet weglopen.