pluk je buurt & verwerk

Creatief met Brandnetel

 

De lente is ondertussen al even in het land. Bloemen en planten groeien en bloeien, vogels leggen al dan niet in mei hun ei… tijd dus om met vers geplukte ingrediënten gezellig te kokerellen. Maar met brandnetel? Ze hebben zo’n slechte reputatie, overwoekeren al snel volledige percelen en laten een brandende pijn achter als je tegen hen aanbotst. Toch zijn er verschillende eigenschappen die van dit ‘onkruid’ een positieve plant maken, ook in de keuken. De plant (Urtica dioica) zit boordevol ijzer, calcium, magnesium en stikstof waardoor ze een onwaarschijnlijke voedingsbron vormen. En je kan er lekkere dingen mee maken.

Overal

Koen Schoutteten (stafmedewerker kwb): “Het voordeel van brandnetel is: je vind het werkelijk overal. Dus wie denkt dat “Pluk je buurt & verwerk” niets voor hen is omdat er geen vrijstaande fruitbomen of bessen in de buurt te vinden zijn of die denken te weinig over kruiden te weten, kunnen wel degelijk aan de slag.” “Met enkel de brandnetel als basisingrediënt kan je een toffe namiddagactiviteit maken voor het ganse gezin. Kinderen kunnen, mits de nodige voorzichtigheid, meehelpen bij het oogsten van brandnetels en met de bereiding van een aantal recepten die ter plaatste bereid worden. Iedereen kent wel brandnetelsoep of -thee maar wie weet dat je ook met brandnetels lekkere pasta, soufflé of kroketten kan maken?”

Tips bij het oogsten• Met de blote hand? Een brandnetel zal niet prikken als je hem van onderen oogst.

  • Bij jonge kinderen zijn handschoenen en lange mouwen wel aan te raden of maak gebruik van en schaar (pas op met kinderen!).
  • Oogst het liefst in de lente of in de vroege herfst na een periode van regen. Bij droog weer wordt de plant heel vezelachtig en taai.
  • Gebruik alleen de jonge malse toppen (laatste 10 cm).
  • Zoek planten die niet onmiddellijk naast de weg of een vervuilde plaats staan. Oogst ook geen planten dicht bij grond (toppen minimum 30 cm hoog).
  • Voorzie zakken of mandjes om de brandnetels in te doen.

Recept: brandnetel rijstballetjes

  • 400g gekookte rijst
  • 200g geblancheerde brandnetel
  • 80g rozijnen
  • peper en zout
  • paprikapoeder


Blancheer de brandnetel enkele minuten in kokend water. Doe de afgekoelde rijst in een kom. Hak de geblancheerde brandnetel fijn en voeg toe. Meng alles en breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout. Kneed met je handen alles tot een stevig kleverig deeg met olijfolie. Is het deeg te nat? Voeg wat broodkruim of paneermeel toe. Bak de balletjes in olijfolie tot goudbruin. Draai regelmatig om. Je kan de balletjes ook frituren. Experimenteer gerust met andere ingrediënten om de balletjes een andere toets te geven (zongedroogde tomaatjes, stukjes mozzarella of feta, basilicum, champignons,…). Overheerlijk!

Wil je extra receptjes opzoeken met brandnetels of extra tips om ‘Pluk je buurt en verwerk’ te organiseren? Kijk dan op http://programma.kwbeensgezind.be/pluk-je-buurt-en-verwerk/.