Wat zijn jouw talenten?

Voorwoord Raak mei

 Onlangs zag ik ergens de slogan ‘Voor M/V met talent’ nog eens opduiken. Het zette me aan het denken. ‘Talent’ … Wanneer ben je talentvol? Bekwaam, bedreven, competent, deskundig, geschikt … het zijn allemaal synoniemen, maar wat is nu een talent eigenlijk? Vaak wordt bij talent gedacht aan buitensporige prestaties zoals topsporters die soms leveren. Of aan ‘Belgium’s got talent’, misschien. Talent is er echter in allerlei soorten. Je kunt ook talent hebben om oplossingsgericht te denken, of om met mensen om te gaan. Toch wordt talent nog te vaak gelinkt aan opleiding, opleidingsniveau, diploma’s of aan IQ. Dat kan weliswaar iets zeggen over jouw talent, maar dat is niet noodzakelijk. Talent gaat niet alleen over wat je kan, maar ook over wie je bent.

 

'Talent gaat niet alleen over wat je kan, maar ook over wie je bent'

Je talent verder ontwikkelen is niet alleen een kwestie van het aanleren of bijschaven van je vaardigheden, of van ervaring opdoen. Het is ook een kwestie van bewustwording. Waar en wanneer zet je jouw talent in? Ik geloof dat iedereen geboren wordt met talent. Talent is niet exclusief maar universeel. Elke persoon – wat zijn aard, opvoeding, voorgeschiedenis, achtergrond, lichamelijke of geestelijke beperkingen ook zijn – heeft talent. Maar het is niet omdat je met talent bent geboren, dat je er ook iets mee gaat doen. Talent hebben is niet voldoende om resultaten te behalen. Daarom moet er ‘talent in actie’ zijn. Kiezen voor je talent en voor waar je goed in bent, is geen vrijblijvende keuze. Het is niet soft. Het is bittere ernst en vraagt veel moed om keuzes te maken. Keuzes die grote gevolgen kunnen hebben.

En dan is er nog de paradox van talent. Want wat je graag doet en wat je goed kunt, dat gaat vanzelf. Je hoeft er weinig of geen moeite voor te doen, en aangezien je de opdracht moeiteloos volbrengt, ben je misschien wel de laatste die er aan denkt om dit als ‘een talent’ te zien. Hoe herken je nu een talent? Wel, iets is een talent als je (1) ernaar uitkijkt, (2) er voldoening uithaalt, (3) de tijd uit het oog verliest tijdens de activiteit, (4) de vermoeidheid niet voelt en (5) niet veel inspanningen moet leveren om resultaat te boeken.

Wat zijn jouw talenten? Ben je je bewust van wat je graag doet en wat je goed kan? Indien niet, denk er dan eens goed over na. En ga er dan actief mee aan de slag!

(Foto credit: Talent by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images)

Delen