Armoede-inleefweek

Het leven zoals het is

 

Leven van het budget van iemand die in armoede leeft: 60 euro per volwassene en 20 euro per kind in het gezin. Een helse opdracht waarbij soms moeilijke, maar noodzakelijke keuzes gemaakt worden. Een opdracht waar de voorbije weken (en ook nog de komende) een aantal kwb-afdelingen zich aan waagden. Een kort relaas.

"Rekenen en tellen. Zo was dit iedere dag! Uitkijken om zo goedkoop mogelijk te leven. Zeer veel praten. Zullen we rondkomen in deze armoedeweek? Wat moet dit niet zijn als je werkelijk zo iedere week moet leven?. En dan nog die extra 'tegenslagen' en keuzes waarmee je geconfronteerd wordt: wasmachine is stuk - zonder auto - uitgaan met vrienden of niet - belwaarde opladen of niet - omgaan met 10 Ampère - wat met doktersbezoek en medicatie"

"Al lachend begonnen, maar het bracht toch wat spanning in ons gezin. 'Het word tijd dat het eindigt', denken we dan. En dan gaat het maar over 1 week. Toch hebben wij geleerd dat we met minder ook ver geraken, en dat wij in de toekomst er zullen naar kijken."

"De inleefweek is een confronterende week. Niet dat is zo'n verspiller ben maar ik moet eerlijk zeggen dat ik veel bewuster omga met mijn geld en dat ik tegen mijn 17-jarige dochter soms moet zeggen: 'Nee zoeteke, nu kan mama dat niet kopen'."

"Op de school als de middagdienst in de refter voorbij is, komen mijn collega's vragen of ik de restjes van de school wil. Ik vind dat langs de ene kant wel plezant dat zo inzitten met mij. Ik ben er ook eerlijk voor uit gekomen dat ik het deze week moeilijk heb. En dat ze mij zo willen helpen. Ik heb hen wel duidelijk gemaakt dat het maar 1 week duurt en dat ik dan geen restjes eten meer hoef. Maar zouden mensen in zo'n situatie hier open en eerlijk over praten? En zouden zij dan (meer) hulp krijgen van andere mensen?"

"Een vriendin kwam langs om sleutelhangers voor Feestvarken vzw te verkopen. Deze vzw zet zich in om verjaardagspakketten samen te stellen voor kinderen waarbij dit niet evident is. Via de OCMW's bezorgen ze een verjaardagscadeau, een pakket om uit te delen in de klas en alle nodige attributen om thuis een verjaardagsfeestje te kunnen organiseren. Dit raakte mijn hart omdat ook mijn kleinkind jarig was de komende zondag. Ze wist van mijn mager budget deze week en ze stelde voor dat zij een verjaardagskaart ging tekenen in ruil voor mijn steun door een sleutelhanger te kopen. Ik vond dit een troost dat ik als (arme) ook iets kon betekenen voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben."