Wees lief voor jezelf

Voorwoord Raak april

 Er is maar één persoon met wie je heel je leven in relatie zal staan, en dat ben jijzelf. Is het dan niet de moeite om met zorg en aandacht met jezelf om te gaan? En toch zit er een stemmetje in ons hoofd dat onszelf slechter behandelt dan hoe we andere mensen behandelen. Het is vreemd dat we onszelf zo vaak slecht behandelen. Het leven is al zwaar genoeg, zou je denken. Wees lief voor jezelf en omarm een leven met minder stress. Mild zijn voor jezelf is op zoek gaan naar wie jij werkelijk bent en daaraan verbonden ook keuzes maken die in overeenstemming zijn met jezelf. Trap niet in de valkuil om steeds opnieuw te kiezen voor het applaus van anderen. Kies bewust!

 

‘Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, wel omdat je perfect wil zijn’

Alleen: hoe weet je nu wie je bent, wat je wil en hoe kan je dan kiezen? Op zoek gaan naar jezelf kan je best door regelmatig stil te staan bij jezelf. Zelfs letterlijk, stop gewoon eens met hollen en blijf soms eens gewoon stilstaan. Aandacht geven aan jezelf draagt ook bij tot mildheid voor jezelf. Dit kan je doen door bewust adem te halen. Naast stilte en voldoende aandacht geven aan jezelf, bestaat mildheid ook nog uit een derde punt, namelijk: ken je stress. Stress is een spanning in het zoeken naar het evenwicht tussen alles wat we moeten en wat we kunnen. En weet, je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, je krijgt wel stress omdat je perfect wil zijn.

Oefenen is dus de boodschap. Wees dus vooral aardig voor jezelf. Neem jezelf niets kwalijk. Accepteer dat niet alleen jij, maar alle mensen op de aarde fouten maken. En weet dat we allemaal groeien dankzij deze fouten. Het zal niet altijd even goed lukken, ga daar maar van uit. Blijf mild. En blijf oefenen. Liefde, zachtheid en compassie voor jezelf is onontbeerlijk. Door jezelf zo te behandelen wordt het gemakkelijker om het ook aan anderen te schenken. Daar wordt de wereld een stukje mooier van.

Tot slot nog het verhaal van het aapje. Weet je hoe je een aapje kan vangen? Je hebt een mand nodig die je stevig vastmaakt aan een boom. Er zit een gat in dat precies groot genoeg is voor een aapjeshand. Je stopt een banaan in de mand en je wacht af. Wat gebeurt er? De aap steekt zijn hand naar binnen, pakt de banaan, maar kan hem niet uit de mand krijgen omdat hij de banaan nu in zijn vuist houdt. Alles wat hij hoeft te doen is de banaan loslaten om zichzelf te bevrijden van de val. Maar gek genoeg blijft de aap de banaan vasthouden. Wat is jouw banaan?

Delen