Minister Lydia Peeters legt een plan op tafel om de rijopleiding te hervormen. Zo zou onder meer de stageperiode worden uitgebreid, goed nieuws. Toch zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. Kwb Rijbewijs ging erover in gesprek met Visie.
In de griezeltochten van het afgelopen najaar lieten we de deelnemers kennismaken met de dynamieken van wij-zij-denken. Raak keek samen met polarisatiestrateeg Chris Wyns, die meewerkte aan de uitwerking, naar de resultaten.
Voorwoord Raak november
Bij kwb staat solidariteit hoog in het vaandel. De laatste tijd wordt solidariteit echter gekaapt, uitgehold en bij de oude meubels gezet. Niet langer nodig en wenselijk, zo lijkt het. Kranten en tv-journaals puilen uit van zulke berichten. “Belastingen te hoog”, “Sociale zekerheid te duur”, “Openbare dienstverlening overlaten aan privésector”, …
Voor sommigen zijn werkloosheid en armoede niet langer sociale problemen, maar wel het resultaat van persoonlijk falen. Met die blik op de maatschappij heeft kwb het moeilijk. Wij zien solidariteit niet als liefdadigheid, maar wel als een structureel fundament binnen onze maatschappij. De sociale zekerheid is een systeem gebaseerd op wederkerigheid en lotsverbondenheid. Dat soort solidariteit verbindt jong en oud, rijk en arm, zieken en gezonden, wie werkt en wie dat niet kan. Je draagt bij tot het systeem, en daar put je rechten uit. De essentie is dat iedereen participeert. Solidariteit is geven wanneer je kunt, en krijgen wanneer je dat nodig hebt.