Oekraïense boeken

Nederlands oefenen met kwb

 

Al bijna 200 Oekraïense kinderen (en hun ouders) oefenen momenteel samen en op een plezierige manier hun Nederlands, en dat dankzij kwb. Het geïllustreerde hardcover paasboek werd voorzien van een bijkomende Oekraïense vertaling.

Lees meer

Zomerplezier

Ontdek de kwb-zoektochten

 

Zin om deze zomer met fiets of te voet op pad te gaan en je buurt te herontdekken? Of op verkenning te gaan in een naburige gemeente? Dat kan met kwb. Bijna 30 afdelingen zetten een zoektocht op poten.

Ontdek alle tochten

kwb maken

Vier gratis activiteiten!

 

Kwb maken, ook nu kan het nog. Daarom werkten we voor jullie 4 100% coronaveilige én 100% gratis activiteiten uit. Een griezeltocht, online sintbezoek, digitale kooklessen of online workshop: wat kiezen jullie?

meer


nu in de kijker

Met korting naar de Zoo

Planckendael

Voordelig naar Planckendael

Ledenvoordelen

meer

Voordelig naar Planckendael

Zo was Smaakmakers

Sfeerbeelden

meer

Zo was Smaakmakers

Ken jij onze Facebookpagina-al?

Laat je deelnemers kiezen!

Ontdek de kwb-poll

meer

Ontdek de kwb-poll

reizen

Op kwb-reis of uitstap

Wat je moet weten

meer

Op kwb-reis of uitstap

Lid worden

Lid worden van kwb

meer

Word kwb-lid!

Het kwb-vaccin

2021 zal niet bekend worden als topjaar, dat vertelde ook de wijnboer toen ik ging wandelen tussen de wijngaarden op de kwb-wandeldag van kwb Houwaart.
Het was wat mij betreft een ‘stretch’-jaar. We moesten ons in allerlei bochten wringen om nog kwb-activiteiten te organiseren, en we moesten veel harder werken voor minder resultaat. Ook dat was herkenbaar voor de wijnboer.
Toch wil ik vol hoop uitkijken naar wat komen zal. De voedingsbodem lijkt alvast vruchtbaarder dan ooit. Dan mag je op zijn minst hoopvol zijn. Al zijn er ook dingen die mij zorgen baren. De laatste weken merk ik op dat onze samenleving meer dan ooit verdeeld is. En iedereen moet een mening hebben of kamp kiezen. En deze keer gaat het niet over politieke standpunten of over links en rechts, het gaat over een prik of geen prik. Opiniestukken gaan maar over 1 ding - ai, ben ik nu zelf ook in die val getrapt?

Ik wil het graag anders bekijken, een beetje nuanceren, wat mildheid aan het debat toevoegen. Ik wil niet gratuit oordelen en veroordelen. Ik heb vanuit mijn verenigingsreflex de neiging om te luisteren naar mensen en hun verhalen. Sterker nog, ik wil een gesprek aan gaan met mensen, ook al hebben ze een andere mening dan ikzelf. En alhoewel we na een gesprek misschien nog steeds niet dezelfde mening hebben, begrijp ik dan toch meer de persoon die bij me zit.
Zo heeft elk persoon zijn uniek verhaal, en elk verhaal is waardevol. Zowel het verhaal van iemand die zich laat vaccineren als het verhaal van diegene die daar niet voor koos. Door een flinke afname van onze contacten krijgen we die unieke verhalen echter niet meer te horen. Er zijn veel minder gesprekken en we baseren ons oordeel op eenzijdige verhalen die we lezen. Soms zijn opiniestukken nog genuanceerd of gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, maar we lezen ook verhalen op sociale media die dat veel minder zijn. En als je iets leest, blijft het eenrichtingsverkeer. We praten er niet meer over, we absorberen alleen.
En dan komen we in een gevaarlijke situatie terecht. Het wordt vooral gevaarlijk als we hierdoor elkaar nog meer gaan veroordelen, we in twee kampen terechtkomen en leven in een wereld waarin die twee kampen elkaar gaan bestrijden. Mag ik het polarisering noemen?

Lees meer...